Kako odgovoriti na pet pitanja o nezaposlenosti?

10.03.2014. 10:04 / Izvor: Business.hr
Kako odgovoriti na pet pitanja o nezaposlenosti?

Kandidati koji žele promijeniti posao na razgovoru za posao su manje opterećeni od onih kandidata koji posao nemaju. Zbog toga su ovi drugi u težoj pregovaračkoj poziciji. Rješenje postoji.

Kandidati koji žele promijeniti posao na razgovoru za posao su manje opterećeni od onih kandidata koji posao nemaju. Zbog toga su ovi drugi u težoj pregovaračkoj poziciji. Rješenje postoji, piše moj-posao.net.

Kako pristupiti 'zamkama' razgovora za posao kada ste nezaposleni, pogotovo ako je u pitanju dulje razdoblje nezaposlenosti?

Ako posao tražite šest ili više mjeseci, unaprijed se pripremite na skeptičnog poslodavca koji bi vam mogao postaviti jedno od ovih pet pitanja. Nema razloga za strah.

Dobro proučite svako pitanje, što se iza njega krije i unaprijed pripremite svoje odgovore kako vas na razgovoru za posao ništa ne bi moglo iznenaditi.

1) Zašto ste otišli s posljednjeg radnog mjesta? I zbog čega ste napustili radnu poziciju prije toga?

Poslodavac zapravo želi znati: Ako je osoba toliko dugo bez posla, a želi posao, što radi krivo? Možda u životopisu govori neistinu o svom bivšem radnom mjestu? Pitat ću je o bivšim poslodavcima i pokušat iščitati između redova postoje li kakve nelogičnosti, kako bih mogao utvrditi je li u pitanju marljiv radnik koji će se dobro slagati s ostalim zaposlenicima.

Kako odgovoriti: U odgovorima budite pozitivni i fokusirajte se na prepričavanje radnog iskustva koje ste stekli, rezultata koje ste ostvarili i što ste iz toga naučili.

2) Jeste li do sada bili pozvani na puno razgovora za posao?

Poslodavac zapravo želi znati: Tražite li posao aktivno? Ako da, kako poslodavci reagiraju na vaš životopis?

Kako odgovoriti: Budite iskreni, ali imajte na umu da poslodavac želi vidjeti da ste aktivni u traženju posla te da se prijavljujete na poslove koji vas stvarno zanimaju (a ne na bilo koji oglas koji vidite). To znači da morate imati dobro objašnjenje zašto ste motivirani raditi baš za njegovu tvrtku i dati do znanja da nećete 'odlepršati' prvom prilikom.

3) Čime se još bavite, osim što tražite posao?

Poslodavac zapravo želi znati: Želi vidjeti da radite na svojim vještinama i ciljevima, neovisno o tome imate li posao ili ne. Odnosno, da vaš život nije 'stao' samo zato jer nemate posao.

Kako odgovoriti: Ovo je odlična prilika da se raspričate o svim svojim aktivnostima, hobijima, knjigama koje čitate...pritom imajte na umu da je uvijek poželjno navesti i koje ste vještine stekli kroz te aktivnosti jer je odličan znak ako su te vaše vještine potrebne i u poslu za koji ste se prijavili. Ipak, nemojte sve držati strogo poslovno. Ako imate kakav otkačen hobi, slobodno to spomenite ukoliko procjenjujete da bi poslodavac mogao biti osoba kojoj će se to svidjeti. Tako razgovor za posao može dobiti ležerniji ton, a vas dvoje možete otkriti da imate zajedničke interese ili hobije, što vas stavlja u odličnu poziciju.

4) Kako je period nezaposlenosti utjecao na vaše radne vještine? Hoćete li biti spremni odmah se 'baciti na posao'?

Poslodavac zapravo želi znati: Poslodavac želi otkriti vaše slabosti. Također pokušava otkriti kako pristupate izazovima, kako ćete se uklopiti u njegov radni kolektiv i nositi sa odgovornostima tog konkretnog radnog mjesta.

Kako odgovoriti: Slobodno uzmite vremena kako biste 'zbrojili' misli. Budite iskreni. Ako je vašem razgovoru za posao prethodila neka priprema (u obliku zadataka koje vam je poslodavac zadao u prethodnim krugovima), svakako napomenite koliko vam je to koristilo za 'uhodavanje'. Ovo je prilika da navedete sve što ste u posljednje vrijeme radili kako biste svoje moždane vijuge održali aktivnima, kao i svoje radne vještine. Bitno je da se poslodavac uvjeri da vaše radne navike nisu nestale u onom trenutku kada ste ostali bez posla.

5) Kako to da tako dugo tražite posao?

Poslodavac zapravo želi znati: Sviđate mi se, ali nije mi jasno zbog čega do sada niste već pronašli posao. Što nije uredu?

Kako odgovoriti: Možda ste prekvalificirani? Ili nemate dovoljno radnog iskustva pa poslodavci nisu sigurni što od vas mogu očekivati? Što god bio razlog, iskreno recite da ste ga svjesni. Međutim, iako ovo pitanje djeluje uznemirujuće, znajte da je zapravo odlična prilika da poslodavca uvjerite kako ste upravo vi njegov idealan kandidat! U kratkom odgovoru od pola minute ispričajte mu sve o svojim talentima, vještinama i doprinosu koji možete dati vi, a ne neki drugi kandidat. Nemojte biti skromni, ali jednako tako potrudite se argumentirati svaku svoju tvrdnju. Bahatost ne prolazi, ali zdrava doza samouvjerenosti - da.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera