Kojih se aplikacija kompanije najviše boje?

24.06.2013. 13:51 / Izvor: BIZLife
Kojih se aplikacija kompanije najviše boje?

Kompanija Fiberlink sprovela je istraživanje među 4000 kompanija kako bi otkrila koje mobilne aplikacije poslodavcima zadaju najviše briga te stoga nerijetko zabranjuju njihovo korišćenje na službenim telefonima.

Kompanija Fiberlink sprovela je istraživanje među 4000 kompanija kako bi otkrila koje mobilne aplikacije poslodavcima zadaju najviše briga te stoga nerijetko zabranjuju njihovo korišćenje na službenim telefonima, piše Inc, a prenosi Poslovni dnevnik. Iako se na takav potez odlučilo samo 10 posto anketiranih kompanija, zabrinutost raste i to zbog sljedećih razloga:

Curenje podataka

Najčešće zabranjivana mobilna aplikacije na iOS i Android mobilnim uređajima je Dropbox. Aplikacija za dijeljenje sadržaja na prvi pogled djeluje bezopasno te čak i korisno, ali kompanije koje žele zaštititi svoje povjerljive informacije doživljavaju je kao prijetnju.

Malware zaštita

Većina kompanija veliku pažnju posvećuje cyber sigurnosti pa su stoga mnoge aplikacije zabranjene zbog straha od malware pretnji. Iako nije riječ o aplikaciji, anketa je pokazala kako se kompanije boje takozvanog “jailbreakinga” ili uklanjanja ograničenja pojedinih mobilnih operativnih sistema koje može dovesti do dodatnih rizika.

Smanjenje produktivnosti

Mnogi zaposleni bijeg od rada traže u aplikacijama kao što su Facebook, Pandora ili Angry Birds koje su se našle na vrhu liste nepoželjnih aplikacija. Budući da je zaposlene nemoguće spriječiti da te aplikacije koriste na privatnim mobilnim telefonima, neke su kompanije problemu doskočile tako što su ograničile ili ukinule pristup Wi-Fi mrežama.

Evo liste najčešće zabranjivanih aplikacija na Android i iOS uređajima:

Android: Dropbox, Facebook, Netflix, Google+, Angry Birds, Google Play Movies & TV, Google Play Books, Sugarsync, Google Play Music, Google+ Hangouts

iOS: Dropbox, SugarSync, BoxNet, Facebook, Google Drive, Pandora, SkyDrive, Angry Birds

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera