Kolega na poslu vam stvara probleme? Ovo je 5 koraka kako se požaliti šefu

12.03.2014. 13:04 / Izvor: Poslovni dnevnik
Kolega na poslu vam stvara probleme? Ovo je 5 koraka kako se požaliti šefu

Velike su šanse da ćete prije ili kasnije ući konflikt s nekim kolegom s radnog mjesta, bilo da je riječ o njegovim neprikladnim navikama ili problemima vezanim izravno uz obavljanje posla.

Velike su šanse da ćete prije ili kasnije ući konflikt s nekim kolegom s radnog mjesta, bilo da je riječ o njegovim neprikladnim navikama ili problemima vezanim izravno uz obavljanje posla. Kada se to dogodi, možda ćete poželjeti požaliti se svome nadređenom. Međutim, žaljenje na kolegu može biti protumačeno na pogrešan način, pa je u toj situaciji potrebno puno opreza.

Business Insider donosi pet koraka kako najbolje šefu ukazati na problem s kolegom.

Najprije se zapitajte u kojoj mjeri problematični kolega utječe na vaš posao

Možda vaš kolega zabušava na zajedničkim projektima. Možda kasni na sastanke. Međutim, zapitajte se u kolikoj mjeri sve to utječe na vaš posao i svakodnevnu organizaciju. Možda vas njegovo ponašanje zapravo samo zamara i dosađuje, ali to nema veliki efekt na ono što radite. Imajte na umu da nije svaki problem toliko velik da se morate požaliti šefu.

Zapitajte se jeste li već pokušali riješiti problem sami

Ako imate problem, vaš šef će vas vrlo vjerojatno pitati jeste li ga pokušali riješiti sami. Ako niste, vjerojatno će vas pitati – zašto niste? Prije nego što se obratite nadređenom, razmislite možete li ikako sami izgladiti situaciju.

Izaberite pravo vrijeme za razgovor sa šefom

Nemojte zasuti šefa sa svojim problemom ako je u stisci i juri sa sastanka na sastanak. Izaberete trenutak kada nije u žurbi, odnosno zauzet.

Budi mirni i jezgroviti

Na razgovoru sa šefom izbjegavajte dugačke tirade o problemima s kolegom. Bit ćete puno uvjerljiviji ako sažeto, u nekoliko rečenica, izložite problem i kako on utječe na vas.

Pitajte šefa za savjet

Umjesto da šefa zatrpate sa svojim žalopojkama, pitajte ga za savjet o navedenom problemu. Pošaljite mu signal da želite rješiti problem, umjesto da djelujete kao 'tužibaba' koja želi uvući kolegu u nevolju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera