Microsoft ukazuje na izazove s kojima se susreću korisnici finansijskih usluga

26.04.2012. 10:41 / Izvor: eKapija.ba
Microsoft ukazuje na izazove s kojima se susreću korisnici finansijskih usluga

Microsoft Corp. se pridružuje Svjetskoj organizaciji za zaštitu prava intelektualne svojine u obilježavanju svjetskog Dana zaštite prava intelektualne svojine, te poziva IT industriju, vlade i korisnike da još jednom naglase značaj zaštite prava intelektualne svojine i to sa specifičnim osvrtom na sigurnost finansijskih podataka., navodi se u današnjem saopćenju Microsofta BiH.

Microsoft vjeruje da je potrebna veća zaštita prava intelektualne svojine na globalnom planu kako bi se osiguralo investiranje u nova inovativna rješanja i razvoj, omogućilo kompanijama, posebno manjim, da se održe i izbore za svoje mjesto na tržištu, ali i pomoglo vladama da prikupe dodatne porezne prihode od legalne kupovine i prodaje originalnog softvera. Kada je upotreba informacionih tehnologija u finansijskom sektoru u pitanju Microsoft BiH ove godine želi ukazati na problem zloupotrebe ličnih podataka u cyber prostoru, koja je često rezultat korištenja nepravilno licenciranog softvera.

Uz pomoć interneta možemo kupiti knjigu koja nam je neophodna ili koju želimo, cipele za specijalnu priliku, brend koji još nije stigao u BiH i biti različiti od drugih ukoliko to želimo ali ko od nas otvori internet stranicu, uzme kreditnu karticu i zastane kod ubacivanja ličnih podataka sa pitanjem: "Da li su moji podaci bezbjedni i koja je mogućnost da se ti podaci zloupotrijebe u cyber prostoru?"

Banke konstantno ulažu velike napore u povećanje sigurnosti svih aspekata internet bankarstva ali još uvijek je problem online prevara, kloniranja kreditnih kartica, hakiranja lozinki u porastu kada govorimo o prostoru online bankarstva.

Istraživanje Norton Cybercrime Report 2011 pokazuje da je ovaj problem na globalnom nivou ogroman i oko 431 milion odraslih osoba su doživjele neki oblik cyber kriminala tokom 2011. Godine sa preko milion žrtava svakog dana. Banke svakodnevno ukazuju na nekoliko mjera opreza kada su u pitanju online transakcije ali izgleda da je problem negdje drugo i to prvenstveno u piratskom softveru.

Zašto je neophodan oprez kod korištenja piratskog softvera?

Piratski softver može ugroziti vaše lične podatke ukoliko je zaražen virusom koji može promijeniti sadržaj posjećenih stranica ili korisničke podatke koji su uneseni, npr. stranica internet bankarstva koja traži dodatna polja za unos broja kreditne/debitne kartice, ATM PIN-a, koje nisu potrebne za internet bankarstvo. Stoga je najveći rizik piratskog softvera što ne postoje bezbjednosni upgrade sistemi i otvara se prostor za cyber kriminal koji završava sa krađom korisničkih podataka sa kompjutera koji se potom prenose do cyber kriminalaca.

Provjera bankarskih izvještaja?

Bankarske izvještaje treba pažljivo provjeravati i ne gledati samo velike iznose. Veoma je uobičajeno kod organizovanog cyber kriminala da se kradu manji iznosi na koje se ne obraća pažnja. Provjeravajte male iznose koji se konstantno pojavljuju, a nemate za njih objašnjenje jer mogu rezultirati u puno većem iznosu tokom određenog vremenskog perioda.

Izbjegavajte popunjavanje online istraživanja?

Ovo je veoma uobičajen način kada skidate sa interneta film ili pjesmu jer je besplatno i ne obraćate pažnju na naizgled beznačajna pitanja poput djevojačkog prezime majke, a pri tome ste aktivan sudionik dešavanja na društvenim mrežama ili pak bez razmišljanja popunjavate online ili offline istraživanja. Cyber kriminalci su u stanju da iskoriste ključne informacije, koje ste vi podijelili sa prijateljima iz škole na društvenoj mreži, za dobijanje kredita, kupovinu roba i usluga u ime svoje žrtve – Vas!

O tome kako nelicenciran softver može uticati na finansijski sektor i koje probleme može stvoriti, Selma Riđanović-Kenović, direktorica korporativnog imidža i komunikacija, UniCredit Banke d.d. BiH kaže: “Nelicenciran softver generalno može stvarati niz problema u radu ne samo finansijskog nego i drugih sektora. Problemi se očituju u činjenicama da korisnik softvera možda nije u mogućnosti implementirati sigurnosne zakrpe, da se moraju koristiti razni alati za otključavanje i aktivaciju nelicenciranog softvera koji dalje svojom instalacijom možda ne rade samo ono za šta su deklarirani nego i potencijalno posjeduju i druge funkcionalnosti. Rješenje za ovakav problem jeste korištenje legitimnih softvera tj. licenciranih ili onih za koje korisnik ima pravo da iste koristi besplatno tzv. freeware (open source i sl.) softveri.

Ohrabruje i činjenica da je nadzor u Bosni i Hercegovini povećan po pitanju sigurnosti internet bankarstva i generalno finansijskog sektora jer je usvojena Odluka o minimalnim standardima banaka upravljanja informacionim sistemima u bankama, od strane Agencije za bankarstvo.

“Povećan značaj IT revizije u BIH kao i porast svijesti korisnika u toj oblasti u posljednje vrijeme su evidentni. Obzirom da su rizici vezani za informacione tehnologiju, posebno u finansijskom sektoru, veoma značajni i realni bilo je pitanje vremena kada će po uzoru na susjedne nam zemlje isti postati predmet regulative u BIH – što se konačno i ostvaruje usvajanjem ‘Odluke o minimalnim standardima banaka upravljanja informacionim sistemima u bankama’ te ‘Odluke o minimalnim standardima upravljanja eksternalizacijom’. Međutim, ovo je samo prvi korak u podizanju nivoa zrelosti IT procesa u BIH, te u budućnosti treba očekivati ali i potpomagati slične pomake i u drugim sektorima – obzirom da je pravilno upravljanje informacionim sistemima preduslov uspješnog poslovanja", kaže Admir Delić, menadžer u Odjelu poslovnog savjetovanja, Deloitte.

Ipak za sve one korisnike koji ne mogu odoliti kupovini na internetu navodimo par savjeta:

Šta bi trebali uraditi?

  • Lozinke za bankarstvo trebaju biti pomno osmišljene i treba ih mijenjati redovno.
  • Pratite da li se na internet stranici koju otvarate pojavljuje simbol "katanca" kako bi bili sigurni da je web site koji posjećujete bezbjedan
  • Skenirajte email poruke za viruse prije nego ih otvorite. Ukoliko niste sigurni da poznajete pošiljaoca ne otvarajte email poruke!
  • Aktivirajte privatno sigurnosne postavke na društvenoj mreži
  • Obavezno instalirajte anti-virusni program koji ima dobru reputaciju na vaš PC

Šta nikako ne bi trebali raditi?

  • Nikada ne dijelite svoje lozinke čak ni sa članovima porodice, prijateljima ili pak uposlenicima vaše banke
  • Nikada ne pristupajte stranici vaše banke sa linka koji je poslan putem e-mail-a ili bilo kojeg drugog izvora. Umjesto toga ukucajte adresu banke u internet browser i pristupite vašem bankovnom računu na taj način.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera