Karijera / LEADERSHIP

Nema emocija, to je samo biznis

30.06.2014. 10:06 / Izvor: Metro-portal

Možda emocija zaista ponekad i nema, ali one zauzimaju veliki dio u svakoj interakciji pa čak i poslovnoj. Emocije nas u svakodnevnom životu motiviraju na djelovanje, daju nam bitne informacije o nama samima, kao i o drugim osobama.

Gledajući sa poslovne strane one nam također pomažu da se bolje organiziramo i izoštrimo svoje kognitivne procese, a sve to utječe na proces i ishod pregovora.

Ljudi se veoma razlikuju u svojoj sposobnosti komuniciranja sa drugim ljudima i to može utjecati na njihove pregovaračke sposobnosti. Jednako kako mi primamo informacije uočavajući emocije sugovornika, tako i naše emocije pružaju informacije drugoj strani.

U poslovnom svijetu sve se svodi na poslovnu komunikaciju i strategiju pregovaranja. U samoj strategiji pregovaranja veliku ulogu igra i emocionalna inteligencija, s obzirom da u svim društvenim interakcijama emocije igraju bitnu ulogu.

Sama emocionalna inteligencija se definira kao sposobnost pojedinca da se „bori" sa različitim emocijama. Podrazumijeva sposobnost da se realno sagledaju i ocijene emocije. Zbog svega navedenog, možda je dobro upoznati stavke emocionalne inteligencije koje se koriste u pregovaračkim procesima:

1. RAZUMIJEVANJE DRUGIH - najvažnija emocionalna kompetencija vezana za emocionalnu inteligenciju je sposobnost da razumijemo druge. Bez razumijevanja druge strane u pregovorima, vrlo je teško, ako ne i nemoguće doći do konačnog zajedničkog dogovora. Razumijevanje i prepoznavanje emocija sugovornika, neophodno je za ostvarenje pozitivnog raspoloženja.

2. SAMOPOUZDANJE - nije nužno da imamo jednako samopouzdanje u svim segmentima našeg života ali bez vjerovanja u vlastite sposobnosti , nailaziti ćemo na mnoštvo problema. Znati što osjećamo u danom trenutku i prema tim preferencijama upravljati svojim odlukama; realno procjenjivati vlastite sposobnosti i imati dobro utemeljen osjećaj samopouzdanja.

3. KONTROLA EMOCIJA - ima veliki utjecaj na pregovore i pomaže ostavljanju dobrog dojma. Kontrola vlastitih i tuđih emocija je od velikog značaja za uspješno primjenjivanje određene pregovaračke strategije tijekom pregovora. Znati se nositi sa svojim emocijama tako da one olakšavaju posao umjesto da nas ometaju u njemu; biti savjestan i odagnati zadovoljstvo kako bi se ostvario cilj; dobro se oporavljati od emocionalnih stresova.

4. PRIKAZIVANJE EMOCIJA - određene emocije obično imaju efekta na drugu stranu i možete pokušati usmjeriti te emocije prema željenom ishodu pregovora. Pozitivne emocije uglavnom uvijek imaju pozitivan utjecaj na pregovore, zato se često strateški koriste. Negativne emocije nisu nužno loše i ponekad je potrebno i njih uključiti u proces pregovaranja. One također mogu proizvesti određene efekte, pod uslovom da se prikažu na pravi način. U svakom slučaju, budite oprezni jer skoro sigurno je da će pozitivne emocije uvijek dovesti do ostvarivanja više ustupaka u usporedbi sa negativnim.

5. REAKCIJA NA PRIKAZANE EMOCIJE - Kao što se emocije mogu prikazati strateški, jednako je bitna reakcija na primljene emocije. Prepoznavanje i razumijevanje emocija su sposobnosti koje su dio emocionalne inteligencije. Postoji šest osnovnih facijalnih ekspresija koje pokazuju emocije koje se mogu prepoznati, a to su: ljutnja, gađenje, strah, tuga, iznenađenje i sreća. Oni također predstavljaju i emocionalne pokazatelje koje mogu biti od značaja za strateški odgovor na prikazanu emociju.

Iz svega navedenog, može se zaključiti da ako zaista želite da neki pregovori uspiju, i ako želite da potaknete kreativnost, povjerenje ili suradnju, onda ćete skoro sigurno zauzeti pozitivan stav i pokušati da kreirate pozitivan efekt koji ćete stimulirati kod sugovornika.

Kaže se da su najnezahvalniji oni sugovornici koji imaju takozvani „poker face" i kod kojih se ne može razaznati nikakva emocija.

Nemojte olako shvatit upravljanje emocijama .... Zajedničko istraživanje američkih sveučilišta Harvarda i Stanforda koje je pokazalo da je IQ (kvocijent logičke inteligencije) samo 15 posto zaslužan za uspjeh u životu i napredak u karijeri, a EQ (emocionalna inteligencija) čak 85 posto!

U poslovnom svijetu sve se više naglašava da vam IQ donosi posao, ali da ga EQ zadržava.

Razmislite kojem tipu pregovarača vi pripadate?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera