Karijera / TIPS AND TRICKS

Ovih 12 stvari nikada ne smijete reći u poslovnom okruženju

03.03.2014. 15:10 / Izvor: Poslovni dnevnik

Bez obzira jeste li vlasnik tvrtke ili zaposlenik-početnik, u poslovnom okruženju postoje određene fraze i izrazi koje je bolje ne izgovarati.

Reći pravu stvar u pravo vrijeme puno znači, pogotovo kada je riječ o profesionalnoj karijeri. Bez obzira jeste li vlasnik tvrtke ili zaposlenik-početnik, u poslovnom okruženju postoje određene fraze i izrazi koje je bolje ne izgovarati ili ih oblikovati na malo drugačiji način.

Ilya Pozin na Linkedinu je objavio listu fraza koje treba izbjegavati u poslovnom okruženju, a njegove savjete prenio je Business Insider.

Evo što biste trebali izbjegavati govoriti na poslu...

U svakodnevnim poslovnim situacijama:

"To nije moj posao"

"Pokušat ću..."

"Ne sviđa mi se..."

"Imam previše posla"

Navedeni izrazi mogli bi razljutiti vaše kolege i nadređene te poljuljati njihovo povjerenje u vas.

Na razgovoru za posao:

"Po mom mišljenju..."

"Bit ću iskren/a..."

"Ja, ja, ja"

"Moj prijašnji šef je bio grozan..."

Prvi izraz će sugovorniku sugerirati kako ste u nešto nesigurni, dok isticanje kako ste u nečemu iskreni može značiti da prethodno to niste bili. Također, izbjegavajte na intervjuu odmah pitati o povlasticama i visini plaće, jer to šalje poruku kako mislite samo na sebe, a ne na to čime možete doprinijeti poslu. Istovremeno, ocrnjavanje bivših šefova vjerojatno će umanjiti vaše prilike za dobivanje posla u novoj tvrtki.

U životopisu:

"Visoko kvalificiran"

"Upoznat sam sa..."

"Timski igrač"

"Rješavatelj problema"

Navedenim frazama sugerirate nešto, ali ne navodite ništa konkretno. Navedite jasne primjere koji odražavaju vaše sposobnosti, umjesto suhoparnog nabrajanja osobina koje potencijalnom poslodavcu ne govore puno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera