Karijera / TIPS AND TRICKS

Ovo je sedam zabluda o traženju posla u koje ne smijete vjerovati

21.04.2014. 14:14 / Izvor: Business.hr

Ako ste među onima koji traže posao, sigurno imate niz uvjerenja o tome kako se provodi proces zapošljavanja i donose odluke o izboru kandidata. Međutim, mnoga vjerovanja koja posloprimci imaju o traženju posla su zapravo pogrešna, a Business Insider izdvaja sedam najčešćih...

"Kvalificiran sam za posao i sigurno će me pozvati na intervju."

Ponekad se čini da je neki oglas kao skrojen za vas. Međutim, poslodavci često dobivaju velik broj prijava jednako kvalificiranih kandidata i ponekad ne mogu organizirati intervju za svakoga, što znači da jedan dio njih uopće neće biti ni pozvan na razgovor.

"Intervju je prošao dobro, pa će mi vjerojatno ponuditi posao."

I većini drugih kandidata je vjerojatno dobro prošao intervju. Međutim, poslodavac će možda na novu poziciju zaposliti nekoga iz kompanije, a tko zna, možda to radno mjesto već čeka i nečijeg nećaka. Također, tvrtka može u zadnji čas odlučiti da ipak neće nikoga zaposliti na oglašenom radnom mjestu.

"Kažu da će se brzo javiti s povratnom informacijom, što znači da ćemo se čuti za tjedan dana."

Ono što 'brzo' znači vama, ne znači i poslodavcu. Ako vam poslodavac napomene rok u kojem će se javiti, računajte na to da ćete na njihov odgovor ipak čekati malo duže.

"Nisu mi se još javili, pa vjerojatno ništa od posla."

Ako nisu prošli mjeseci, ova pretpostavka ne mora nužno biti točna. Proces zapošljavanja i odabir kandidata u pravilu traje duže nego što to ljudi misle i očekuju.

"Ovaj posao je sigurna stvar, neću više tražiti dalje."

Prestati s traženjem posla samo zato što mislite da ćete dobiti posao jedna je od najgorih pogrešaka koje možete učiniti. Neki čak i odbijaju pozive na nove razgovore, jer su sigurni kako im se smiješi željena ponuda za posao. Na kraju vas možda čeka razočaranje.

"Moram pronaći kreativan način kako se istaknuti pred poslodavcem."

Neki pribjegavaju kreativno dizajniranim životopisima ili čak slanjem darova sugovorniku na intervjuu. Međutim, to ništa ne znači ako nemate potrebne vještine ili kvalifikacije, odnosno životopis koji ih dobro demonstrira.

"Moj stupanj obrazovanja će me učiniti poželjnijim kandidatom."

Diploma će vas, naravno, učiniti konkurentnijim kandidatom ako je riječ o području i pozicijama u kojima je ona bitna i poželjna. Međutim, ako tražite posao u sektorima koji nemaju previše veze s vašim obrazovanjem, ona nije uvijek ključan faktor. Poslodavci čak mogu misliti da ne želite uistinu raditi izvan područja svoje struke, što vam može umanjiti šanse.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera