Karijera / TIPS AND TRICKS

Počinje dobar tjedan, osmijehnimo se!

04.03.2018. 11:35 / Izvor: Akta.ba

Neki dan mi jedan poznanik reče: „Što glumiš raspoloženje i vedrinu!" A ja mu ne uzvraćam odmah pravdanjem ili negativnom reakcijom jer poznato mi je nešto što on ne zna - da su bilo kakvi smijeh i vedrina ljekoviti. Smijeh vrijedi u svim situacijama.

I glumljeni je smijeh dobar. Ako imamo izbor biti „prirodno" tmurni i neraspoloženi tog dana ili se „umjetno" navesti na dobro stanje duha, izaberite ovo drugo. Psiholozi su, naime, istraživanjima dokazali kako već i doslovna gluma vedrine, raspoloženja i smijeha na pozornici donosi pozitivne učinke. Glumcima pozitivnih uloga u predstavi bilo je bolje nakon nje, porasli su im raspoloženje i agilnost, čak i imunitet.

Ima i drugih sličnih tehnika čija je podloga ista. Učinkovito je osmjehnuti se sebi desetak puta tijekom jutarnjeg spremanja ili putovanja na posao - u zrcalu kupaonice ili hodnika, u automobilu. Dobro je, dodatno, gdje god se našli, kazati si češće, iskreno i samouvjereno: „Dobro je. Dobar sam/ dobra sam." Jer tako i jest, barem nama koji ove retke čitamo.

U podlozi svih ovih i sličnih tehnika jest zakonitost: ljudska misao može izazivati neurokemijske procese, pa time i lučenje „dobrog hormona" - serotonina, koji uzrokuje prijelaz iz lošeg u bolje i dobro emotivno stanje, što će potrajati nekoliko sati. Pa što ako je i kratko - dobro je, a može biti i spasonosno. Pomogli smo sami sebi. Mnogi od nas ujutro su „prirodno" depresivni, preosjetljivi smo na vanjske negativne vanjske poticaje, neobjašnjivo upadnemo u bed. Svaki takav negativni proces treba obuzdati pa i preokrenuti u pozitivu čim prije.

No, stvar može imati i dugoročne implikacije. Ako tehnike „umjetnog" izazivanja pozitivnih emocija redovito i dulje koristimo, moguća je trajna promjena stanja: postajemo općenito vedrija, optimističnija osoba. Čuveni psiholog Martin Seligman, autor knjiga Naučeni optimizam i Istinska sreća, s tim ciljem preporučuje svakodnevni trening pozitive, po 15 minuta, a minimalno šest mjeseci.

Na kraju svega, kao nešto najvrednije što ovaj pristup nameće, poruke su o nadi, optimizmu i samopouzdanju: Uvijek ima izlaz. Znam si i sama pomoći. imam snage. Umijem upravljati sobom. Sreća je ono što izaberem.

Sve je ovo i učinkovitije i prirodnije od niza drugih „umjetnih" poticatelja boljeg raspoloženja, tipa šopingiranja, igrica, višesatnog surfanja Internetom, upornog sjedenja u kafiću. Njihov je doseg doista mali - vraćamo se u staro stanje odmah nakon, a ne gradimo ništa trajnije. Uz to da češćim upražnjavanjem tih površnih načina bježanja od stvarnosti možda zalutamo i u neki tip novih ovisnosti, sa svim njihovim lošim posljedicama... Osmijehnimo se, počinje dobar tjedan.

Izvor:posao.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera