Popularni investitor Mark Cuban kaže da je ovo greška koju svi poduzetnici rade

28.04.2020. 13:45 / Izvor: poslovniplus.com
Popularni investitor Mark Cuban kaže da je ovo greška koju svi poduzetnici rade

Ako ste upoznati s Kubanovim stajalištima o poslovnom uspjehu, vjerojatno ćete nagađati da je njegov odgovor; prodaja, "Prodaja sve liječi", rekao je.

Koja je najveća pogreška koju čine novi poduzetnici? Mark Cuban, jedna od zvijezda Shark Tanka i vlasnik NBA košarkaškog kluba Dallas Mavericksa. "Najveća pogreška koju poduzetnici čine je da pomisle da je prikupljanje novca postignuće”, rekao je Sanyin Siang, izvršni direktor Fuqua. Na to se nadovezao sa ”Prikupljanje novca nije postignuće, to je obaveza.”

Pa na što bi se onda trebali usredotočiti? Ako ste upoznati s Kubanovim stajalištima o poslovnom uspjehu, vjerojatno ćete nagađati da je njegov odgovor; prodaja, "Prodaja sve liječi", rekao je.

"Nikad nije postojala tvrtka koja je uspjela bez prodaje. Ne radi se prikupljanju novca, nije to ideja. Već se radi o tome da se pronađu klijenti za koje će se stvoriti prava vrijednost koja će ih učiniti sretnima. Jer, kada imate sretne kupce, koji će reći drugim ljudima da su sretni kao vaš klijent, imat ćete nove sretne kupce I razvit ćete poslovanje."

Kako rizični kapital kreira zbunjenost na tržištu

Sve to djeluje logičnim i očiglednim ako poduzetnici ne žive u svijetu koji je pogođen sustavom rizičnog kapitala. Rizični kapital traži velike ideje koje sadrže određeni potencijal kojim bi se kreirala svjetska dominacija, umjesto da se gledaju dobri startupovi i te da se ulaže u njih i postepeno razvija. Investitori takve vrste razmišljaju da će velike tvrtke i ideje u koje tako ulažu prije doživjeti uspjeh nego neki startup.

S te točke gledišta, velike ideje mogu oduševiti prodaju jer najvažnije što tada trebaju učiniti, nakon što su implementirali takvu ideju, je sljedeći krug financiranja koji će se graditi na tom krugu i tako stvoriti snažne temelje za sljedeći krug. U tom svijetu, nije bitno koliko potencijalnih kupaca ustvari imate ili koliko ste dobri u prodaji, već je bitan potencijal.

Što se tiče ostatka svijeta, Cuban je u pravi da je privlačenje kupaca i njihovo usrećivanje prioritet svakom poduzetniku jer bez kupaca nema usmenu predaju i ostaje bez preporuka i recenzija za dokazivanje vrijednosti svojeg proizvoda. Štoviše, nema novca koji bi ”dolazio na vrata”, i bez prihoda ne možete dugo opstati u poslu.

Stoga prihvatite savjet Marka Cubana i fokusirajte se na prodaju i usrećivanje vaših klijenata, jer što su oni sretniji, to će i vaše poslovanje više ”cvasti”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera