Pravila o traženju posla koja možete ignorirati – odmah!

16.06.2014. 13:33 / Izvor: MojPosao
Pravila o traženju posla koja možete ignorirati – odmah!

Savjete o traženju poslu možete pronaći na svakom koraku, naročito popis stvari koje obavezno morate učiniti. Neki od njih postali su zastarjeli dok su drugi potpuno pogrešni:

Savjete o traženju poslu možete pronaći na svakom koraku, naročito popis stvari koje obavezno morate učiniti. Neki od njih postali su zastarjeli dok su drugi potpuno pogrešni:

1) Prijavite se na što je više pozicija moguće

Proces traženja posla često poistovjećujemo s igrom brojeva: 'na što se više oglasa prijavim veća je šansa da ću biti pozvan na više razgovora za posao te u konačnici dobiti posao'. U teoriji ovo djeluje logično pa tražitelji posla svoje molbe i životopise šalju na nekoliko desetak oglasa dnevno, kao na pokretnoj traci.

Više smisla ima ciljana prijava na oglase koji u potpunosti odgovaraju vašim kriterijima, a to vam daje i priliku da se fokusirate na svaki od njih. To znači da svoju energiju možete usmjeriti na poboljšanje životopisa i izdvajanje iz mase. 

2) U redu je ako preskočite pismo zamolbe

Postoje brojna istraživanja koja potvrđuju da poslodavci malo ili nimalo ne čitaju molbe za posao. To je možda istina, ali ne znači da biste trebali podcjenjivati snagu kvalitetne molbe.

Dobro osmišljeno i kratko popratno pismo prilika je da impresionirate poslodavca. Kvalitetno napisana molba za posao pokazuje vaše vještine pisanja, znanje o kompaniji te pobliže opisuje kako se kvalifikacije koje posjedujete mogu uklopiti u opis posla i zahtjeve radnog mjesta. Osim toga, pokazuje vaš trud i želju da se zaista zaposlite u kompaniji na čiji natječaj se prijavljujete.

Kako bi pokazali svoju motiviranost, prilagodite molbu konkretnom oglasu na koji se javljate. Sigurni smo da ste ovaj savjet čuli već nekoliko puta, no ne ponavljamo ga bez razloga.

3) Poslodavcima je važno formalno obrazovanje

Formalno obrazovanje na neki je način 'ulaznica' na tržište rada, ali tek nekolicina poslodavca smatra ga presudnim. Uz časne iznimke, poslodavce više zanimaju vaše radno iskustvo, vještine koje ste savladali, vaša fleksibilnost i motivacija. Zapravo, mnogim poslodavcima bilo bi drago kada biste se mogli 'odučiti' nekih stvari, kako bi vas oni lakše prilagodili svom načinu rada.

Kandidati koji pokazuju znatiženju, želju za učenjem i koji brzo uče oni su koji će se izdvojiti iz mase.

4) Nitko zapravo ne može pronaći posao online

Ovo ne može biti dalje od istine. Poslodavci zaista oglašavaju radne pozicije i traže kandidate online. Iskoristite sve prednosti toga: otvorite profesionalne profile na društvenim mrežama, zapratite profile ili stranice tvrtki u kojima biste željeli raditi, pretplatite se na njihov newsletter, sudjelujte u diskusijama iz područja vaše struke, prijavljujte se na oglase online, a jednako tako ne zaboravite nakon razgovora za posao poslati kratak mail zahvale na tom istom razgovoru.

5) Na prvom razgovoru nemojte spominjati plaću

Iako je važno pronaći pravi posao, nema razloga praviti se da je plaća sporedna tema. Ovo nije prvo što ćete pitati poslodavca, ali ako imate osjećaj da se razgovor za posao odvija u ugodnom tonu i da ostavljate dobar dojam, nema razloga da ne postavite pitanje o plaći.

Naravno, razgovor o plaći traži i dobru pripremu. Informirajte se o prosječnoj plaći za svoje zanimanje kako biste na razgovoru kvalitetno argumentirali svoja očekivanja.

6) Na jednom poslu dobro je ostati najmanje godinu dana, makar vam ne odgovara

Strpljenje nije na odmet, pogotovo zato jer na svakom poslu možete nešto naučiti. Ipak, ako vam je već nakon par mjeseci postalo jasno da ovdje vlada loša radna atmosfera, da su međuljudski odnosi nezdravi, a prostora za napredak i učenje nema, teško da će se situacija s vremenom promijeniti na bolje.

7) Kontakti, kontakti, kontakti!

Stvaranje mreže kontakata je važno, ali nije u pitanju Sveti gral koji će vam omogućiti da pronađete posao iz snova. Jednako kao i u slučaju prijavljivanja na oglase, mreža kontakata ne mora biti velika, već kvalitetna. Možete pričati sa svakim, imati nekoliko stotina prijatelja na svakoj društvenoj mreži i dijeliti posjetnice na svakom koraku, ali to ne znači da imate kvalitetnu mrežu kontakata i da će vas netko uskoro preporučiti za posao.

Kada gradite mrežu kontakata, vodite se pitanjem: što ja mogu učiniti za tu osobu? Prepoznajte prave ljude i ulažite svoju energiju u njih, a oni će vam vratiti istom mjerom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera