Šest faza lidera tokom krize

23.10.2020. 10:41 / Izvor: Akta.ba
Šest faza lidera tokom krize

Neizvjesnost koju je donijela svjetska pandemija uslijed COVID-19 virusa utjecala je na mnoga mala, ali i velika poduzeća te samim tim i na lidere unutar njih.

Neizvjesnost koju je donijela svjetska pandemija uslijed COVID-19 virusa utjecala je na mnoga mala, ali i velika poduzeća te lidere unutar njih. Stoga je normalno da uslijed šoka zbog cijele situacije, naprosto ne znate kako se ponovo postaviti "na noge".

Ovakve situacije pokazuju da oni koji imaju razvijene liderske vještine od prije krize, u njoj će se lakše snaći, dok oni koji tek razvijaju svoje liderske potencijale, mogu krizu iskoristiti da iz nje izađu još jači.

Svaka kriza počinje sa šokom. To je stanje tzv. zamrznutosti kada mi gledamo i ne vjerujemo.

Preplavi nas osjećaj nečega većeg od nas, neizvjesnosti, što utječe i na nas kao lidera. To utječe i na naš osjećaj kompetentnosti koji pada sa 100% na 60%. A onda prolazimo kroz sljedeće faze, pojašnjava Tanja Pureta, magistrica psihologije, specijalistica organizacijske i industrijske psihologije. 

Prva faza: negiranje
Ova faza se još naziva i faza minimiziranja, dolazi nakon početnog šoka. Tada izgovaramo rečenice poput "Nije sve tako strašno. Brzo će proći. Neće ostati neke posljedice." U ovoj fazi krivo mislimo da ne moramo ništa raditi već se samo strpiti i sve će biti u redu. Ova faza, u jeku korona krize nije dugo trajala ni kod jednog lidera. Naime, vrlo brzo smo vidjeli da situacija ne jenjava, stoga je šok zamijenio osjećaj bespomoćnosti. Lideri, poduzetnici, navikli su raditi i stvarati, čak i za vrijeme kriza. No korona virus većinu je djelatnosti natjerao da jednostavno stanu, bez alternative.

Druga faza: frustracija
U ovoj fazi shvaćamo da rečenice koje smo si govorili u prvoj fazi nisu istinite, a shvaćamo i da ne možemo ništa napraviti pa postajemo ljuti. Taj osjećaj popraćen  je ogorčenošću koja je usmjerena na van – na ljude koji bi se trebali nositi sa krizom. Javlja se i strah od budućnosti jer smatramo da nije odgovornost na nama da promijenimo situaciju. U ovoj fazi dakle, čekamo pomoći "izvana" i ne smatramo da možemo osobno nešto napraviti.

Treća faza: depresija
Ovo je produžetak faze frustracije i najdublja točka u kojoj se lider može naći depresija. No, nije sve tako crno jer kad smo u ovoj fazi napokon shvaćamo da se nešto ozbiljno događa, da su neke stvari nepovratno izgubljene, iako u ovoj fazi još ne vidimo što je to što bismo sami mogli napraviti da ublažimo to stanje. Često se javlja osjećaj bespomoćnosti i samosažaljenja jer smatramo da ne zanmo kamo idemo i strah od toga da ćemo morati sve ispočetka graditi. Sada se mogu javiti razne misli koje nas potiču da se vratimo u komfornu zonu, sigurnost, da odustanemo od svega. Tanja ističe da je u ovoj fazi izuzetno važno ne odustati bez borbe. Ovo je faza u kojoj se rađaju (ili ponovo otkrivaju) lideri! U ovoj fazi je također preporučljivo potražiti pomoć stručnjaka. On će vam pomoći otkriti što su vaše prednosti na koje bi se sada trebali fokusirati i koji bi mogli biti sljedeći koraci da izađete iz ove faze. Ako ste poduzetnik, u ovoj fazi je jako važno da svoje negativne misle i frustracije ne dijelite sa svojim zaposlenicima te s članovima obitelji. Ljudi koje vodite moraju vidjeti da se borite i da ste u pozitivnom stanju kako bi i njima dali snagu za borbu. O poslovnoj situaciji u kojoj se nalazite najbolje je pričati sa osobama koje vam u tome mogu pomoći i vratiti put na vašu viziju ili pomoći kreirati novu.

Četvrta faza: prikupljanje informacija
Ukoliko ste u prethodnoj fazi našli nekoga tko će vam pomoći oko vizije vašeg biznisa i karijere, u ovoj fazi slijede konkretni koraci koje biste mogli napraviti. Ovo se još naziva i faza "istraživanja mogućnosti", vrlo važan korak na putu prema izlasku iz krize. U vama se sada javlja elan, nova emocija nade i uzbuđenja. U ovoj fazi preporučuje se razmisliti o idejama koje vam inače ne bi pale napamet ili kako Tanja kaže "tražite tamo gdje prije krize ne biste tražili". Sada je trenutak da ispitate djelove poslovanja koje ste izbacili jer vam se ne sviđaju. Primjerice nove tehnologije ili ideje koje su "pale u drugi plan" uslijed nekih dominantnijih projekata. Ove korake je izuzetno bitno da ne radite sami. Uključite svoje zaposlenike, svoj tim, klijente i poslovne partnere. Ne samo da ćete dobiti nove ideje i poglede već će oni koje pitate za mišljenje izuzetno to cijeniti.

Peta faza: isprobavanje
Sada kada ste dobili brojne ideje vrijeme je i da ih isprobate i u praksi. Ovo je važan faza jer ćete otkriti puno toga o sebi i svom poslovanju. Isprobat ćete stvari koje do sada niste i za neke od njih ćete uvidjeti da nisu tako strašne kao što su se možda činile. Ukoliko ste prije krize običavali imati sve pod kontrolom sada je super prilika da date priliku onima koji su u nekim područjima i bolji od vas, rezultati bi vas mogli iznenaditi. Naglasak je na zajedničkoj gradnji nove priče, više niste sami, a krajnji rezultat će možda biti poslovanje koje će se pokazati da je i bolje nego prije krize.

Šesta faza: kreiranje nove vizije
Nakon što ste nešto novo naučili i probali, to sada dobiva pravi smisao i značenje. Neki segment poslovanja bit će potpuno novi, a neki će možda biti savršena nadopuna postojećeg sistema. Ovo je faza u kojoj se suočavate s novom avanturom i fazom i sada zajednički s drugima ponovo gradite novu viziju. Ukoliko ste bili izgrađeni kao lider i prije ovih 6 faza, sada ste sve te vještine ojačali jednom novom pričom zahvaljujući fazama koje ste prošli. Ukoliko niste, sigurno ćete kroz ove faze postati lider, kako sebe tako i drugih. Na vama je da prihvatite odgovornost i priliku koju kriza donosi.


Izvor: womeninadria.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera