Slavni milijarder: Otkrio tajnu kako privući radnike i povećati produktivnost

06.04.2019. 11:37 / Izvor: Facetv.ba
Slavni milijarder: Otkrio tajnu kako privući radnike i povećati produktivnost

"Milijarder Richard Branson, osnivač tehnološke kompanije Virgin Group, svojim je kolegama otkrio tajnu veće produktivnosti, ali i zadovoljstva radnika, a riječ je o fleksibilnim uvjetima rada.

"Milijarder Richard Branson, osnivač tehnološke kompanije Virgin Group, svojim je kolegama otkrio tajnu veće produktivnosti, ali i zadovoljstva radnika, a riječ je o fleksibilnim uvjetima rada.

Do tog je saznanja, kako piše CNBC, došao kada je i sam tražio radno mjesto koje nudi takvo radno vrijeme, a riječ je o mogućnosti radnika da prilagodi svoj raspored rada, među ostalim radom na daljinu, fleksibilnim radnim vremenom ili smanjenjem radnih sati.

"Našao sam se bez posla i to ne zato što nisam imao potrebna znanja ili iskustvo, već zato što sam htio dodatan dan u tjednu provesti sa svojom obitelji budući da mi se rodilo prvo dijete" - prisjetio se Branson.

Otad je postao žestoki zagovornik te opcije zahvaljujući kojoj je mogao provoditi vrijeme sa svojom djecom tijekom njihova odrastanja. Zapravo, na početku karijere taj je milijarder radio sa svog broda umjesto nekog od njegova doma udaljenog ureda. Naravno, riječ je o povlastici koju većina nas želi, a kao neki od najčešćih razloga za to navode se 'veća kontrola nad ravnotežom između posla i slobodnog vremena te prestanak gubljenja vremena na putovanje do i s posla'.

No, kako je kazao Richard Branson, fleksibilna radna politika jednako je korisna i za kompanije, što pokazuje činjenica da upravo jedne od najvećih, najvrednijih i najuspješnijih svjetskih kompanija kao što su Amazon i Apple nude takve radne uvjete. Uz to, budući da je rad od doma ono što, prema istraživanjima, većina radnika priželjkuje, sama ponuda takvih uvjeta kompaniju čini konkurentnijom, smatra Branson.

"Ako želite naći, privući i zadržati najbolje moguće radnike, potrebno je uvesti i ponuditi fleksibilne radne uvjete u svoju strategiju razvoja tvrtke",savjetovao je milijarder. Dodatno, zaposlenici koji rade na pola radnog vremena, kao i oni koji rade od doma veoma su produktivni, a i motivirani, što su potvrdili i neki poslodavci.

"Reorganizacija posla uvođenjem fleksibilnih uvjeta rada rezultirala je motiviranim i zadovoljnim zaposlenicima koji su strastveni u onome što rade", objasnio je Peter Hirst, prodekan poslovne škole MIT Sloan School of Management.

Svemu tome treba pridodati i povlasticu smanjenih troškova koji su posljedica manjeg poslovnog prostora (a time i režija). Zapravo, kako smatra osnivač Virgina, 'benefiti fleksibilnih radnih uvjeta beskonačni su'.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera