Snaga svakog vođe u njegovu je timu

03.09.2017. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Snaga svakog vođe u njegovu je timu

Mnogi lideri vode uspješno velike kompanije, ali nikako nisu postali velike vođe. Vođa se ne postaje preko noći.

Svi imamo želju postati uspješni i priznati vođe u poslovnom svijetu. Mnogi lideri vode uspješno velike kompanije, ali nikako nisu postali velike vođe. Vođa se ne postaje preko noći. To je trajni proces samorazvoja. Potrebno je uložiti mnogo rada i truda. To je proces u kojem je potrebno mnogo raditi na sebi i upoznati samoga sebe.Često se pitamo gdje griješimo? Da li postoji formula da sebe i druge pretvorimo u velike vođe? Naravno da postoji. Morate imati na umu da nadarenost i motivacija nisu dovoljni za dugoročni uspjeh. Nikada ne precjenjujte svoje sposobnosti već budite realni. Samopuzdanje je vrlo važan faktor u uspjehu, ali oprezno s njim. Previše samopouzdanja može vam biti štetno kao i manjak.

Ključevi uspjeha

Ključevi uspjehaŽelite li postati uspješni lider i napredovati u karijeri tri su riječi koje bi trebali odmah izbaciti iz svoga rječnika "ne mogu", "neću" i "nikada". Želite li biti sretni i prihvaćeni u poslovnom okruženju morate izbaciti iz svoga rječnika riječi "mrzim", "osveta" i "ljubomora". Tko to ne može neka odustane o pomisli da će postati uspješan vođa jer se ključevi uspjeha već nalaze u vašem džepu, samo ih pravilno upotrijebite.Postoje četiri kategorije koje morate savladati da biste postali uspješni vođa. Morate biti samosvjesni - svjesni svojih prednosti, mana i vrijednosti. Mane i slabosti osvijestite, a upoznajte i njegujte svoje jake strane; domišljati - skloni inovacijama, prilagođavanju i prihvaćanju promjena. Morate biti kreativni i spretni. Morate znati voljeti - imajte pozitivan stav prema samom sebi, a i prenosite pozitivan stav u svom okruženju. Ako znate voljeti i biti ćete voljeni. Cijenite i volite svoje suradnike. Morate biti i hrabri - spremni na rizik, ambiciozni i odlučni. Svojom ambicioznošću i hrabrošću potičite druge. To su četiri osnovne vrijednosti vođa. Što trebate činiti da bi postali vođa? Ne postoji ustaljeni recept i formula kako postati uspješni vođa. Cijelo vrijeme morate učiti, mnogo raditi na sebi i predvidjeti situacije. Ne smijete biti dio problema, već onaj koji zna riješiti problem. Vodstvo mora biti vaš način života u svim segmentima. Svatko tko želi biti uspješan vođa mora znati svoje dužnosti koje će ga dovesti na tron uspjeha. Da biste bili prvi morate imati viziju budućnosti i razrađeni plan za ostvarenje te vizije. Morate odrediti razlog zašto baš to želite. Morate imati tim s kojim ćete razraditi strategiju kako bi ostvarili svoju viziju. Samostalni igrači nemaju uspjeha. Snaga je u jedinstvenom timu. Morate motivirati i inspirirati te poticati ljude na uspjeh. Morate znati smjer u kojem se tim treba kretati. Bez dobrog smjera nema ni dobrog plovljenja. Neka vam je vjetar uvijek u leđima. Morate raditi na svom obrazovanju - učiti uvijek od najboljih. Morate raditi na svojoj promjeni. Loše navike zamijeniti novim kvalitetnijima. Osloboditi se svih predrasuda i negativnog stava. Morate biti ustrajni i nikada ne odustati od svoje vizije i ciljeva. Razmišljate li o neuspjehu odustanite od zanimanja vođe. Potražite posao na nekoj drugoj poziciji. Osim toha morate razmišljati pobjednički, znati učiti iz kritike, učinkovito komunicirati, znati odrediti prioritete te biti dosljedni.

Vještine i tehnike

Mladi poslovni timU svima nama "čuči" potencijal da postanemo uspješni vođe. Kada malo razmislite, svi smo mi vođe i vodimo. Često je prisutna percepcija da je vođenje nagovaranje drugih da nešto učine na određeni način. Ako tako razmišljate, trebali bi promijeniti stav. Uspješne vođe svoje suradnike uče vještinama i tehnikama, te ih potiču da sami donose odluke, što da učine, a da je rezultat - uspjeh. Japanska poslovica kaže: "Nauči me loviti ribu, a ne davati". Gdje je snaga jednog vođe? Snaga svakog vođe je u njegovom timu koji se međusobno poštuje, koji imaju povjerenja jedni u druge i svoj osobni interes ne stavljaju ispred ciljeva koji donose uspjeh. Svi učinkoviti vođe cijene svoje ljude jer su shvatili da su pojedinci najuspješniji kada ih se cijeni i poštuje. Nitko ne postaje uspješan i veliki vođa slučajno. Temelj vodstva je samosvijest. Koje su osobine dobrog vođe? Dobri lideri su svjesni svoje odgovornosti, preuzimaju inicijativu i proaktivni su, vjeruju u sebe, vjeruju u nešto veliko, tolerantni su, motivirani su za uspjeh, predani su radu, marljivost im je vrlina, spremni su za promjene, imaju osjećaj za stratešku prilagodbu, imaju sposobnost inovacije, fleksibilni su i prilagodljivi, brzo se kreću te su sposobni preuzeti rizik. Posjedujete li ove osobine imate sve predispozicije da budete vođa. Usavršite vještine i tehnike da bi ste postali utjecajni vođa. Samo naprijed, pričvrstite svoja kola za zvijezdu koja vodi do predvodničke uloge! Ako želite da vam zanimanje bude lider tada ulažite u svoj tim i učinite ga najboljim. Pomozite mu u stjecanju samopouzdanja. Uvjerite ga da viziju budućnosti i uspjeha osjeti i živi za nju. Širite pozitivnu energiju, entuzijazam i optimizam. Uspjeh je siguran. Vjerujte ljudima, budite iskreni i poštujte svoje suradnike. Budite hrabri u donošenju odluka pa i onih koje baš nisu popularne. Reagirajte brzo i slušajte svoj instinkt. Budite znatiželjni. Neka svaka vaša dilema ima odgovor i realizaciju. Budite uzor i potičite ostale na akciju.

Cijenite sebe - Prepoznajte svoje slabe strane

Cijenite sebe, budite dostojanstveni i razvijajte svoj bogati potencijal. Uočite na vrijeme ometajuće faktore na putu za uspješnog vođu. Prepoznajte svoje slabe strane. Imajte jasnu sliku za ono za što se zalažete. Neka bude u skladu sa svim vašim vrijednostima.

Jasno postavite ciljeve

Bez jasno postavljenih ciljeva ne možete računati na uspjeh. Što su ciljevi jasniji više se usavršavate za uspješnog lidera. Imajte pozitivan stav prema onome što želite i prema ljudima koji će vam omogućiti da ostvarite ciljeve. Pozitivan pogled na svijet i ljude vinut će vas u okruženje rado viđenih ljudi.

posao.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera