Karijera / TIPS AND TRICKS

(TCC) Tips&Tricks - Znati postavljati pitanja je vještina profesionalaca

06.12.2007. 16:16 / Izvor: eKapija.ba

Vještina postavljanja pitanja je odraz naše vlastite pripreme i zainteresovanosti koju unosimo u posao. Između uspjeha i pitanja postoji uska veza i to na svakom koraku prema ostvarivanju uspjeha.

U početku pitanja su bitna zbog traženja vidika, a na kraju zbog dobivanja dopuštenja za akciju.

Kvaliteta pitanja i sposobnost njihovog postavljanja logičnim slijedom je ono što demonstrira koliko je netko u svom poslu profesionalan i zna što čini na svakom koraku.

Pogodnost pitanja je u tome što zadržavaju pažnju. Cijelo vrijeme dok netko pokušava odgovoriti na postavljeno pitanje, osoba sa kojom komunicira ima njegovu potpunu pozornost. Zašto? Zato što nije moguće odgovoriti na dobro postavljeno pitanje dok istovremeno mislimo na nešto drugo.

Kultura življenja koju smo sticali od roditelja, djedova nije poticala razvoj ove vještine. Shodno tomu smo izrastali u generacije koje imaju predrasude o ljudima koji imaju „dodatna pitanja”. Sjetite se kako smo do skoro potvrđivali svoje nerazumjevanje šutnjom u učionici, dopuštali profesorima da razviju mišljenje kako su najbolji predavači ili tumači. Novi terndovi prodajnih vještina, uspješnih managera i sl leži u vještini postavljanja pitanja koja je ključni faktor svakodnevne komunikacije, efektivne.

Za eKapija.ba piše: Aida Dolić HR konsultant

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera