Karijera / TIPS AND TRICKS

Vizuelni identitet važan kao i znanje

31.12.2007. 10:10 / Izvor: eKapija.ba

Stručnjaci za odnose s javnošću davno su utvrdili da vizuelnim dojmom, bez obzira na medij, šaljemo svojevrsne poruke. Pred važnu prezentaciju većina ljudi s pripremama počinje nekoliko sedmica ranije. Prioriteti su teme, način izlaganja, vizuelna pomagala, oprema i tako dalje. No, jedan od osnovnih segmenata vlastitog samopouzdanja, osim znanja je – izgled.

Istraživanja su pokazala da se 50 posto utjecaja prilikom izlaganja zasniva na izgledu, idućih 40 posto na samopouzdanju, a 10 posto na onome što u tom trenutku govorite. Isto tako, činjenica je da ne postoji komunikacijsko držanje bez mane. Žene su sklone "rješavanju" vizuelnog identiteta u zadnji čas. Funkcioniranje pod stresom, kada je o izgledu riječ, može rezultirati lošim idejnim riješenjima. A kada se ne osjećamo dobro u vlastitoj koži, ne možemo uspostaviti dobar kontakt s ljudima koji nas slušaju. Ako smo zadovoljni, šaljemo pozitivne emocije. Stručnjaci kažu da je važno napraviti dobar plan i vrhunsku strategiju da biste se osjećali dobro na dan prezentacije. Tako ćete izgledati slijedeći naredna stručna pravila.

Ne idite na poludnevno kampovanje kod frizera

Kosa je jedan od najjačih aduta svake žene. No, šišanje i bojenje ostavite za dane kada ćete imati više vremena. Radite li to dan prije važnog događaja, vjerovatno će frizer istrpiti vaše napade živaca jer se sve radi u zadnji tren. Ključne riječi su čista i fenirana kosa.

Ne mijenjajte imidž

Veliki projekti su prilika da pokažete svoje novo "ja". Ipak, ako se ne radi o vjenčanju, i to vašem, nema nikakve potrebe za ekstremnim promjenama imidža pred važan događaj. Ne eksperimentirajte ni sa šminkom.

Ne nosite nakit koji "zveči" i vrtoglave potpetice

Ako se radi o akustičnoj dvorani, pa još ako ćete u ruci imati mikrofon, posljedice bi mogle zvučati neželjeno. Pravilo za cipele ne vrijedi ukoliko ste u obući sa potpeticama svakodnevno i sasvim vam je svejedno nosite li petu od 15 centimetara ili ravnu cipelu.

Ne nosite odjeću koja vas stišće

To je najčešće slučaj sa čarapama s previše "dena". U želji za vitkim, definiranim izgledom u lijepoj čarapi koja oblikuje nogu, možete ostati bez zraka, posebno ako spadate u kategoriju "tremašica".

Ne kupujte odjeću isti ili dan prije slavlja

Sve što vam je potrebno već posjedujete. Izgubit ćete vrijeme i dragocjene živce tražeći spas u novom komadu odjeće. Iako ste neko odijelo ili haljinu već nekoliko puta odjenuli, ako se u tome dobro osjećate, a komplimente su vam već i prije udijelili, nema razloga da to ponovo ne odjenete. Umjesto toga sastavite koncept događaja još jednom i priredite sebi opuštajuću kupku.

Magazin Azra

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera