Karijera / TIPS AND TRICKS

Zašto ljudi dolaze bolesni na posao?

Posljednja anketa BBC-ja otkriva da većina radnika odlazi na posao kada ne bi trebalo.

05.11.2016. 11:53 / Izvor: Nezavisne novine

Probudili ste se ujutro da biste se spremili za novi radni dan, ali vam tijelo jasnim signalima ukazuje na to da bi trebalo da uzmete bolovanje.

Da li ostati kod kuće ili "stisnuti zube" i krenuti na posao? Odgovor je teži nego što se čini. Zahtjevni šefovi, nesiguran posao, radoholičarske navike i pritisak kolega utiču na odluku gotovo jednako, ako ne i više od činjenice da su jedan ili dva dana bolovanja najbolja opcija.

Posljednja anketa BBC-ja otkriva da većina radnika odlazi na posao kada ne bi trebalo. Šta se krije iza takvih nelogičnih odluka?

Prvenstveno, mnoge kompanije pomno prate broj radnih dana svojih zaposlenih što se kasnije, najčešće na godišnjem nivou, pretapa u broj slobodnih dana ili broj dana godišnjeg odmora.

Takođe, tu je pritisak okoline u vidu osjećanja krivice zbog činjenice da će kolege morati da urade dnevne obaveze onih koji su izostali. Isto tako, ukoliko većina kolega na posao dolazi bolesna, onda postoji neizgovorena želja da se i vi tako ponašate. Pojedine firme nemaju problema sa odsustvom radnika zbog bolesti, ali se u tom slučaju radi od kuće, prenosi BBC.

PODIJELI:

TAGOVI:

#bolest

#bolest na poslu

#bolovanje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera