Želite biti ozbiljno shvaćeni na poslu? Prestanite raditi ove stvari!

02.09.2017. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Želite biti ozbiljno shvaćeni na poslu? Prestanite raditi ove stvari!

Pogreške se lako događaju, pa smo za vas izdvojili nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati.

Prije svega ostalog, na poslu je najvažnije da kvalitetno obavljate dodijeljene radne zadatke. No, ne smijete zanemariti i razvoj mekih vještina koje će vam donijeti dodatne benefite u poslu – lakšu komunikaciju s kolegama i nadređenima.

Izazov u poslu je što ne postoji priručnik o ponašanju koji ćete usvojiti, a svojim komunikacijskim vještinama osvojiti menadžment. Pogreške se lako događaju, pa smo za vas izdvojili nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati.

Nemojte kasniti

Vaši kolege i suradnici vam neće zamjeriti ponekad zakasnite minutu-dvije na povremene sastanke, ali ako vam to pređe u naviku, sigurno ćete izgubiti kredibilitet među kolegama.

'Kašnjenje izravno pokazuje da ne poštujete vrijeme kolega oko sebe. Iako možda radite vrhunski svoj posao, ova negativna navika mogla bi baciti sjenu na sve dobro što ste napravili.', napominje stručnjakinja za razvoj karijere Angela Copeland. Dobra vijest je da postoje razni načini kojima možete popraviti tu ružnu naviku. Jedna od njih je da obavezno koristite kalendar i sve mogućnosti koje isti nudi – stavljajte podsjetnike koji će vam dati do znanja da je za minuta važan sastanak na kojem morate biti.

Nemojte se bojati reći svoje mišljenje

Nije neuobičajeno da nove osobe u uredu, naročito sramežljivi ili na početku svoje karijere, se 'skrivaju' iza svojih kolega. Ali ako previše razmišljate o nečemu što biste rekli, a na kraju ne kažete ništa kako ne biste 'ispali glupi', ozbiljno riskirate svoj osobni i profesionalni razvoj, napominje Mikaela Kiner, CEO UniquelyHR. Zbog nedostatka sudjelovanja, vaši kolege i nadređeni mogu misliti da niste dovoljno angažirani niti zainteresirani za posao koji radite.

Postoji nekoliko taktika koje može iskoristiti i tako steći više samopouzdanja. Odredite koliko ćete puta progovoriti na sljedećem sastanku. Krenite malim koracima, pa sa sobom ponesite na sastanak post – it papiriće na koje ćete, kada poželite nešto reći, to zabilježiti i tada reći na glas. Kada potrošite sve papiriće, ispunili ste svoj cilj. Svoj strah možete podijeliti i s osobom s kojom često sudjelujete na sastancima, pa vam ona može biti podrška i poticati vas u temama kod kojih sigurno imate puno toga za reći.

Razmislite dva puta prije nego kažete

Dok je s jedne strane manjak samopouzdanja problem, dominacija u svakom razgovoru u koji ste uključi može također biti loša.

Često mladi zaposlenici misle da će ako puno pričaju (i kada treba i kada ne treba) biti omiljeni u organizaciji i da će ih nadređeni obožavati. No, ponekad je važnije da šutite i slušate i tako naučite nešto novo i vrijedno za vaš razvoj karijere.

Radite na pismenom i usmenom izražavanju

Možda vam hrvatski nije bio baš najomiljeniji predmet u školi, no na radnom mjestu ćete morati izvući svo znanje koje ste stekli i primijeniti ga u svakodnevnom radu. Loša gramatika može zakočiti i najperspektivniju karijeru, kaže Roy Cohen, trener i autor knjige 'Priručnik za preživljavanje' tvrtke Wall Street Professional. Ukoliko se borite s gramatikom (u pisanom i govornom obliku), uložite malo više vremena da popravite svoj vokabular. Čitajte više, pišite, a može vam dodatno pomoći i spell-checker u wordu.

Budite iskreni i ne skrivajte svoje pogreške

Jeste li ikada pokušali prikriti pogrešku koju ste napravili ili ste rekli šefu da ste poslali onaj mail koji još uvijek stoji u vašem inboxu? Morat ćete prekinuti te navike.

U trenutku, mala laž se ne čini kao velika stvar. Ako baš morate, bilježite sitne laži koje govorite/ radite kako biste na vrijeme mogli reagirati.  U poslovnom svijetu, ta mala laž vas jednom može koštati reputacije i pozicije u tvrtki. Pitajte se treba li vam to da zbog male sitne laži izgubite nešto na čemu ste dugo i naporno radili? 

Ne preispitujte svoje odluke

Dijeljenje dobrih ideja i nametanje mišljenja je dobra stvar, ali povlačenje i kasnije preispitivanje svojih odluka baš i ne. Poniznost je izvrsna osobina, no ipak treba znati granicu i primiti pohvale za stvari koje ste napravili i postigli. Nadređeni će vas više cijeniti ako imate povjerenja u sebe.

Iako je to možda teže reći nego napraviti, stručnjaci savjetuju sljedeće: napravite folder u vašem mailu gdje ćete spremati sve pohvale koje ste dobili za svoj rad. Kada se nađete u situaciji da preispitujete svoje mogućnosti, pogledajte folder i pročitajte što se tamo nalazi. Ti komentari će vam dati samopouzdanja da nastavite i dalje raditi svoj posao najbolje što možete.

Zaboravite na izgovore

Možda mislite da je okrivljavanje kolega za propuštene rokove i nejasne upute stvar koja će spasiti vašu kožu, ali zapravo je istina da će vam se vratiti natrag kao boomerang.

Nitko ne voli osobe koje za sve imaju neki izgovor. I onda kada nešto nije vaša greška, pokušajte dati sve od sebe da to popravite. Ako nešto ne ide kako treba s vašim projektom, poradite na tome da nađete rješenje za problem bez da upirete prste u kolege s kojima radite.

Pripazite na odijevanje

Našli ste super kombinaciju u kojoj volite izaći u grad s prijateljima vikendom? Odlično! Zadržite tu kombinaciju samo za izlaske s prijateljima, jer njoj nije mjesto u uredu. Neprimjerenim odijevanjem vrlo brzo možete izgubiti poštovanje kolega, naročito ako u tvrtki većina kolega izrazito pazi što će obući za radni dan. Tu ne govorimo o tvrtkama koje imaju strogo definirani dress code jer tu mjesta za kompromise nema. Ako ste novi u tvrtki, krenite na sigurno: s poslovnim hlačama, košuljom i cipelama ne možete pogriješiti. Pratite odjevne kombinacije kolega ili pitajte direktno nadređene na što biste trebali pripaziti.

Izvor: Glassdoor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera