Ograničenja prilikom raspodjele dobiti i davanju pozajmica u FBiH

01.02.2018. 09:50 / Piše: Sanela Agačević za Akta.ba
Ograničenja prilikom raspodjele dobiti i davanju pozajmica u FBiH

Isplate iz dobiti nisu samo novčane.

Porezni zakon, konkretno Zakon o porezu na dobit u FBiH je, između ostalog, propisao pravila i ograničio isplate iz dobiti vlasnicima kapitala, ali i isplate pozajmica i prodaju imovine. Cilj zakonodavca je onemogućiti isplatu iz dobiti pravnim licima koja imaju dug po osnovu poreza i koja ne isplaćuju redovno plaće zaposlenicima Takođe, ograničenje je postavljeno i za davanje pozajmica i prodaju imovine ukoliko pravno lice ima dug po osnovu poreza.

Pravno lice ne može vršiti isplate iz dobiti ukoliko na dan isplate ima neizmirenih obaveza po osnovu direktnih poreza (porez na dobit, porez na dohodak), doprinosa i parafiskaliteta, kao i obaveza prema zaposlenicima po osnovu plaća.  

Isplate iz dobiti nisu samo novčane. Isto ograničenje je postavljeno i za raspodjelu dobiti u pokretnoj i nepokretnoj imovini ili pravima. Akontativna isplata dobiti je takođe ograničena u smislu da je potrebno ispuniti navedene uslove. Iako je akontativna isplata dobiti nelogična i nije „u duhu“ Zakona o privrednim / gospodarskim društvima, pravna lica je praktikuju naročito nakon što je u Zakonu o porezu na dobit FBiH navedena kao mogućnost.

Pored isplate iz dobiti, ograničene su isplate i prenosi imovine. Pravno lice ne može davati pozajmice ili vršiti prijenos (prodaju, doniranje i drugo) imovine ukoliko ima neizmirenih obveza po osnovu direktnih poreza (porez na dohodak, doprinosi), indirektnih poreza (PDV, carina, akcize i dr.), kao i parafiskaliteta. Pored toga, pravno lice ne smije imati neisplaćenih plaća zaposlenicima.

Šta je potrebno uraditi?

U svim slučajevima, isplata iz dobiti (redovna ili akontativna, u novcu ili imovini), davanje pozajmice, prenos imovine, potrebno je obezbijediti Uvjerenje o izmirenim obavezama od strane Porezne uprave i Uprave za indirektno / neizravno oporezivanje, da pravno lice nema poreznog duga. Uvjerenja ne smiju biti starija od petnaest dana od dana isplate iz dobiti, davanja pozajmica ili prenosa imovine.

Da sumiramo:

Za isplatu iz dobiti, raspodjelu dividende i akontativnu isplatu iz dobiti potrebno je Uvjerenje izdato od strane Porezne uprave o izmirenim obavezama po osnovu direktnih poreza i Izjava poreznog obveznika o izmirenim obavezama prema zaposlenicima.

Za davanje pozajmica i druge oblike prenosa imovine potrebno je Uvjerenje izdato od strane Porezne uprave o izmirenim obavezama po osnovu direktnih poreza, Uvjerenje UINO o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih poreza i Izjava poreznog obveznika o izmirenim obavezama prema zaposlenicima.

www.chronos.ba

SANELA AGAČEVIĆ, ovlašteni revizor  

Magistar ekonomije iz oblasti računovodstvenog i revizijskog menadžmenta, Certificirani računovođa i Ovlašteni revizor. Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH. Konsultant, predavač i trener na projektima koje je implementirao CHF, CARE INTERNATIONAL, SEED BiH, UNDP BiH, SERDA, LESPnet, GIZ, NAHLA, CPCD. Objavila preko 150 radova u stručnim časopisima iz oblasti računovodstva, poreza i finansija. Član Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH, Revizorske komore FBiH i Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna