Politička ekologija u KS - uništi privredni subjekt i nemaš ekoloških problema

21.01.2019. 08:43 / Piše: Tomislav Grizelj za Akta.ba
Politička ekologija u KS - uništi privredni subjekt i nemaš ekoloških problema

Odgovornost, moral, etika, kućni i patrijarhalni odgoj, poslovnost, sankcije, komentira Tomislav Grizelj.

Ne znam tko insistira da se ponovno radi Katastar stacionarnih zagađivača zraka u Kantonu Sarajevu (koji je ustanovljen 2006. godine) kad su već duže vremena ukinuti svi zagađivači, mislim na privredne subjekte koji su doživjeli političku ekologiju; ŠIPAD Standard Stup, Famos Hrasnica, Ćilimara Ilidža, UNIS Biciklara Ilidža, Astro A.Most, RMK Žica A. Most, ŠIK A. Most, KLJUČ Azići, KTK Kožara Azići,  E- Armature A. Most, E- TDS A. Most, Bitumenka Nedžarići, E- VMC Pofalići, UNIONIVEST Klimavent Pofalići, UNIKLIMA A. Most,  FDS Pofalići, POLET Pofalići, UPI Mljekara Pofalići, UPI SIMES Stup, E- TAT, KMT Pofalići, UNIS Pretis, TAS Vogošća, ŠIPAD Bosanka Blažuj, ŠIPAD Bjelašnica Hadžići, itd...

Smatram nonsensom i gubljenje vremena na nečemu što ne postoji. 

Saobraćaj u Kantonu Sarajevu je konstanta tokom cijele godine, GRAS, Centrotrans, dvadesetak međugradskih i međunarodnih autobusa, TAXI, avioni, dostavna vozila, ambulantna dostava, kurirske službe, policija, kola hitne pomoći i putnička vozila građana, a građevinske mašine i građevinari su manjeg intenziteta zagađivači u zimskim mjesecima.

Toplane Sarajevo je izuzetno minoran zagađivač u ukupnom kapacitetu od Hadžića do Breke, kotlovnice su razuđene i raspoređene da se ne mogu ni pod kojim kriterijem svrstati u stacionarne zagađivače Kantona Sarajevo.

Monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, Menadžment kvaliteta zraka na nivou Kantona Sarajevo - do sada nisam pod ovim nazivima sreo u EU u službe lokalne uprave,  jer je to pod nadzorom i upravljanjem državnih institucija;  Hidrometeorološki zavod i Zavod za javno zdravstvo. Što oni rade? Ili trebamo nove uhljebe? 

Evo tko su direktno zagađivači: K.J.K.P. u u vlasništvu Kantona Sarajevo;  RAD, GRAS, PARK,  Općine u Kantonu Sarajevu koje angažiraju nestručne i neodgovorne privredne subjekte za čišćenje snijega u zimskim mjesecima. A indirektni zagađivač je K.J.K.P.  Sarajevogas sa izuzetno visokom cijenom zemnog gasa, zbog koje su građani prinuđeni ložiti nedozvoljene energente; ugalj i mokra drva, kojima još izazivaju više zagađivanje istresanjem vrele žerevice i pepela u kontejnere komunalnog otpada koji u principu u prosjeku u Kantonu Sarajevo gori i do više stotina kontejnera dnevno.

Vlada Kantona Sarajevo ako želi zaštiti građane od aerozagađenja (jer je gas i doveden u Kanton Sarajevo radi smanjenja aerozagađenja 1979 god.) mora istrajati na donošenju Zakona o gasu u FBiH i BiH, kako bi se skinuo monopol pojedinih transportera i distributera koji nabijaju cijenu zemnog gasa pokrivajući svoje gubitak i promašene investicije. 

Svi izneseni podaci o aerozagađenju u Kantonu Sarajevo su netočni i bez relevantnih mjerenja, već su prezentirani špicevi (pikovi) koji su izmjereni na pojedinim stanicama i prezentirani kao sveukupno zagađenje u Kantonu Sarajevo i izdali lažne "epizode" o aerozagađenju. Da javnost bude korektnije iinformirana na pojedinim stanicama senzori ne mjere i po godinu dana i više ili se jedan senzor koristi - prenosti na više stanica, pa se palijativnim metodama utvrđuje koncentracija lebdećih polutanata PM 10, a koncentacija PM 2,5 se ne mjeri već se računa metodom "šacometrije" umnožak koeficentom 0,6 do 0,9 u odnosu na izmjereni PM 10.   

Koliko će građani još dugo "uživati" u aerozagađenju? 20 godina i/ili više kao i sa redukcijom vode? Tko i gdje vodi Kanton Sarajevo?

Tomislav Grizelj je međunarodni stručnjak za okoliš  i ambasador alternativnih goriva. Ima preko 40 godina znanstvenog  i profesionalnog rada u implementaciji  projekata u tretmanu  komunalnog, medicinskog,  anatomsko-patološkog, animalnog i bio otpada, korištenje reciklanata i energije iz otpada, energetska učinkovitost, alternativna i obnovljiva  goriva i izvori energije uz primjenu EU direktiva kroz kružnu ekonomiju sa nula otpada. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna