Pravilnik o uvjetima za zapošljavanje, statusu i položaju internih revizora u javnom sektoru

11.01.2022. 11:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
interni revizori

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti za zapošljavanje lica koja rade na uspostavljanju i vršenju funkcije interne revizije, njihov status i položaj u subjektima javnog sektora iz člana 2. Zakona o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske, a što je u nadležnosti Centralne jedinice za harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije Ministarstva finansija.

 

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 1, 11.01.2022.

 

 

Na osnovu člana 22. stav 4. Zakona o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 91/16) i člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 115/18 i 111/21), ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE, STATUSU I POLOŽAJU INTERNIH REVIZORA U JAVNOM SEKTORU

 

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti za zapošljavanje lica koja rade na uspostavljanju i vršenju funkcije interne revizije, njihov status i položaj u subjektima javnog sektora iz člana 2. Zakona o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske, a što je u nadležnosti Centralne jedinice za harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije Ministarstva finansija.

Član 2.

Odredbe ovog pravilnika primjenjuju se na rukovodi- oce jedinica interne revizije i interne revizore zaposlene u subjektima koji su korisnici sredstava budžeta Republike Srpske, u jedinicama lokalne samouprave i korisnicima sred- stava budžeta jedinica lokalne samouprave, vanbudžetskim fondovima, agencijama i drugim institucijama, javnim pre- duzećima, ustanovama i organizacijama u kojima je Repu- blika Srpska većinski vlasnik, a koje su obavezne uspostaviti internu reviziju u skladu sa Zakonom o sistemu internih fi- nansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske (u daljem tekstu: Zakon) i Zakonom o javnim preduzećima.

Član 3.

Opći uvjeti za zapošljavanje rukovodilaca jedinica za internu reviziju i internih revizora koji rade na uspostavljanju sistema i vršenju funkcije interne revizije u subjektima jav- nog sektora su:

1) da je državljanin Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine,

2) da je stariji od 18 godina,

3) da ima opću zdravstvenu sposobnost,

4) da nije osuđivan za krivično djelo na bezuvjetnu ka- znu zatvora od najmanje šest mjeseci ili za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za obavljanje navedenih poslova,

5) da nije otpušten iz subjekata javnog sektora kao re- zultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u BiH tri godine prije objave konkursa.

Član 4.

(1) Interni revizor, pored općih uvjeta za zasnivanje rad- nog odnosa, obavezno ispunjava sljedeće posebne uvjete:

1) da ima završen prvi ciklus studija koji se vrednuje sa najmanje 240 ECTS bodova,

2) da ima najmanje tri godine radnog iskustva u traže- nom stepenu stručne spreme, od čega dvije godine na poslo- vima interne ili eksterne revizije,

3) da ima sertifikat i licencu za obavljanje poslova inter- ne revizije u javnom sektoru.

(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, internu reviziju može da obavlja i lice raspoređeno na poslove interne revizije koje je u postupku sticanja sertifikata, najduže do tri godine, u koji je uključen i period do ispunjavanja uvjeta za obavljanje poslova interne revizije u javnom sektoru.

Član 5.

Za zapošljavanje rukovodilaca jedinice interne revizije, pored općih uvjeta propisanih u članu 3. ovog pravilnika i

posebnih uvjeta iz člana 4. stav 1. t. 1) i 3) ovog pravilnika, potrebno je da lice ima najmanje pet godina radnog iskustva, od čega najmanje tri godine na poslovima interne revizije ili eksterne revizije.

Član 6.

Za zapošljavanje rukovodilaca jedinica za internu re- viziju i internih revizora u organima uprave potrebno je da lice ima položen stručni ispit za rad u republičkim organima uprave.

Član 7.

Rukovodioci jedinica za internu reviziju imenuju se, ra- zrješavaju ili raspoređuju nakon prethodno pribavljene sa- glasnosti, koju donosi Centralna jedinica za harmonizaciju na propisanom obrascu, u skladu sa Politikom rada Centralne jedinice za harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije Republike Srpske vezane za primjenu čla- na 44. stav 2. Zakona, osim ako to nije regulirano drugim zakonom.

Član 8.

Centralna jedinica za harmonizaciju može u postupku ocjene ispunjenosti uvjeta za davanje saglasnosti za imeno- vanje rukovodioca jedinice interne revizije tražiti provjeru vjerodostojnosti dostavljene dokumentacije.

Član 9.

Profesionalni status rukovodilaca jedinica za internu reviziju i internih revizora zaposlenih u subjektima javnog sektora regulira se na osnovu općih i posebnih uvjeta za za- snivanje radnog odnosa, specifičnosti i složenosti poslova i radnih zadataka koji navedena lica obavljaju.

Član 10.

Profesionalni status određuju stepen obrazovanja, po- sebne sposobnosti i vještine, radno iskustvo, samostalnost u radu, koji su potrebni za ekonomično, efikasno i efektivno obavljanje poslova i radnih zadataka.

Član 11.

Odgovornost za obavljanje radnih obaveza u skladu sa Kodeksom profesionalne etike za interne revizore u javnom sektoru Republike Srpske, kojim se uređuju principi profesije i prakse interne revizije (integritet, objektivnost, neovisnost, kompetentnost i povjerljivost), te pravila ponašanja internih revizora u obavljanju svojih funkcija, a koji se primjenjuje i na pojedince i na subjekat kod kojeg se vrši interna revizija i poslovna komunikacija na svim nivoima rada subjekta, sa- stavni su dio redovnih obaveza.

Član 12.

Profesionalni položaj rukovodilaca jedinica za internu reviziju i internih revizora zaposlenih u subjektima javnog sektora regulira se na osnovu kategorija radnih mjesta i uvje- ta za obavljanje poslova u subjektima u kojima su zaposleni.

Član 13.

Interni revizor obavlja poslove interne revizije u određenom zvanju, a plaća internog revizora utvrđuje se u skladu sa propisom kojim se uređuju plaće državnih službenika, službenika jedinica lokalne samouprave i drugim internim aktima koji uređuju ovu oblast.

Član 14.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

Broj: 06.13/020-3898/21

22. decembra 2021. godine

Banja Luka

 

Ministar,

Zora Vidović, s.r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.