Pravilnik o sadržaju izvještaja i načinu izvještavanja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole

11.01.2022. 13:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
finansijsko upravljanje

Ovim pravilnikom propisuju se sadržaj, forma, način i rokovi dostavljanja polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u subjektima javnog sektora Republike Srpske.

 

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 1, 11.01.2022.

 

Na osnovu člana 15. stav 4, a u vezi sa članom 56. Zako- na o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sekto- ru Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 91/16) i člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 115/18 i 111/21), ministar finansija donosi

 

PRAVILNIK

O SADRŽAJU IZVJEŠTAJA I NAČINU IZVJEŠTAVANJA O SISTEMU FINANSIJSKOG UPRAVLJANJA I KONTROLE

 

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se sadržaj, forma, način i rokovi dostavljanja polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u subjektima javnog sektora Republike Srpske.

Član 2.

Ovaj pravilnik primjenjuje se na subjekte iz člana 2. Za- kona o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sek- toru Republike Srpske (u daljem tekstu: Zakon).

Član 3.

Pod polugodišnjim i godišnjim izvještajima o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole smatraju se:

1) polugodišnji izvještaj o provođenju planiranih aktiv- nosti na uspostavljanju i razvoju sistema finansijskog upra- vljanja i kontrole (u daljem tekstu: polugodišnji izvještaj), u skladu sa članom 15. stav 1. tačka 1) Zakona,

2) godišnji izvještaj o provođenju planiranih aktivnosti na uspostavljanju i razvoju sistema finansijskog upravljanja i kontrole (u daljem tekstu: godišnji izvještaj), u skladu sa članom 15. stav 1. tačka 2) Zakona,

3) konsolidirani godišnji izvještaj o sistemu finan- sijskog upravljanja i kontrole (u daljem tekstu: konso- lidirani izvještaj), u skladu sa članom 56. Zakona, koji je Ministarstvo finansija, odnosno Centralna jedinica za harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i inter- ne revizije (u daljem tekstu: Centralna jedinica) dužna pripremiti radi dostavljanja Vladi Republike Srpske na usvajanje.

Član 4.

(1) Godišnji i polugodišnji izvještaji iz člana 3. t. 1) i 2) ovog pravilnika pripremaju se u svrhu jednoobraznog izvje- štavanja Vlade Republike Srpske (u daljem tekstu: Vlada), Ministarstva finansija i Centralne jedinice o primjeni propisa iz područja finansijskog upravljanja i kontrole na nivou jav- nog sektora Republike Srpske.

(2) Konsolidirani izvještaj iz člana 3. tačka 3) ovog pravilnika priprema se s ciljem pružanja odgovarajućih informacija Vladi za donošenje pravovremenih odluka u vezi sa razvojem finansijskog upravljanja i kontrole, efi- kasnim i odgovornim upravljanjem i kontrolom javnih sredstava.

Član 5.

(1) Godišnji i polugodišnji izvještaj Centralnoj jedinici dostavlja rukovodilac subjekta putem PIFC aplikacije.

(2) Godišnji i polugodišnji izvještaj izrađuje se elektron- skim popunjavanjem obrasca Izvještaj o provođenju plani- ranih aktivnosti na uspostavljanju i razvoju sistema finansij- skog upravljanja i kontrole, u PIFC aplikaciji.

(3) Obrazac Izvještaja iz stava 2. ovog člana nalazi se u Prilogu 1. ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(4) Godišnji izvještaj obavezno sadrži: Izjavu u vezi sa dostignutim stepenom razvoja sistema internih finansijskih kontrola u subjektu za izvještajnu godinu (Prilog 2), Izjavu

o planiranim mjerama za uspostavljanje nedostignutog nivoa razvoja sistema internih finansijskih kontrola za narednu go- dinu (Prilog 3), kao i Plan rada za uspostavljanje i razvoj sistema finansijskog upravljanja i kontrole za tekuću godinu (Prilog 4), koji se dostavljaju Centralnoj jedinici putem PIFC aplikacije.

Član 6.

Obrazac Izvještaj o provođenju planiranih aktivnosti na uspostavljanju i razvoju sistema finansijskog upravljanja i kon- trole iz člana 5. ovog pravilnika sadrži informacije iz općeg i posebnog dijela o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole, te evidenciju dostavljenih priloga uz godišnji izvještaj, komentare i uputstvo za popunjavanje Izvještaja:

1) opći dio Izvještaja sadrži sljedeća područja izvješta- vanja:

1. opće podatke o subjektu,

2. podatke o rukovodiocu subjekta,

3. podatke o rukovodiocu za finansijsko upravljanje i kontrole;

2) posebni dio Izvještaja o provođenju planiranih aktiv- nosti na uspostavljanju i razvoju sistema finansijskog upra- vljanja i kontrole – upitnik o samoprocjeni, sadrži informaci- je o samoprocjeni sljedećih elemenata COSO modela:

1. kontrolno okruženje,

2. upravljanje rizicima,

3. kontrolne aktivnosti,

4. informacije i komunikacije,

5. praćenje i procjena sistema (monitoring);

3) dio Izvještaja sa evidencijom dostavljenih priloga uz godišnji izvještaj;

4) dio Izvještaja sa komentarima;

5) uputstvo za popunjavanje Izvještaja.

Član 7.

(1) Godišnji i polugodišnji izvještaj potpisuju lice odgo- vorno za finansijsko upravljanje i kontrole, imenovano od rukovodioca subjekta, kao i rukovodilac subjekta.

(2) Izjavu u vezi sa dostignutim stepenom razvoja siste- ma internih finansijskih kontrola u subjektu za izvještajnu godinu, kao i Izjavu o planiranim mjerama za uspostavlja- nje nedostignutog nivoa razvoja sistema internih finansijskih kontrola za narednu godinu potpisuje rukovodilac subjekta.

(3) Plan rada za uspostavljanje i razvoj sistema finansij- skog upravljanja i kontrole za tekuću godinu potpisuju lice od- govorno za finansijsko upravljanje i kontrole, imenovano od rukovodioca subjekta, kao i rukovodilac subjekta.

Član 8.

(1) Polugodišnji izvještaj dostavlja se Centralnoj jedinici tako što se potpisana i ovjerena posljednja stranica polugo- dišnjeg izvještaja skenira i u PIFC aplikaciji doda kao pri- log uz popunjen obrazac Izvještaja o provođenju planiranih aktivnosti na uspostavljanju i razvoju sistema finansijskog upravljanja i kontrole, a potom se izvještaj zaključi.

(2) Polugodišnji izvještaj dostavlja se, putem PIFC aplikaci- je, Centralnoj jedinici do kraja jula tekuće godine.

(3) Godišnji izvještaj dostavlja se Centralnoj jedinici tako što se uz obrazac Izvještaja o provođenju planiranih aktivnosti na uspostavljanju i razvoju sistema finansijskog upravljanja i kontrole, u PIFC aplikaciji, dodaju skenirani sljedeći dokumenti:

1) potpisana i ovjerena posljednja stranica godišnjeg izvještaja,

2) potpisana i ovjerena Izjava u vezi sa dostignutim ste- penom razvoja sistema internih finansijskih kontrola u su- bjektu za izvještajnu godinu,

3) potpisana i ovjerena Izjava o planiranim mjerama za uspostavljanje nedostignutog nivoa razvoja sistema internih finansijskih kontrola za narednu godinu,

4) potpisan i ovjeren Plan rada za uspostavljanje i razvoj sistema finansijskog upravljanja i kontrola za tekuću godinu.

(4) Potpisani, ovjereni i skenirani dokumenti iz stava 3. ovog člana prije dodavanja u PIFC aplikaciju moraju se spo- jiti u jedan dokument, te kao jedinstven prilog dodati uz po- punjen obrazac Izvještaja o provođenju planiranih aktivnosti na uspostavljanju i razvoju sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

(5) Godišnji izvještaj smatra se dostavljenim Centralnoj jedinici kada se u PIFC aplikaciji zaključi.

(6) Potpisani i ovjereni godišnji izvještaj za prethodnu go- dinu, Izjava u vezi sa dostignutim stepenom razvoja sistema internih finansijskih kontrola u subjektu za izvještajnu godinu, Izjava o planiranim mjerama za uspostavljanje nedostignutog nivoa razvoja sistema internih finansijskih kontrola za narednu godinu i Plan rada za uspostavljanje i razvoj sistema finan- sijskog upravljanja i kontrole za tekuću godinu dostavljaju se Centralnoj jedinici, putem PIFC aplikacije, do kraja januara tekuće godine.

Član 9.

(1) Centralna jedinica priprema konsolidirani izvještaj na nivou javnog sektora Republike Srpske za izvještajni period.

NAZIV SUBJEKTA: Broj:

Datum:

(2) Konsolidirani izvještaj sadrži sve značajne informa- cije sadržane u godišnjim i polugodišnjim izvještajima su- bjekata koje mogu doprinijeti sagledavanju stanja i davanju prijedloga za unapređenje u ovoj oblasti.

Član 10.

(1) Ministar finansija odobrava konsolidirani izvještaj za izvještajni period.

(2) Ministarstvo finansija dostavlja izvještaj iz stava 1. ovog člana Vladi na usvajanje do kraja marta tekuće godine.

(3) Konsolidirani izvještaj i akt Vlade, kojim se ovaj izvještaj usvaja, objavljuju se na internet stranici Centralne jedinice.

Član 11.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o sadržaju izvještaja i načinu izvještavanja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole (“Službeni glasnik Repu- blike Srpske”, broj 112/17).

Član 12.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

Broj: 06.13/020-3896/21

22. decembra 2021. godine

Banja Luka

 

Ministar, Zora Vidović, s.r.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
izvjestaj1.pdf

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.