Pravilnik o uslovima koje moraju ispunjavati pravna lica koja obavljaju kontrolu PP aparata

14.01.2022. 13:00 / Izvor: Službene novine Federacije BiH
pp aparati

Pravilnik o uslovima koje moraju ispunjavati pravna lica koja obavljaju kontrolu ispravnosti, servisiranje i održavanje aparata, kao i sadržaju i načinu polaganja stručnog ispita za lica koja lično obavljaju poslove ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara

Službene novine Federacije BiH broj 4/22 (14.1.2022.)

 

Na osnovu člana 39. stav (6) i člana 161. tačka 19) Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/09), u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije donosi

 

PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI PRAVNA LICA KOJA OBAVLJAJU KONTROLU ISPRAVNOSTI, SERVISIRANJE I ODRŽAVANJE APARATA, KAO I SADRŽAJU I NAČINU POLAGANJA STRUČNOG ISPITA ZA LICA KOJA LIČNO (NEPOSREDNO) OBAVLJAJU POSLOVE ISPITIVANJA, SERVISIRANJA I ODRŽAVANJA APARATA ZA GAŠENJE POČETNIH POŽARA

 

I. OSNOVNE ODREDBE
 

Član 1. (Predmet Pravilnika)

 

Ovim Pravilnikom propisani su uslovi koje moraju ispunjavati pravna lica koja obavljaju kontrolu ispravnosti, servisiranje i održavanje aparata sadržaj i način polaganja stručnog ispita za lica koja obavljaju neposredne poslove ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara.
 

Član 2. (Značenje pojmova)

 

(1) Pojmovi iz ovog pravilnika imaju značenje kako je utvrđeno Pravilnikom o izboru i održavanju aparata za gašenje početnog požara koji se mogu stavljati u promet sa garantnim rokom i rokom servisiranja ("Službene novine Federacije BiH" broj 46/11) (u daljem tekstu: Pravilnik o izboru i održavanju aparata).

(2) Kontrola ispravnosti, servisiranja i održavanja aparata predstavlja skup radnji koje se odnose na periodične preglede, kao i kontrolna ispitivanja prenosnih i pevoznih aparata za gašenje početnog požara utvrđen u skladu sa Pravilnikom o izboru održavanju aparata.
 

II. USLOVI ZA OBAVLJANJE POSLOVA ODRŽAVANJA I ISPITIVANJA APARATA

 

Član 3. (Uslovi za obavljanje poslova održavanja i ispitivanja aparata)

 

Poslove održavanja i ispitivanja aparata za gašenje početnih požara koji se odnose na kontrolu ispravnosti servisiranja i njihova održavanja, mogu samo pravna lica koja ispunjavaju uslove utvrđene ovim Pravilnikom i imaju ovlaštenje za obavljanje te djelatnosti izdato od Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), s tim da se pod istim uslovima na obavljanju tih poslova mogu angažovati profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice.
 

Član 4. (Uslovi za zaposlena lica u profesionalnoj i dobrovoljnoj vatrogasnoj jedinici)

 

(1) Pravno lice koje obavlja poslove održavanja i ispitivanja aparata za gašenje početnih požara koji se odnose na kontrolu ispravnosti servisiranja i njihovog održavanja mora ispunjavati i posebne uslove i to: imati u radnom odnosu najmanje dva zaposlena lica i to jedno lice sa najmanje VŠS - VI stepen stručne spreme tehničkog smjera i jedno lice sa najmanje SSS - III stepena tehničkog smjera, najmanje jednu godinu radnog iskustva u struci i položen stručni ispit za obavljanje neposrednih poslova ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata.

(2) Poslove iz člana 4. ovog Pravilnika, pod istim uslovima, mogu obavljati i profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice.
 

Član 5. (Odobrenje za obavljanje poslova kontrole ispravnosti, servisiranja i ispitivanja)

 

(1) Poslove kontrole ispravnosti, servisiranja i ispitivanja aparata mogu vršiti samo pravna lica koja imaju odobrenje koje je izdato od strane kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, u skladu s ovim Pravilnikom.

(2) Odobrenje iz stava (1) ovog člana izdaje se na period od četiri godine.

(3) Pravno lice koje se bavi poslovima kontrole ispravnosti servisiranja i ispitivanja aparata dužno je prijaviti svaku promjenu koja se tiče ispunjenosti propisanih uslova.

(4) Predmetno odobrenje se ne odnosi na odobrenje iz člana 23. Pravilnika o izboru i održavanju aparata.
 

Član 6. (Stručno lice i fizičko lice)

 

Stručno lice koje neposredno obavlja stručne poslove (neposrednog) ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara, polaže stručni ispit za obavljanje neposrednih poslova ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara (u daljem tekstu: stručni ispit), u skladu sa Programom stručnog ispita za obavljanje poslova ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara (u daljem tekstu: Program stručnog ispita).
 

III. SADRŽAJ I NAČIN POLAGANJA STRUČNOG ISPITA

 

Član 7. (Sastavni dijelovi stručnog ispita)

 

(1) Stručni ispit sastoji se od općeg i posebnog dijela.

(2) Opći dio obuhvata poznavanje osnovnih sadržaja i primjenu zakonske regulative, tehničkih propisa i standarda, kao i usvojene tehničke prakse.

(3) Posebni dio obuhvata poznavanje osnovnih sadržaja i primjenu tehničkih propisa i standarda ili usvojene tehničke prakse za ispitivanje, servisiranje i održavanje aparata za gašenje početnih požara.

(4) Stručnim ispitom se provjerava sposobnost kandidata da obavlja stručne poslove (neposrednog) obavljanja poslova ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara.

(5) Sadržaj stručnog ispita utvrđen je Programom stručnog ispita koji se nalazi u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni dio.
 

Član 8. (Prijava za polaganje stručnog ispita)

 

(1) Prijava za polaganje stručnog ispita, podnosi se Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (U daljem tekstu: Ministarstvo) najmanje 30 dana prije početka redovnog ispitnog roka iz člana 15. stav (6) ovog pravilnika, na Obrascu broj 1.

(2) Prijavu za polaganje ispita iz stava (1) ovog člana, može podnijeti pravno lice, profesionalna i dobrovoljna vatrogasna jedinica u ime zaposlenika (u daljem tektu: kandidat).

(3) Uz prijavu za polaganje ispita prilažu se orginali ili ovjerene fotokopije slijedećih dokumenta:

a) svjedočanstvo/diploma o završenoj školi/fakultetu;

b) potvrda/uvjerenje o radnom iskustvu u struci i na kojim poslovima je kandidat radio, izdato od pravnog lica kod kojeg je kandidat obavljao navedene poslove;

c) Izvod iz matične knjige rođenih;

d) dokaz da je stručno lice u radnom odnosu u pravnom licu, profesionalnoj i dobrovoljnoj vatrogasnoj jedinici;

e) dokaz o uplati troškova za polaganje ispita (uplatnica);

f) federalna administrativna taksa.

(4) Ukoliko se utvrdi da je prijava nepotpuna, Ministarstvo će pismeno obavijestiti podnosioca prijave da u roku od osam dana dopuni prijavu.

(5) Ukoliko kandidat ne dopuni tražene podatke u utvrđenom roku, Ministarstvo donosi zaključak o odbacivanju prijave.
 

Član 9. (Rješenje o polaganju stručnog ispita)

 

(1) Na osnovu prijave za polaganje stručnog ispita i dostavljenih dokaza iz člana 8. ovog pravilnika, Federalni ministar unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministar) donosi rješenje o odobravanju polaganja ispita.

(2) U rješenju iz stava (1) ovog člana, određuje se mjesto i vrijeme polaganja ispita i troškovi polaganja ispita u skladu sa donesenim rješenjem Ministra iz stava (1) ovog pravilnika.

(3) Troškove polaganja ispita snosi pravno lice, profesionalna i dobrovoljna vatrogasna jedinica iz člana 8. stav (2) ovog pravilnika, u kojem je kandidat zaposlen.
 

Član 10. (Imenovanje komisije za polaganje stručnog ispita)

 

(1) Stručni ispit se polaže pred ispitnom komisijom (u daljem tekstu: Komisija), koju rješenjem imenuje Ministar.

(2) Komisija iz stava (1) ovog člana sastoji se od predsjednika i dva člana. Istim rješenjem imenuju se sekretar Komisije kao i zamjenski članovi.

(3) Komisija iz stava (1) ovog člana, imenuje se na period od četiri godine, sa mogućnošću produženja na još četiri godine.

(4) Komisija iz stava (1) ovog člana donosi Poslovnik o radu.
 

Član 11. (Komisija za polaganje stručnog ispita)

 

(1) Predsjednik i članovi komisije imenuju se iz reda državnih službenika koji imaju završen VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja (koji se vrednuje sa 240 ETCS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja mašinske, elektrotehničke, tehnološke, arhtektonske, građevinske, hemijske struke, zaštite od požara, sigurnosti ili drugih tehničkih struka i koji imaju najmanje tri godine radnog iskustva u struci.

(2) Predsjednik iz stava (1) ovog člana imenuje se ispred Ministarstva, jedan član ispred Federalnog ministarstava energije, rudarstva i industrije i jedan član ispred Federalne uprave civilne zaštite.

(3) Za sekretara komisije imenuje se iz zaposlenik Ministarstva koji obavlja sve administrativne poslove potrebne za rad komisije (priprema zapisnik, vodi dokumentaciju i obavlja druge poslove iz nadležnosti komisije).

(4) Predsjedniku, članovima i sekretaru komisije pripada pravo na naknadu za rad, čiju visinu rješenjem određuje Ministar.

(5) Visina naknade članovima komisije utvrđuje se na osnovu troškovnika za polaganje ispita, koji odobrava Ministar.
 

Član 12. (Tok polaganja ispita)

 

(1) Prije početka polaganja stručnog ispita komisija utvrđuje identitet kandidata, upoznaje ga sa pravima i obavezama kod polaganja ispita, kao i da se pismeni i usmeni dio ispita polažu tokom jednog dana.

(2) Pismeni i usmeni dio stručnog ispita komisija priprema u skladu sa Programom stručnog ispita, uzimajući u obzir stručnu kvalifikaciju kandidata.

(3) Polaganje stručnog ispita ili nastavak polaganja započetog ispita može se odgoditi na zahtjev kandidata zbog bolesti ili drugih opravdanih razloga, o čemu odlučuje komisija.

(4) Kandidat koji iz opravdanih razloga ne može pristupiti polaganju ispita, dužan je o tome pismeno obavijestiti komisiju najkasnije 72 sata prije početka termina održavanja ispita, da bi izvršena uplata troškova za polaganje ispita bila važeća u jednom od slijedećih ispitnih rokova.

(5) Ako kandidat bez opravdanog razloga ne pristupi polaganju ispita ili odustane od već započetog ispita, smatrat će se da ispit nije položio.

(6) Ispit se polaže u aprilskom, junskom, septembarskom i novembarskom ispitnom roku, izvan radnog vremena.

(7) U slučaju potrebe može se odrediti i vanredni ispitni rok, o čemu odlučuje Ministar na prijedlog Komisije.
 

Član 13. (Pismeni dio ispita)

 

(1) Pismeni test za polaganje ispita priprema komisija dva sata prije početka ispita izrađuje se na papiru s ovjerenim pečatom Ministarstva, na kojem je deset pitanja sa tri do četiri ponuđena opcijska odgovora koji donose ukupno 30 bodova za sve tačne odgovore.

(2) Prilikom rješavanja testa, kandidat daje odgovor na svako pojedinačno pitanje, označavanjem samo jednog od ponuđenih opcijskih odgovora.

(3) Pismeni ispit traje najduže 60 minuta.

(4) Da bi kandidat pristupio polaganju usmenog dijela ispita, na pismenom testu mora odgovoriti tačno najmanje na dvije trećine postavljenih pitanja, odnosno osvojiti najmanje 18 bodova.

(5) Kandidata koji je osvojio najmanje 18 bodova na pismenom testu, komisija odmah obavještava o osvojenom broju bodova i tom prilikom ga upućuje da pristupi usmenom dijelu ispita.

(6) Kandidat koji na pismenom testu nije osvojio 18 bodova, ne pristupa usmenom dijelu ispita, već ga komisija upućuje na popravni pismeni ispit u slijedećem ispitnom roku, za istu prijavu, odnosno izvršenu uplatu troškova za polaganje ispita.

(7) Ukoliko kandidat ne položi popravni pismeni ispit, smatra se da nije položio ispit.
 

Član 14. (Usmeni dio ispita)

 

(1) Usmeni dio ispita sastoji se od pet ispitnih pitanja.

(2) Kandidata na usmenom dijelu ispita ocjenjuju svi članovi komisije, za svaki odgovor na postavljeno pitanje, dodjeljujući bodove od jedan do pet, što znači da kandidat može osvojiti maksimalno 75 bodova na usmenom dijelu ispita.

(3) Kandidat na usmenom dijelu ispita treba osvojiti najmanje 38 bodova.

(4) Usmeni ispit traje 30 minuta.
 

Član 15. (Ocjene Komisije)

 

(1) Nakon obavljenog pismenog i usmenog dijela ispita, komisija utvrđuje ukupan broj osvojenih bodova za ispit u cjelini, na osnovu čega se ocjenjuje da li je kandidat "položio ispit" ili "nije položio ispit".

(2) Kandidat je "položio ispit" ako je ukupno osvojio najmanje 56 bodova.
 

Član 16. (Zapisnik Komisije)

 

O toku polaganja ispita vodi se zapisnik na obrascu koji se nalazi u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio (Prilog 4), u koji se unose svi važniji podaci o toku ispita, kao što su:

a) broj pod kojim je prijava zaprimljena,

b) naziv i sastav komisije,

c) datum i mjesto održavanja ispita,

d) ime, ime oca i prezime kandidata, dan, mjesec, godina i mjesto rođenja,

e) pitanja postavljena kandidatu na usmenom dijelu ispita,

f) broj osvojenih bodova za pismeni i usmeni dio ispita i ukupan broj bodova za ispit u cjelini,

g) razlozi za odlaganje ili upućivanje kandidata na popravni ispit,

h) konstatacija da li je kandidat "položio ispit" ili "nije položio ispit".

i) po završetku ispita, u prisustvu članova komisije, predsjednik komisije saopštava kandidatu da li je "položio ispit" ili "nije položio ispit".

j) Sastavni dio zapisnika čine svi dokumenti koji su priloženi uz zahtjev uključujući i pismeni test kandidata.

k) Zapisnik potpisuje predsjednik, članovi i sekretar komisije.

l) Zapisnik se dostavlja Ministarstvu koje izdaje uvjerenje o položenom ispitu.
 

Član 17. (Uvjerenje o položenom stručnom ispitu)

 

(1) Kandidatu koji je položio ispit, Ministarstvo izdaje uvjerenje o položenom ispitu, u roku od sedam dana od dana polaganja ispita.

(2) Uvjerenje iz stava (1) ovog člana, izdaje se na Obrascu broj 2.
 

Član 18. (Evidencija o izdatim uvjerenjima)

 

(1) Ministarstvo vodi evidenciju o izdatim uvjerenjima o položenim ispitima iz člana 20. ovog pravilnika, u obliku knjige, koja treba biti ostraničena, uvezana i ovjerena pečatom i potpisom ministra i čuva se trajno.

(2) Knjiga evidencije iz stava (1) ovog člana, nalazi se na Obrascu broj 3.
 

Član 19. (Obrasci)

 

Obrasci broj 1 do 4 nalaze se u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni dio.
 

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Član 20. (Dužnost polaganja stručnog ispita)

 

Pravna lica, kojima su izdata ovlaštenja/odobrenja od strane kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova za obavljanje poslova održavanja i ispitivanja aparata u skladu sa Pravilnikom o izboru i održavanju aparata, a čije stručno lice koje je u radnom odnosu nema položen stručni ispit iz ovog pravilnika, dužno je isti položiti u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.
 

Član 21. (Oslobađanje od dužnosti polaganja stručnog ispita)

 

Lica koja na dan stupanja na snagu ovog pravilnika imaju položen stručni ispit za obavljanje poslova utvrđenih ovim pravilnikom, u skladu sa kantonalnim i drugim propisima koji su se primjenjivali u Federaciji Bosne i Hercegovine, nisu obavezna polagati ispit iz člana ovog pravilnika.
 

Član 22. (Prestanak važenja propisa)

 

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaju da se primjenjuju kantonalni i drugi propisi koji su se primjenjivali u Federaciji Bosne i Hercegovine, a kojima su bila uređena pitanja koja su regulisana ovim pravilnikom.
 

Član 23. (Stupanje na snagu)

 

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".
 

Broj 07-02-1-1828/2021
28. decembra 2021. godine
Sarajevo


Ministar
Nermin Džindić, s. r.

Prilog 1.

 

SADRŽAJ I NAČIN POLAGANJA STRUČNOG ISPITA ZA (NEPOSREDNO) OBAVLJANJE POSLOVA ISPITIVANJA, SERVISIRANJA I ODRŽAVANJA APARATA ZA GAŠENJE POČETNIH POŽARA

 

Program stručnog ispita za (neposredno) obavljanje poslova ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara, obuhvata slijedeće:
 

I. GRADIVO IZ OPĆEG DIJELA ISPITA

 

Obuhvata poznavanje osnovnih sadržaja i primjenu zakonske regulative, tehničkih propisa i standarda, kao i usvojene tehničke prakse, koji se odnose na:

a) Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/09) i propise donesene na osnovu njega,

b) Zakon o zaštiti na radu ("Službene novine Federacije BiH", broj 79/20)

c) vrste aparata za gašenje početnih požara,

d) postupke projektovanja i ugradnje aparata za gašenje početnih požara,

e) način rada, metode ili osnovne postupke za obavljanje ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara,

f) osnovne fizičko-hemijske i protivpožarne karakteristike sredstava za gašenje požara aparatima za gašenje početnih požara,

g) mjere bezbijednosti za posude koje sadrže sredstava za gašenje početnih požara,

h) opremu koja se koristi za ispitivanje, servisiranje i održavanje aparata za gašenje početnih požara (ispitni i mjerni uređaji, instrumenti, pribor i drugo),

i) izvori opasnosti i mjere bezbijednosti pri radu na poslovima ispitivanja, servisiranja i održavanja aparata za gašenje početnih požara, uključujući i izvore opasnosti i mjere bezbijednosti sa aspekta uticaja po okoliš,

j) izdavanje zapisnika o svakom obavljenom pregledu i ispitivanju aparata (član 10. Pravilnika o odabiru i održavanju aparata za gašenje početnog požara koji se mogu stavljati u promet s jamstvenim rokom i servisnim rokom ("Službene novine Federacije BiH", broj 41/11 - u daljem tekstu: Pravilnika o odabiru i održavanju aparata za gašenje početnog požara),

k) periodičnim pregledom aparata punjenih prahom potvrđuje će se lijepljenjem naljepnice, čiji su izgled i sadržaj dati na slikama 1. i 1.a. Pravilnika o odabiru i održavanju aparata za gašenje početnog požara,

l) prava i dužnosti vlasnika i korisnika aparata za gašenje početnih požara,

m) kaznene odredbe koje se odnose na aparate za gašenje početnih požara.
 

II. GRADIVO IZ POSEBNOG DIJELA ISPITA

 

Obuhvata poznavanje osnovnih sadržaja i primjenu tehničkih propisa i standarda ili usvojene tehničke prakse za ispitivanje, servisiranje i održavanje aparata za gašenje početnih požara, koji se odnose na:

a) princip rada aparata za gašenje početnih požara,

b) oprema za ispitivanje, servisiranje i održavanje aparata za gašenje početnih požara,

c) opremu koja se koristi za ispitivanje, servisiranje i održavanje aparata za gašenje početnih požara (član 26. Pravilnika o izboru i održavanju aparata za gašenje početnog požara),

d) parametre koji se mjere kod aparata za gašenje početnih požara (kapacitet, raspoloživi pritisak i sl.),

e) metode i postupke kod ispitivanje, servisiranje i održavanje aparata za gašenje početnih požara,

f) postupke održavanja koji proizilaze iz tehničkog uputstva i/ili uputstva za upotrebu koje propisuje proizvođač aparata za gašenje početnih požara.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.