Pravilnik o subvencijama nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva

30.06.2020. 09:00 / Izvor: Službeni glasnik BiH
Pravilnik o subvencijama nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti za ostvarivanje prava na sredstva sa pozicije subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva, iznos novčanih sredstava, obaveze korisnika, rokovi, potrebna dokumentacija i obrasci.

 

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 62, 30.06.2020.

 

Na osnovu člana 5. stav 3. i člana 14. stav 3. Zako- na o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 112/19), člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 115/18), a u vezi sa tačkom III. Odluke o davanju saglasnosti na raspored sredstava - subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 30/20), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede d o n o s i

 

PRAVILNIK

O UVJETIMA I NAČINU RASPODJELE SREDSTAVA - SUBVENCIJE NEFINANSIJSKIM SUBJEKTIMA U OBLASTI VETERINARSTVA

 

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti za ostvarivanje prava na sredstva sa pozicije subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva, iznos novčanih sredstava, obaveze korisnika, rokovi, potrebna dokumentacija i obrasci.

Član 2.

Sa pozicije subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva finansiraju se:

1) monitoring i aktivnosti na realizaciji mjera zdravstvene zaštite životinja,

2) nabavka mikročipova za identifikaciju pasa,

3) namjenske mjere unapređenja veterinarstva.

Član 3.

(1) Pravo na sredstva iz člana 2. ovog pravilnika imaju pravna lica (u daljem tekstu: korisnik) sa sjedištem, odnosno prebivalištem u Republici Srpskoj, koja obavljaju veterinarsku djelatnost na teritoriji Republike Srpske i doprinose unapređenju veterinarstva, a ispunjavaju uvjete propisane ovim pravilnikom.

(2) Visina sredstava sa pozicije subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva obračunavaju se u skladu sa Planom korištenja sredstava sa pozicije subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva (u daljem tekstu: Plan korištenja sredstava).

(3) Za ostvarivanje prava na sredstva sa pozicije sub- vencije nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva korisnici podnose Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) zahtjev i dokmentaciju propisanu ovim pravilnikom.

(4) Nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva i nakon obrade zahtjeva iz ovog pravilnika, ministar donosi rješenje o isplati sredstava za namjene iz ovog člana.

(5) Isplata sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu podnesenog zahtjeva nakon provedenih aktivnosti, direktnim plaćanjem na transakcione, odnosno žiroračune korisnika.

Član 4.

(1) Pravo na sredstva za provođenje monitoringa ranog otkrivanja respiratorno-reproduktivnog sindroma svinja, parvovirusne infekcije svinja i Aujeckijeve bolesti kod svinja, paratuberkuloze i virusne dijareje goveda u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: Monitoring) ostvaruju referentna  veterinarska laboratorija i veterinarska organizacija koja pro- vede propisane mjere.

(2) Monitoring respiratorno-reproduktivnog sindroma svinja, parvovirusne infekcije svinja i Aujeckijeve bolesti kod svinja, u skladu sa Planom uzorkovanja, obuhvaća 2.000 uzoraka od reproduktivnih svinja.

(3) Laboratorijske analize dostavljenih uzoraka s ciljem provođenja monitoringa respiratorno-reproduktivnog sindroma svinja, parvovirusne infekcije svinja i Aujeckijeve bolesti svinja isplaćuju se u iznosu od:

1) 60 KM za antitijela ELISA za respiratorno-reproduktivni sindrom svinja, parvovirusnu infekciju svinja i Aujeckijevu bolest svinja,

2) 70 KM za Real Time PCR metodu.

(4) Monitoring na paratuberkulozu i virusnu dijareju goveda, u skladu sa Planom uzorkovanja, obuhvaća 3.800 uzoraka od reproduktivnih goveda.

(5) Laboratorijske analize dostavljenih uzoraka s ciljem provođenja Monitoringa na paratuberkulozu i bovinu virusnu dijareju goveda isplaćuju se u iznosu od:

1) 11,70 KM za antitijela ELISA za paratuberkulozu i virusnu dijareju goveda,

2) 23,40 KM za antigen ELISA kod virusne dijareje goveda.

(6) Pravo na sredstva za laboratorijske analize iz st. 3. i 5. ovog člana referentna veterinarska laboratorija ostvaruje na osnovu zahtjeva, koji podnosi Ministarstvu na Obrascu 1, koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio, uz koji dostavlja:

1) izvještaj o realizaciji Monitoringa i svih provedenih aktivnosti, koji sadrži tabelarni izvještaj o ostvarenim rezultatima,

2) finansijski izvještaj, sačinjen na Obrascu 2, koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika.

(7) Sredstva za provođenje Monitoringa veterinarske organizacije ostvaruju za troškove uzorkovanja kod malih životinja u iznosu od 10 KM, a za velike životinje u iznosu od 15 KM po uzorku.

(8) Pravo na sredstva iz stava 7. ovog člana veterinarska organizacija ostvaruje na osnovu zahtjeva, koji podnosi Ministarstvu na Obrascu 1. iz Priloga ovog pravilnika i uz koji dostavlja:

1) uputnicu, sačinjenu na Obrascu 3, koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika,

2) potvrdu referentne veterinarske laboratorije o prijemu uzorka.

(9) Obračun sredstava za namjene iz ovog člana vrši se na osnovu poređenja podataka iz zahtjeva i dostavljene dokumentacije sa Planom uzorkovanja.

(10) Zahtjev za isplatu sredstava iz st. 6. i 8. ovog člana podnosi se do petog u mjesecu za mjere provedene u prethodnom mjesecu.

Član 5.

(1) S ciljem provođenja mjera zdravstvene zaštite pasa, posebno zoonoza i bolesti bjesnila, sredstva sa pozicije subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti veterinarstva koriste se za nabavku mikročipova za identifikaciju pasa.

(2) Pravo na sredstva za nabavku mikročipova za identifikaciju pasa ostvaruje referentna veterinarska laboratorija koja izvrši nabavku mikročipova i koja Ministarstvu podnese zahtjev, sačinjen na Obrascu 4, koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio, uz koji dostavlja:

1) izjavu direktora o izvršenoj nabavci,

2) fakturu o izvršenoj nabavci mikročipova,

3) ugovor zaključen između nabavljača i dobavljača nakon provedene procedure nabavke,

4) izvještaj o nabavci mikročipova.

(3) Distribuciju mikročipova, prema registriranim veterinarskim organizacijama koje provode mjere u skladu sa Zakonom o veterinarstvu u Republici Srpskoj, vrši referentna veterinarska laboratorija na osnovu plana distribucije mikro- čipova, koji donosi Ministarstvo.

(4) Veterinarska organizacija prilikom preuzimanja mikročipova u referentnoj veterinarskoj laboratoriji potpisuje Izjavu o preuzimanju mikročipova, sačinjenu na Obrascu 4a, koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika.

(5) Nakon izvršene aplikacije mikročipa, za koju troškove snosi vlasnik, za svakog mikročipovanog psa veterinarska organizacija popunjava Izvještaj o aplikaciji mikročipa na Obrascu 4b, koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika i dosta- vlja ga referentnoj veterinarskoj laboratoriji u roku od osam dana od dana izvršene mjere.

(6) Zahtjev za isplatu sredstava za nabavku mikročipova referentna veterinarska laboratorija podnosi nakon završetka postupka nabavke, a najkasnije do 1. decembra tekuće godine.

(7) Referentna veterinarska laboratorija dostavlja Mi- nistarstvu Izvještaj o distribuciji mikročipova registriranim veterinarskim organizacijama, sa popunjenim obrascima 4a. i 4b, najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

(8) Maksimalni iznos sredstava koji korisnik može ostva- riti za ovu namjenu u tekućoj godini je do 120.000 KM.

Član 6.

(1) Pravo na sredstva za nabavku vakcina protiv bjesnila i klasične kuge svinja u svrhu provođenja vakcinacije i stvaranja imuniteta na bolesti ostvaruje referentna veterinarska laboratorija koja izvrši nabavku vakcina i Ministarstvu podnese zahtjev, sačinjen na Obrascu 4, koji se nalazi u Prilogu i uz koji prilaže:

1) izjavu direktora o izvršenoj nabavci vakcine,

2) fakturu o izvršenoj nabavci vakcine,

3) ugovor zaključen između nabavljača i dobavljača nakon provedene procedure,

4) izvještaj o nabavci vakcine.

(2) Referentna veterinarska laboratorija, u slučaju izbijanja bolesti, distribuciju vakcina prema ovlašćenim veteri- narskim organizacijama provodi prema Planu distribucije, koji donosi Ministarstvo, u skladu sa propisom koji uređuje oblast sprečavanja i širenja pojedinih bolesti životinja.

(3) Nabavljena vakcina čuva se prema preporuci proizvođača u prostorijama referentne veterinarske laboratorije.

(4) Prilikom preuzimanja vakcine u referentnoj veterinarskoj laboratoriji veterinarska organizacija potpisuje Izjavu o preuzimanju vakcine na Obrascu 4a.

(5) Nakon izvršene vakcinacije, veterinarska organizacija dostavlja referentnoj veterinarskoj laboratoriji Izvještaj o izvršenoj vakcinaciji na Obrascu 4b. do petog u mjesecu za prethodni mjesec.

(6) Zahtjev za isplatu sredstava za nabavku vakcine podnosi se nakon završenog postupka nabavke, a najkasnije do 15. decembra tekuće godine.

(7) Referentna veterinarska laboratorija dostavlja Ministarstvu Izvještaj o distribuciji vakcina registriranim veterinarskim organizacijama, sa popunjenim obrascima 4a. i 4b, najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

(8) Maksimalni iznos sredstava koji korisnik može ostvariti za ovu namjenu u tekućoj godini je do 80.000 KM.

Član 7.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objve u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

Broj: 12.05-335-371/20
23. juna 2020. godine Banjaluka

 

Ministar,

Dr. Boris Pašalić, s.r.

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.