Pravilnik o tjesteninama, tijestu i proizvodima od tijesta
Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet, kategorizacija i dodatni zahtjevi za označavanje tjestenina, tijesta i proizvoda od tijesta koji se stavljaju na tržište Republike Srpske.
Na osnovu člana 34. stav 2. t. 2), 3), 4) i 9) Zakona o hrani (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 19/17) i člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 115/18), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede d o n o s i
PRAVILNIK
O TJESTENINAMA, TIJESTU I PROIZVODIMA OD TIJESTA
Član 1.
Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet, kategorizacija i dodatni zahtjevi za označavanje tjestenina, tijesta i proizvoda od tijesta koji se stavljaju na tržište Republike Srpske.
Član 2.
Prema namjeni, sastavu, osobinama i vrsti tehnološkog postupka proizvodnje proizvodi definirani ovim pravilnikom razvrstavaju se i stavljaju na tržište kao:
1) tjestenine,
2) tijesta i proizvodi od tijesta.
Član 3.
(1) Tjestenine su proizvodi dobiveni miješanjem i oblikovanjem pšenične krupice (namjenskog brašna) sa vodom, a mogu se dodavati i drugi sastojci i aditivi, u skladu sa propisima o hrani.
(2) Pri proizvodnji tjestenine može da se koristi i lomljena tjestenina.
Član 4.
(1) Prema vrsti tehnološkog postupka tjestenina se razvrstava i stavlja na tržište pod nazivom:
1) svježa tjestenina,
2) sušena tjestenina,
3) pretkuhana tjestenina,
4) brzo smrznuta tjestenina.
(2) Prema vrsti upotrijebljenih sastojaka tjestenina se ra- zvrstava i stavlja na tržište pod nazivom:
1) obična tjestenina,
2) tjestenina sa jajima,
3) tjestenina sa dodacima,
4) punjena tjestenina.
(4) Obična tjestenina proizvodi se od mlinskih proizvoda i vode i označava se samo kao tjestenina.
(5) Tjestenina sa jajima proizvodi se od mlinskih proizvoda, vode i jaja.
(6) Tjestenina sa jajima sadrži najmanje tri jajeta, razreda S, mala jaja u skladu sa posebnim propisom o kvalitetu jaja ili najmanje 124 g jajnog melanža sa 75% vode ili 31 g suhe tvari jaja u prahu na 1 kg mlinskog proizvoda u uvjetima u kojima je procenat vlažnosti 14%.
(7) Tjestenina sa dodacima proizvodi se od mlinskih proizvoda, vode i dodatih sastojaka (proizvodi od voća, povrća i drugo) i sadrži podatak o vrsti dodatka (npr. tjestenina sa povrćem, tjestenina sa voćem i drugo).
(8) Punjena tjestenina proizvodi se od mlinskih proizvoda, vode i drugih sastojaka, te se puni različitim nadjevima ili punjenjima.
Član 5.
(1) Tjestenina zadovoljava sljedeće uvjete kvaliteta:
1) svježa, pretkuhana i brzo smrznuta tjestenina izgledom, ukusom, bojom i konzistencijom odgovara pojedinoj vrsti tje- steničarskog proizvoda, a dozvoljena količina vlage je do 30%,
2) sušena tjestenina izgledom, ukusom, bojom i konzi- stencijom odgovara pojedinoj vrsti tjesteničarskog proizvo- da, a dozvoljena količina vlage je do 13,5%,
3) stepen kiselosti sušene tjestenine proizvedene bez doda- taka proizvoda od voća ili povrća i glutena može biti do 3,5%,
4) da nije obojena vještačkim bojama.
(2) Tjestenina se na tržište stavlja samo kao zapakirana.
Član 6.
Tijesto i proizvodi od tijesta su proizvodi dobiveni od- govarajućim tehnološkim postupcima iz brašna i drugih sastojaka biljnog i životinjskog porijekla, koji odgovaraju propisanim minimalnim uvjetima kvaliteta, vode ili druge dozvoljene tečnosti i dozvoljenih aditiva.
Član 7.
(1) Prema načinu izrade tijesto se razvrstava i stavlja na tržište pod nazivom:
1) svježe tijesto,
2) brzo smrznuto tijesto,
3) sušeno tijesto,
4) pečeno tijesto.
(2) Prema sastavu tijesto se razvrstava i stavlja na tržište pod nazivom:
1) biskvitno tijesto,
2) lisnato tijesto,
3) kvasno lisnato tijesto,
4) kvasno tijesto,
5) prhko tijesto,
6) vučeno tijesto ili tanko tijesto (jufke), 7) krompirovo tijesto i
8) ostale vrste tijesta.
Član 8.
(1) Biskvitno tijesto je proizvod od brašna, jaja, šećera, smjese za pekarske proizvode, vode ili druge dozvoljene teč- nosti, te drugih sastojaka.
(2) Lisnato tijesto je proizvod od brašna, vode ili dru- ge dozvoljene tečnosti, masti i drugih sastojaka, bez dodatih sredstava za narastanje i sadrži najmanje 20% masti ili ulja na količinu upotrijebljenog brašna.
(3) Kvasno (fermentirano) lisnato tijesto je proizvod od brašna, vode ili druge dozvoljene tečnosti, masti (ulja) i kvasca i sadrži najmanje 15% masti ili ulja na količinu upotrijebljenog brašna.
(4) Kvasno tijesto je proizvod od brašna, vode ili druge dozvoljene tečnosti, kvasca i drugih sastojaka.
(5) Prhko tijesto je proizvod od brašna, vode ili druge dozvoljene tečnosti, masti, šećera i drugih sastojaka.
(6) Vučeno tijesto je proizvod od brašna, vode ili druge dozvoljene tečnosti i dodatih sastojaka, bez dodatih sredstava za narastanje, izvučeno u tanke slojeve.
(7) Krompirovo tijesto je proizvod od brašna žitarica, krompira ili krompirovog brašna, krompirovih pahuljica, vode ili druge dozvoljene tečnosti i drugih sastojaka i sadrži najmanje 40% svježeg krompira ili odgovarajuću količinu proizvoda od krompira.
(8) Ostale vrste tijesta su proizvodi od mlinskih ili drugih proizvoda od žitarica, soje i drugih sastojaka, vode ili druge dozvoljene tečnosti.
(9) Naziv tijesta određuje se prema sastojku koji preovla- dava u tijestu.
(10) Senzorna i druga svojstva tijesta (izgled, ukus, boja, miris, struktura i elastičnost) moraju da odgovaraju pojedi- noj vrsti tijesta.
Član 9.
(1) Prema načinu izrade proizvodi od tijesta razvrstavaju se i stavljaju na tržište pod nazivom:
1) brzo smrznuti proizvodi od tijesta,
2) svježi proizvodi od tijesta,
3) proizvodi od tijesta koje je potrebno termički obraditi prema uputstvu proizvođača.
(2) Razvrstavanje i nazivi proizvoda od tijesta ovise o sastojcima tehnološkog postupka proizvodnje i moraju biti u skladu sa odredbama člana 8. ovog pravilnika.
(3) Proizvodi od tijesta mogu se puniti nadjevom voćnog, mesnog, mliječnog i drugog porijekla, a naziv odgovara vrsti punjenja (nadjeva).
(4) Količina nadjeva za proizvode na bazi lisnatog tijesta, kvasnog tijesta, kvasnog lisnatog tijesta i tijesta od krompira iznosi:
1) za proizvode sa nadjevom od mesa najmanje 20% mesa ili proizvoda od mesa u odnosu na količinu brašna sa 15% vode,
2) za proizvode sa nadjevom od sira najmanje 20% sira u odnosu na količinu brašna sa 15% vode,
3) za proizvode sa nadjevom od voća ili proizvoda od voća najmanje 10% voća ili proizvoda od voća u odnosu na količinu brašna sa 15% vode.
(5) Proizvodi od tijesta mogu se prelivati, posipati i ukrašavati sastojcima koji daju poseban izgled ili ukus proizvodu.
Član 10.
(1) Deklariranje ili označavanje tjestenina, tijesta i pro- izvoda od tijesta namijenjenih krajnjem potrošaču vrši se u skladu sa posebnim propisom o pružanju informacija potrošačima o hrani.
(2) U procesu proizvodnje tjestenina, tijesta i proizvoda od tijesta dozvoljeno je dodavanje aditiva u skladu sa posebnim propisima o hrani.
Član 11.
Neto količina, dozvoljeno odstupanje, te način označavanja neto količine za tjesteninu, tijesta i proizvode od tijesta u skladu je sa posebnim propisima o pružanju informacija potrošačima o hrani.
Član 12.
(1) Subjekat u poslovanju sa hranom prije početka proizvodnje tjestenine, tijesta i proizvoda od tijesta dužan je da ima proizvođačku specifikaciju.
(2) Proizvođačka specifikacija sadrži:
1) evidencijski broj specifikacije,
2) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime (ako ga proizvod ima),
3) datum donošenja proizvođačke specifikacije,
4) podatke o deklaraciji i hranjivoj vrijednosti proizvoda, 5) kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje,
6) opis najvažnijih senzornih svojstava proizvoda,
7) izvještaj ovlašćene laboratorije o analizi odgovarajućih parametara kvaliteta specifičnih za proizvod,
8) grupu kojoj proizvod pripada, u skladu sa klasifikacijom definiranom ovim pravilnikom.
(3) Proizvođačku specifikaciju tjestenina, tijesta i proizvoda od tijesta koji se razlikuju samo po neto masi ili obliku, a istog su sastava i proizvode se po istom tehnološkom postupku, može da prati isti izvještaj o izvršenom ispitivanju kvaliteta proizvo-da.
Član 13.
Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaju da se primjenjuju odredbe poglavlja VI. i VII. Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa (“Službeni list SFRJ”, br. 53/83 i 57/88).
Član 14.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.
Broj: 12.03.6-330-448/20
14. februara 2020. godine
Banjaluka
Ministar,
Dr. Boris Pašalić, s.r.
PRIKAŽI VIŠE TEKSTA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.