Pravilnik o uvjetima za stavljanje životinja u promet

06.04.2021. 11:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
Pravilnik o uvjetima za stavljanje životinja u promet

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti za stavljanje životinja u promet, način pregleda pošiljke životinja prije utovara, obrazac uvjerenja o zdravstvenom stanju životinje, sadržaj i način vođenja evidencije o izdatim uvjerenjima.

 

Službeni glasnik Republike Srpske – broj 30, 06.04.2021.

 

Na osnovu člana 77. stav 11. Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 75/17) i člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 115/18), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede d o n o s i

 

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA STAVLJANJE ŽIVOTINJA U PROMET

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti za stavljanje životinja u promet, način pregleda pošiljke životinja prije utovara, obrazac uvjerenja o zdravstvenom stanju životinje, sadržaj i način vođenja evidencije o izdatim uvjerenjima.

Član 2.

(1) Uvjerenje je javna isprava koja sadrži:

1) naziv odgovorne institucije koja štampa, distribuira i izdaje uvjerenja:

1. tekst: “Republika Srpska, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Resor za veterinarstvo”,

2. grb Republike Srpske,

3. QR-kod, serijski broj uvjerenja i datum izdavanja,

4. podatke o ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji koja izdaje uvjerenje;

2) podatke koje pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću daje vlasnik, odnosno držalac životinje:

1. podatke o vlasniku ili držaocu životinje,

2. mjesto boravka životinje i šifru ili broj imanja,

3. podatke o životinji (ID oznaka životinje, vrsta, pol, rasa, datum rođenja) i naročiti znaci na životinjama (za ribe, pčele i puževe: podaci o ambalaži) ili dodatne podatke o ži- votinjama (prethodna uvjerenja i sertifikati: broj, datum i od koga su izdata),

4. napomenu: vlasnik, odnosno držalac životinje izjavljuje da životinje nisu liječene, odnosno da životinje nisu pod karencom, niti im je davana hrana koja sadrži nedozvo- ljene supstance,

5. potpis vlasnika životinje;

3) podatke iz evidencije veterinarske službe:

1. vakciniranje (datum, vrsta zarazne bolesti, vrsta i oznaka vakcine – serija, proizvođač vakcine),

2. dijagnostičko ispitivanje (datum, vrsta ispitivanja, rezultat pretrage, naziv dijagnostičke laboratorije),

3. liječenje životinje na koju se odnosi uvjerenje;

4) ostale podatke:

1. pravni osnov za izdavanje,

2. naziv: “Uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja”,

3. izjavu ovlašćenog veterinara,

4. rok važenja uvjerenja,

5. podatke o naplaćenoj naknadi (broj životinja, cijena, PDV, ukupna suma), u skladu sa propisom koji uređuje visinu naknade za uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja,

6. pečat, potpis i faksimil, štampani pečat Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i napomena.

(2) Uvjerenje izdaje ovlašćena veterinarska organizacija na obrascu koji se štampa direktno iz Veterinarskog informacionog sistema Republike Srpske, a koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(3) Uvjerenje se može izdati:

1) ako vlasnik ili držalac životinje navede sve podatke, uz svojeručni potpis,

2) ako postoje dokazi o izvršenim preventivnim mjera- ma i dijagnostičkim ispitivanjima propisanim Zakonom o veterinarstvu u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: Zakon), odnosno propisom donesenim na osnovu Zakona,

3) ako su goveda, ovce, koze, konji, svinje, psi i mačke prethodno identificirani (obilježeni propisanim ušnim markicama, mikročipovima ili tetovir brojevima).

(4) Uvjerenje se ne može tretirati kao robni dokument (kao otpremnica ili faktura).

Član 3.

(1) Da bi se spriječila zloupotreba uvjerenja propisanog ovim pravilnikom i radi kontrole izdavanja, obrazac uvjerenja ovlašćena veterinarska organizacija štampa direktno iz Veterinarskog informacionog sistema Republike Srpske (u daljem tekstu: VIS RS), a Ministarstvo vodi evidenciju o izdatim obrascima putem VIS RS.

(2) Popunjen jedan primjerak uvjerenja daje se vlasniku životinje, a jedan primjerak uvjerenja veterinarska organizacija zadržava za svoju evidenciju i skeniranu postavlja u VIS RS.

(3) Svako uvjerenje označeno je QR-kodom i devetocifrenim brojem obrasca.

Član 4.

(1) Sve životinje ‒ kopitari, papkari, pernate životinje, kunići, ribe iz uzgajališta, pčele, divljač, psi i mačke u unutrašnjem prometu moraju obavezno biti praćeni sa uvjerenjem o zdravstvenom stanju životinja.

(2) Uvjerenje se izdaje na zahtjev vlasnika ili držaoca životinja za koje se ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji plaća naknada iz člana 2. stav 1. tačka 4) podtačka 5. ovog pravilnika.

(3) Zahtjevom se smatra popunjen dio uvjerenja koji potpisuje vlasnik, odnosno držalac životinje.

(4) Izdavanje uvjerenja vrši ovlašćena veterinarska organizacija za životinje koje su sa njenog epizootiološkog područja, i to samo ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim pravilnikom, a potpisuje ga ovlašćeni veterinar, kao i organi- zacije, uz čiji potpis je obavezno faksimilom utisnuto njegovo ime i prezime i ovjereno jasno vidljivim žigom ovlašćene veterinarske organizacije.

(5) Obrazac uvjerenja ovlašćena veterinarska organizaci- ja popunjava direktno u VIS RS.

(6) Za tačnost unesenih podataka o vlasniku i životinji odgovara vlasnik ili držalac životinje, a potpisani veterinar ovlašćene veterinarske organizacije za provedene veterinarske mjere i zdravstveno stanje životinje.

(7) Ovlašćeni veterinar ne može izdati niti potvrditi pra- zno ili nedovoljno popunjeno uvjerenje, kao ni izdati i po- tvrditi uvjerenje koje se odnosi na životinje koje nisu sa nje- govog epizootiološkog područja, a unesene su u VIS RS, na kojima nisu provedene propisane mjere zdravstvene zaštite, koje mu nisu poznate iz njegove prakse, koje nije pregledao ili kada osnovano posumnja da neki od podataka koje je dao vlasnik nije tačan.

Član 5.

(1) Uvjerenje se izdaje za svaku životinju posebno (poje- dinačno uvjerenje) ili za više životinja iste vrste i kategorije ako pripadaju istom vlasniku (grupno uvjerenje).

(2) Životinje se u uvjerenju iskazuju u broju grla, osim riba iz uzgajališta i puževa, koji se iskazuju u kilogramima, a pčele se iskazuju brojem košnica.

Član 6.

(1) Obilježavanje svih kategorija goveda, svinja, ovaca, koza, kopitara, pasa i mačaka vrše ovlašćene veterinarske organizacije.

(2) Obilježavanje svih kategorija goveda, svinja, ova- ca, koza, kopitara mogu da vrše i uzgajivačke organizacije i uzgajivači na vlastitom stadu kojima je Ministarstvo izdalo ovlašćenje za obilježavanje životinja.

Član 7.

(1) Promet svinja, ovaca i koza, odnosno svako napušta- nje stalnog mjesta boravka može se vršiti pod uvjetom da su životinje obilježene isključivo ušnim markicama sa zaštićenim ugraviranim riječima: “VETERINARSKA SLUŽBA REPUBLIKE SRPSKE”.

(2) Distribuciju i registar izdatih ušnih markica za svinje (žute boje) i za ovce i koze (bijele boje) vrše subjekti u veterinarskoj djelatnosti koji su ovlašćeni od Ministarstva.

(3) Distribucija ušnih markica iz stava 2. ovog člana vrši se prema veterinarskim organizacijama ovlašćenim od Ministarstva za životinje koje su sa njihovog epizootiološkog područja.

Član 8.

(1) Uvjerenje važi pet dana od dana izdavanja, osim uvjerenja za pčele, koje važi tri mjeseca.

(2) Važenje uvjerenja produžava se na poleđini uvjerenja čitko, štampanim slovima ili štambiljem, gdje se upisuju po- daci iz evidencije koju vodi ovlašćena veterinarska organiza- cija, kao i pri izdavanju uvjerenja uz klauzulu: “Produžava se važenje uvjerenja”, sa upisanim datumom, nazivom općine i mjesta izdavanja, službenim pečatom ovlašćene veterinarske organizacije, potpisom ovlašćenog veterinara za izdavanje uvjerenja i njegov štampani faksimil.

(3) Važenje uvjerenja može se produžiti samo jednom, na tri dana od dana isteka prvog perioda važenja, uz uvjet da se zdravstveni status životinja na koje se uvjerenje odnosi nije u međuvremenu promijenio.

(4) Produženje uvjerenja se ne naplaćuje.

Član 9.

(1) Na osnovu prethodno izdatog uvjerenja, izdavanje novog uvjerenja obavlja se u sljedećim slučajevima:

1) ako se na osnovu postojećeg grupnog uvjerenja izdaju uvjerenja novim vlasnicima za manji broj životinja ili pojedinačna uvjerenja, ali u roku važenja postojećeg uvjerenja, i

2) ako je promijenjena kategorija životinje, ali u roku va- ženja postojećeg uvjerenja.

(2) Iz grupnog uvjerenja mogu se otpisati samo životinje koje su otuđene (poklon, prodaja i sl.), zaklane, uginule, ubi- jene ili nestale, što svojim potpisom i faksimilom ovjerava ovlašćeni veterinar.

(3) Nije dozvoljeno na osnovu pojedinačnih uvjerenja različitih vlasnika izdavati novo grupno uvjerenje.

Član 10.

Ako je uvjerenje toliko oštećeno da je postalo neupotrebljivo, ovlašćena veterinarska organizacija iz VIS RS izdaje kopiju uvjerenja koje se ovjerava službenim pečatom ovla- šćene veterinarske organizacije, potpisom ovlašćenog veterinara za izdavanje uvjerenja i njegovim štampanim faksi- milom.

Član 11.

(1) Prilikom kupoprodaje životinja novi vlasnik ili drža- lac životinja dužan je da za kupljenu životinju na području gdje je obavljena kupoprodaja, u ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji, zatraži prijenos uvjerenja na svoje ime.

(2) Prijenos na drugo ime obavlja se na poleđini uvje- renja.

(3) Prilikom pregleda životinja pri utovaru, uz izdata uvjerenja, izdaje se i Potvrda o zdravstvenom stanju po- šiljke životinja koja se otprema prijevoznim sredstvima u unutrašnjem prometu, na obrascu VS-40/1-2, u kojoj se, pored broja, vrste i težine, mjesta utovara, prijevoznog

sredstva, pošiljaoca i primaoca, potvrđuje da u pogledu propisanih veterinarsko-sanitarnih uvjeta za njenu otpremu nema smetnji.

(4) Prijevozno sredstvo mora se dezinficirati prije uto- vara, a ovlašćena veterinarska organizacija izdaje potvrdu o izvršenoj dezinfekciji vozila koje prati pošiljku.

(5) Podaci o pregledu pri istovaru ili pretovaru upisuju se na poleđini Potvrde o zdravstvenom stanju pošiljke životinja.

Član 12.

(1) U klanicama, nakon obavljenog klanja, uvjerenje se poništava na prednjoj strani utiskivanjem riječi: “PONIŠTENO”.

(2) Slova teksta ne smiju biti manja od 3 cm.

(3) Na poništeno uvjerenje životinje koja je zaklana na prednjoj strani u desnom gornjem savijenom uglu upisuju se datum klanja i redni broj pod kojim je životinja uvedena u knjigu o pregledu za klanje, kao i poništene ušne markice.

(4) Poništena uvjerenja čuvaju se tri godine u arhivi klanice, nakon čega se komisijski uništavaju.

Član 13.

(1) Ako životinje koje se nalaze u prometu nemaju uvje- renje ili identifikacione oznake i prateću dokumentaciju za otpremu prijevoznim sredstvima u unutrašnjem prometu, a potiču iz drugog epizootiološkog područja, veterinarski in- spektor naređuje upućivanje u najbliži određeni karantinski objekat u kojem je moguće prihvaćanje.

(2) Životinje se zadržavaju u karantinu, gdje se podvr- gavaju svim potrebnim laboratorijskim testovima na osno- vu kojih veterinarski inspektor isključuje svaku sumnju da je izuzeta životinja prijenosnik neke zarazne bolesti, te u skladu sa rezultatima naređuje zatvaranje karantina, izda- vanje uvjerenja i obilježavanje izuzetih životinja.

(3) Sve troškove karantina, laboratorijskih pretraga i obavljanje veterinarskih usluga za vrijeme trajanja karantina plaća vlasnik izuzetih životinja.

(4) Izuzetno od stava 1. ovog člana, životinje koje spadaju u grupu životinja za klanje mogu se, nakon izvršenih laboratorijskih pretraga i urednih nalaza, uputiti na klanje.

Član 14.

Ovlašćena veterinarska organizacija dužna je da orga- nizira izdavanje uvjerenja za svoje epizootiološko područje tako da ih vlasnik ili držalac životinje može dobiti svakog radnog dana u redovno radno vrijeme.

Član 15.

(1) Izvještaj o izdatim uvjerenjima, sa obračunom priku- pljenih sredstava od naknada za izdavanje uvjerenja, ovlašćena veterinarska organizacija štampa na Obrascu 2, koji se štampa direktno iz VIS RS, a koji se nalazi u Prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(2) Veterinarska organizacija jedan primjerak Izvješta- ja o izdatim uvjerenjima sa dokazom o uplati prikupljenih sredstava u skladu sa Uredbom o visini i načinu naplate naknade za izdavanje uvjerenja o zdravstvenom stanju ži- votinja zadržava za svoju evidenciju, skenira i postavlja u VIS RS.

(3) Izvještaj o izdatim uvjerenjima, sa dokazom o uplati prikupljenih sredstava, ovlašćene veterinarske organizacije obračunavaju na period od 60 dana, a najkasnije do 15. u mjesecu za protekla dva mjeseca.

Član 16.

(1) Kontrolu izdavanja uvjerenja, sakupljanja i upotrebe sredstava vrši veterinarska inspekcija.

(2) Svako falsificiranje uvjerenja kažnjivo je po Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

Član 17.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima za izdavanje, sadržaju i obliku uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 71/10 i 11/14).

Član 18.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

Broj: 12.05-335-222/21

1. aprila 2021. godine Banja Luka

 

Ministar,

Dr. Boris Pašalić, s.r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
pravilnik.pdf
TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.