Nedim Sladić, meteorolog: Volim što sam supermen nečijeg djetinjstva

22.11.2021. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Nedim Sladić

Trebamo li ponijeti kišobran ili kupiti još drva ko bolje može znati od meteorloga Nedima Sladića.

Trebamo li ponijeti kišobran ili kupiti još drva ko bolje može znati od meteorloga Nedima Sladića. Osim što nas informiše o vremenskoj prognozi ovaj mladi meteorlog nam sve češće uljepša dan i izmami osmjeh na lice zanimljivim anegdotama. Od kuda ljubav prema meteorlogiji, kako reaguje na komentare i šta radi Nedim u slobodno vrijeme pročitajte u intervjuu.

1. Kada se javila ljubav prema meteorologiji? 

- Ta očito neraskidiva ljubav je prisutna još od malena, budući da sam uvijek bio oduševljen meteorološkim pojavama, ali i brojevima koji su u ovoj nauci neizostavni dio. Također, u velikoj mjeri igra i ljubav prema prirodi i okolišu te prirodnim naukama. Fasciniran sam fizičkim procesima u atmosferi, tj. šta se dešava u pozadini prilikom definisanja sistema koji će odrediti specifične vremenske prilike nad određenim područjem. Primjera radi, nastankom oblaka, njegovim rađanjem i nestankom – odnosno šta je sve to potrebno u pozadini kako bi se razvio jedan oblak, koje će se razviti strujanje u odnosu na okolno područje i druge sisteme i sl. Na neki način to je kao da čitate recept za pripremu vašeg najdražeg jela. Također, bez teksta ostave i neke meteorološke pojave zahvaljujući pojedinim karakteristikama, a u zadnje vrijeme sve češće i ekstremni vremenski uslovi poput suše, vrućine, poplava, hladnih valova i sl.

2. Da li ste željeli da se bavite nečim drugim osim meteorologijom?

- Da. Povrh fizike i matematike koju volim, kroz gimnaziju sam strašno volio biologiju koju mi je tada predavala čuvena i legendarna prof. Subhija Kamenica, a naročito genetiku, zbog koje sam poželio da kao alternativu nedostatka studiju meteorologije u svojoj zemlji upišem genetiku i bioinžinjering. Međutim, u želji da prije ili kasnije nadogradim zvanje magistrom nauka meteorologije, završio sam srodnu nauku – softverski inžinjering – statistička i podatkovna analiza (Statistical Data Science).

3. Društvenim mrežama često kruže različite priče i anegdote o vama. Tako je jedna od njih i priča o nani koja je rekla da od kako ste vi počeli tumačiti vrijeme ona ne može drva nakupovati. Svakako ove anegdote imaju i dobru i lošu stranu, ali nas zanima koje su vama posebno drage i kako generalno reagujete na ovakve komentare.

- Anegdote su u zadnje vrijeme postale prilično viralne, pa je uistinu simpatično vidjeti šalu na moj račun koju rado prihvatim, naročito ako vidim da u njoj nema neke skrivene zlobe i sujete. Možda upravo ta nana i njena situacija sa drvima i najsimpatičnija, kao i ona da sam za nekoga Supermen nečijeg djetinjstva, jer vjerujem da je u ovo teško vrijeme u kojem se nalazimo lijepo i nekoga nasmijati, a kažu da je osmijeh sadaka. Pa ako nekoga nasmijem tim anegdotama, indirektno sam učinio dobro djelo, nekome će bar nakratko dan osmijehom se uljepšati. Na komentare sam kategoričnog stava – proletim preko njih kad imam vremena, ali više nemam snage da me dotiču. Ignore je pola zdravih živaca, i ta faza reakcije na loše komentare je uspješno prevaziđena. Obično kažu da se "za dobrim konjem diže prašina", ili "psi laju, karavani prolaze".

4. Svjedoci smo poplava, s druge strane uništava se okoliš, klima se mijenja, a uveliko na to utječu ljudi. Šta biste savjetovali kako da zaštitimo naš planet?

- Kolektivna svijest i veće poštovanje prema prirodi je nešto na čemu svi moramo poraditi. Klimatske promjene su prisutne, osjećamo ih kroz sve učestalije meteorološke ekstreme (toplotne i hladne valove, pojave suša, poplava, itd), čije reperkusije se odražavaju i na naše zdravlje, ali i živote. Sami smo krivi za maćehinski odnos prema prirodi. Moramo cijeniti šume, pluća naše zemlje. One nas štite od poplava, erozije tla, odrona, razornih vjetrova. Proizvode fundamentalni kisik. U gradskim sredinama ublažavaju ljetne žege i prečišćavaju zrak. Više je njihovih prednosti nego mana, stoga sa praksom nekontrolisane sječe se mora prestati. Riječna korita ne smijemo sužavati. Moramo ih širiti i redovno ih održavati čistima, kako bi nakupljena voda mogla teći neometano, a ne plaviti nakon svake veće kiše.

Nedim Sladić

Nedim Sladić

5. Odnedavno ste počeli raditi na Novoj TV kao meteorolog. Kako je raditi kao reporter jer ste tokom proteklih dana imali priliku da i to isprobate?

- Od aprila 2021. mijenjam radno okruženje i priključujem se agilnom i dinamičnom timu Nove BH kao jedan od najmlađih članova ove kuće, a ujedno i najmlađem članu redakcije Informativnog programa u kojem također obnašam funkciju urednika i voditelja prognoze vremena. Na Novu BH dolazim sa jednom teškom zadaćom – popularizovati bh. meteorologiju u medijima na pravi način kroz brojne segmente – edukativne, zanimljive, ali i prezentacijske. Da zadaća ide uspješnim tokom pokazuje i sami rating gledanosti, koji često svrstava prognozu Nove BH u najgledanije programske segmente. Da, početkom novembra mjeseca dobio sam priliku da izvještavam uživo kao reporter, što vjerujem da je prije svega zasluga mog cjelokupnog doprinosa timu, ali i povjerenja koji su iskazali moji dragi dnevni urednici, Antonija Avram i Tomislav Đurić, kao i moja IP direktorica Jasmina Demirović. Reporterski posao za osobu koja i nema neko veliko novinarsko iskustvo je pomalo stresan, naročito u vanrednim okolnostima, jer imate malo vremena da upakujete najvažniju priču gledaocima. No, urednici su bili zadovoljni, pa mislim da sam i tu zadaću uspješno obavio. 

6. Vaša priča zaista može poslužiti velikom broju mladih ljudi i motivisati ih. Šta biste savjetovali mladima koji još traže svoj put, a možda imaju želju za meteorologijom?

- Ciljajte u nebo, uvijek. Pa i ako promašite, velike su vjerovatnoće da ćete završiti među zvijezdama. I da, izazovi i prepreke su tu da nas potkuju i osnaže, ma koliko nas u početku ljutili i demotivisali, ali na takvim sitnicama ne smijemo pokleknuti. Hrabro i uspravne glave koračati naprijed. Pronađite nešto u čemu se prepoznate i usavršavajte se. Sinusoida u životu je dobra, pozitivni linearni trend poželjan, ali ne i uvijek dobar, jer amplituda u životu treba biti. Evo pogledajte kako je meni – borim se za svoje snove, ciljeve mukotrpno, ali na kraju ću se i izboriti. Nema odustajanja. Bog voli hrabre, sreća prati hrabre. Amplitude me prate, ali sam opet na nogama. Borim se s valovima dok ne uplovim u mirnu luku.

7. Imate li slobodno vrijeme i kako ga provodite?

- Otkako je 2020. godina započela vrlo malo vremena imam za sebe. Uistinu puno radim. A ako ga i imam, izađem najčešće prohodati. Najviše slobodnog vremena nađem na godišnjem odmoru kada volim negdje otputovati, budući da su mi putovanja velika strast i nagrada za uloženi trud tokom godine.

Razgovarala: Elvedina Obuća

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti