Ličnosti / KULTURA I SPORT

Admir Glamočak - glumac, redatelj, profesor, dekan

03.12.2009. 12:41 / Izvor: eKapija.ba

Admir Glamočak, rođen 23. juna 1962. godine u Sarajevu, je bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Bore Stjepanovića 1984/85. godine.

Bio je student prve generacije upisane na Odsjek za glumu. Već u toku školovanja igra neke od zapaženih teatarskih uloga, a osobito je upamćen njegov udio u kultnoj predstavi Otvorene scene Obala - "Audicija". Nakon završenog studija ostaje na Akademiji kao asistent i vremenom napreduje u sve viša zvanja, da bi u toku rata u BiH, bio imenovan i za dekana Akademije. Za svo to vrijeme nastavlja svoj uspješni rad u pozorištu i na filmu.

Ostvaruje niz odličnih uloga u predstavama poput "Kraj igre" (režija Sulejman Kupusović), "Pukovnik ptica" (režija Dino Mustafić), "Mjerom za mjeru" (režija Aleš Kurt), itd. Također, u nekoliko navrata se okušao i kao reditelj. U Narodnom pozorištu u Sarajevu režirao je "San ljetne noći", "Bolest mladeži" u Kamernom teatru 55, "Šta ćemo sad?" u Pozorištu mladih u Sarajevu i sl.

Igrao je u teatrima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske i Njemačke. Snimio je filmove u produkciji BiH, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Švedske... Više puta nagrađivan za glumačke uloge ostvarene u teatrima Bosne i Hercegovine, na domaćim i inozemnim pozorišnim smotrama. Za pedagoški rad nagrađen je sa dva domaća i jednim internacionalnim priznanjem.

Kao profesor na predmetu Gluma odškolovao je nekoliko uspješnih generacija glumaca, a sa podjednakim glumačkim angažmanom igra i u profesionalnim produkcijama i u ispitnim predstavama na ASU. Radi kao profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Gluma.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti