Aleksandra Radović, jedna od najpopularnijih regionalnih pjevačica

30.12.2016. 14:39 / Izvor: Akta.ba
Aleksandra Radović, jedna od najpopularnijih regionalnih pjevačica

U svojoj je karijeri osvajala brojne nagrade za tekstove i za interpretaciju svojih pjesama. Danas ima svoju školu za sve mlade pjevače gdje radi sa talentovanim ljudima.

Alekasnadra Radović je srbijanska pjevačica i tekstopisac. Radi se o jednoj od najpopularnijih pop pjevačica u Srbiji i regiji koja je početak svoje karijere obilježila kao voditelj na radiju, a od 1998. do 2002. je pjevala za razne televizijske serije.

Pjevačica je rođena 10. septembra 1974. godine u mjestu Bogatić, a školovanje je nastavila u Šapcu gdje je završila muzičku školu i poslije toga Akademiju u Novom Sadu. Nakon što se oprobala kao voditelj Aleksandra je imala svoj debi na festivalu Sunčane Skale u Herceg Novom sa pjesmom „Bori se“.

Samo tri godine poslije toga nastupila je sa pjesmom "Ko so u moru" sa kojom je osvojila drugo mjesto. Dva mjeseca kasnije objavljuje prvi album kao solo pjevačica za "City records". Drugi album je objavila 2006. godine i on joj je donio veliku popularnost na području Srbije te Bosne i Hercegovine.

Na tom je albumu sarađivala sa najpoznatijim jugoslovenskim kantaautorima, među kojima su Nikša Bratoš, Goran Kovačić, Aleksnadra Milutinović i mnogi drugi. Snimila je mnoge pjesme kao što su: "Nisi moj“, "Čuvam te", „Nemoj“, "Sviraj", "Čuvaj moje srce", "Nema te žene", "Karta za jug"…

Već 2009.godine objavljuje treći album "Žar ptica", u izdanju izdavačke kuće City Records. Kasnije će udruženje SOKOJ, ovaj album proglasiti jednim od tri najprodavanija albuma u 2009.godini (izveštaj SOKOJ-a iz 2011.godine). Sa albuma su se izdvojile i još uvek su aktuelne pesme: "Bivši dragi", "Ni zadnji ni prvi" (pesma čiji je tekst potpisao legendardni Arsen Dedić), "Otpiši sve bivše", "Nemoj", "Mirno more"...

Krajem 2010.godine sarađuje sa popularnim beogradskim DJ-evima The Beatshakers i odlučuje da sa njima objavi nešto potpuno drugačije, klubski“ singl "U inat prošlosti".. Muziku i aranžman je uradio Boris Krstajić dok je Aleksandra potpisala tekst.

Ne treba zaboraviti da je Aleksandra Radović prva žena koja je, prema podacima direkcija centra Sava u Beogradu, uspjela da 2009.godine rasproda dva koncerta zaredom.

U svojoj je karijeri osvajala brojne nagrade za tekstove i za interpretaciju svojih pjesama. Danas ima svoju školu za sve mlade pjevače gdje radi sa talentovanim ljudima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti