Alen Ovčina: Od nepoznanice do miljenika publike

17.01.2014. 08:44 / Izvor: Federalna.ba
Alen Ovčina: Od nepoznanice do miljenika publike

Alen je rođen 27. februara 1989. godine u Tuzli. Njegova majka Gordana je također bila rukometašica, te je ona najzaslužnija za Alenovu ljubav ka ovom sportu.

Rukometna reprezentacije Bosne i Hercegovine je na najbolji mogući način završila kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru naredne godine, te je kolo prije kraja osigurala baraž. Svi igrači su dali svoj maksimum, ali jedno ime je iskakalo na zadnje četiri utakmice. Alen Ovčina je 24-godišnji rukometaš koji je u trećem kolu ovih kvalifikacija debitovao za nacionalni tim i vrlo brzo postao miljenik navijača. Alen je ekskluzivno za naš portal govorio o svojim počecima i uspjehu sa rukometnom repreznetacijom.

Alen je rođen 27. februara 1989. godine u Tuzli. Njegova majka Gordana je također bila rukometašica, te je ona najzaslužnija za Alenovu ljubav ka ovom sportu.

Tvoj rukometni put nije bio nimalo jednostavan. Počeo si u tuzlanskoj Sloboda Solani pa si prešao u Konjuh. Da li si tada razmišljao da ćeš jednog dana doći do dresa sa nacionalnim grbom?

- Moja rukometna karijera je počela u Sloboda Solani sa nekih 14 godina. Godinu poslije dobio sam prvi poziv da nastupim za Lokomotivu iz Brčkog. Tada sam igrao na dvojnoj registraciji i za Slobodu i za Lokomotivu. Nakon toga sam postepeno izrastao u jednog solidnog igrača koji je s vremenom dobivao više prostora i šansi u igri i tako sam postao jedan od standardnih igrača u Slobodi. U Konjuhu se nisam zadržao baš mnogo jer sam se morao vratiti u Tuzlu. Iskreno, samo sam sanjao da nekad i ja zaigram za reprezentaciju, i bilo je ono ako se desi, desiće se.

Nakon Slobode, Lokomotive i Konjuha, Alen prelazi u sarajevsku Bosnu koja je tada bila najjači klub u državi.

Sa sarajevskom Bosnom si igrao i Ligu prvaka. Kakva iskustva imaš iz te sezone?

- Pa što se tiče Lige prvaka mislim da malo ko ima šansu igrati u tom takmičenju. To je isto kao u fudbalu, samo najbolje ekipe. Ja sam imao tu šansu i postigao sam nekoliko golova. Kada se spremaš i kad dobiješ šansu da igraš u Ligi prvaka, samim tim dobijaš jedno veliko iskustvo, ali eto vjerovatno se moja igra treneru nije svidjela i onda nisam imao više prilike da igram, čak ni u našem domaćem prvenstvu.

U decembru prošle godine si bio na probi u katarskom Al-Shamalu, gdje si zadovoljio i dobio ugovor. Kako baš da završiš u toj zemlji?

- Pa to je išlo preko Davora Kadića igrača koji je također dole igrao. On mi je pomogao tako što mi je dao e-mail od jednog menadžera da mu se javim. Zadovoljio sam i potpisao trogodišnji ugovor i zasad je sve uredu. A otkud želja? Pa jednostavno sam rekao sebi da želim da vidim kako je dole i šta je to Katar. Ostvarila mi se ta želja i zadovoljan sam.

Iz prve ruke si se uvjerio u uvjete u Kataru gdje će se igrati Svjetsko prvenstvo naredne godine. Kako se tamo odnose prema rukometu i sportu generalno?

- Mislim da će se dosta uložiti da to Svjetsko prvenstvo bude na nivou. Dosta ulažu u rukomet trenutno, a i u ostale sportove kao sto su odbojka, fudbal i košarka. Jedini problem je što nema ženskih sportova.

Vratimo se reprezentaciji BiH. Kako to da igrač tvojih kvaliteta tek sada debituje u nacionalom timu?

- Pa nikad nije kasno debitovati. Ja sam imao priliku igrati za kadetsku i juniorsku reprezentaciju i krivo mi je što se nije više ulagalo u te momka tada, jer je to bila obećavajuća generacija ali eto šta je, tu je. Dok sam igrao u sarajevskoj Bosni bio sam na širem spisku A reprezentacije, ali pošto nisam imao nastupa u svom klubu, nisam bio ni pozvan na okupljanje. Sad sam tu i nadam se da ću još dugo ostati.

Dragan Marković je sjajno posložio kockice u reprezentaciji. Kakva su očekivanja i da li je Svjetsko prvenstvo naredne godine moguće osigurati?

- Selektor je to sve lijepo posložio. Mislim da ekipa uz njega može dosta toga napraviti. Trenutno ne znamo koja će nam ekipa doći u baražu, ali nije ni bitno. Mi ćemo dati sve od sebe i potrudićemo se da pobijedimo i da odemo na Svjetsko prvenstvo koje dugo priželjkujemo.

Koju bi reprezentaciju ti volio da dobijemo u baražu?

- Pa rano je o tome pričati. Ne zna se još ništa, tako da ne mogu reći. Volio bi najlakšu da dobijemo, da se bez nekih većih muka plasiramo.

Za kraj nam reci pratiš li Evropsko prvenstvo u rukometu i ko je favorit po tvom mišljenju?

- Stignem pratit koliko god mogu. Na početku nisam pratio nekoliko utakmica jer sam bio sa reprezentacijom, al sam gledao rezultate. Moji favoriti su Danci.

Rukometna reprezentacija BiH će ime protivnika u baražu saznati 26. januara u Danskoj, zadnjeg dana Evropskog prvenstva. Prve utakmice na programu su sedmog i osmog juna, a revanši 14. i 15. juna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti