Alenka Bratušek - Po premijerski mandat došla u hlačama

04.03.2013. 08:58 / Izvor: Jutarnji list
Alenka Bratušek - Po premijerski mandat došla u hlačama

Alenka Bratušek, prva žena koja je dobila priliku da pokuša sastaviti slovensku vladu. Na nacionalnoj političkoj sceni tek je nešto više od godinu dana, a sada bi mogla postati premijerka. Većinu profesionalnog života provela je u ministarstvu financija, a političke karijere u kranjskoj skupštini.

Na nacionalnoj političkoj sceni tek je nešto više od godinu dana, a sada bi mogla postati premijerka. Alenka Bratušek, prva žena koja je dobila priliku da pokuša sastaviti slovensku vladu, većinu profesionalnog života provela je u ministarstvu financija, a većinu političke karijere u kranjskoj gradskoj skupštini. Tek je 2011. ušla u Državni zbor, a na nacionalnu pozornicu gurnuo ju je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, koji ju je izabrao za svoju nasljednicu na čelu stranke.

"Ona je u stvari bila broj dva ili tri u Pozitivnoj Sloveniji. Bar dosad je bilo tako da je sve u toj stranci ovisilo o jednom čovjeku, a to je Zoran Janković. Sad ga službeno nema jer je ‘zamrznut’ i mnogi vjeruju da ona neće zapravo biti glavni čovjek. To će biti zanimljivo pitanje: kakav će utjecaj na nju imati Zoran Janković i ostali moćnici s ljevice, tko će biti njezini savjetnici i koga će ona slušati", kaže analitičar ljubljanskog Dnevnika Primož Cirman.

Osnovnu je školu završila u Žalcu, srednju prirodoslovno-matematičku u obližnjem Celju.

“Uvijek kažem da sam Štajerka, ali istina je i da je već gotovo 20 godina prošlo otkako sam se preselila u Kranj. Sa svojim partnerom sam stvorila dom za dvoje divne djece, kćer od 18 i sina od 14 godina”, piše Bratušek na službenoj web stranici svoje stranke, na kojoj Zoran Janković, iako je zamrznuo svoj položaj predsjednika stranke, još ima posebnu “rubriku” sa svojim imenom. A biografija Alenke Bratušek objavljena je kao da je tek jedna od onih u Jankovićevoj “ekipi”.

Počela s modom

Diplomirala je na Fakultetu za prirodoslovlje i tehnologiju te s diplomskim radom “Utjecaj poroznosti konfekcijskih međuuložaka na brzinu isparavanja znoja” postala diplomirana tekstilna inženjerka. Prvi posao dobila je 1994. u poduzeću Scala Zarja, Modna konfekcija, u Petrovčama kraj Žalca, piše online leksikon Gorenjci, a iduće godine promijenila je struku: dobila je posao u ministarstvu gospodarstva. Tu je radila na području malog gospodarstva, u vrijeme kad se počela uspostavljati mreža za savjetovanje i potporu malom gospodarstvu.

Nakon rođenja drugog djeteta 1999. zaposlila se u ministarstvu financija. Prvo je vodila sektor za proračun, a potom od 2004. i direktorat za proračun. Bavila se cjelokupnim državnim proračunom, financiranjem lokalnih zajednica, povlačenjem europskih sredstava. Tijekom preksinoćnje rasprave o njezinoj kandidaturi u parlamentu, zastupnici Slovenske demokratske stranke Janeza Janše optuživali su je da je u ministarstvu pokazala priličnu dozu neznanja, jer je vodila direktorat u vrijeme kad je premijer bio Borut Pahor i kada je slovenski proračunski deficit eksplodirao. No istina je da je na tu funkciju došla u doba prve vlade Janeza Janše, kad su mnogi tvrdili da se Slovenija zapravo počela zaduživati.

Ekonomski analitičar lista Finance Karel Lipnik kaže da se nove mandatarke sjeća iz tog vremena, ali da “ona nije ni o čemu odlučivala”.

Problem na fakultetu

"Jest bila odgovorna za proračun, ali osoba koja je na toj poziciji otprilike je više nekakav statističar, administrator, nikako ne onaj koji donosi odluke", kaže Lipnik.

U vrijeme kad je radila u ministarstvu financija odlučila je upisati i magisterij iz menadžmenta na Fakultetu društvenih znanosti. Radnja joj je bila na temu privatizacije javnog sektora, a posljednjih dana upravo na račun tog rada počeli su napadi. Kako su pisali neki mediji skloni Janši, Bratušek je magistrirala “fotokopiranjem” - prema anonimnoj recenziji njezine radnje koja je kružila internetom, navodno je u prvih 20-ak od 88 stranica svog rada pokazala “iznimno nemaran odnos prema citiranju”. Fakultet je pokrenuo istragu, Bratušek optužbe nije komentirala, a šef kluba zastupnika Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer poručio je da je riječ o prozirnim podmetanjima. Ironično je dodao da bi do glasanja o vladi Bratušek mogla “dobiti i nekog ljubavnika”.

Provokacije nisu ni tu prestale - nova se premijerka već našla na tapeti zbog načina odijevanja. Janšin SDS tako je na svom službenom Twitteru poručio da će “trajanje Bratušek kao predsjednice vlade biti razmjerno dužini njezine suknje” - aludirajući na njezinu sklonost da nosi suknje visoko iznad koljena. Delo piše da je provokacija očito uspjela pa je Bratušek po mandat, umjesto u karakterističnoj kratkoj suknji, došla u hlačama.

Slovenski komentatori primjećuju kako Bratušek nastavlja trend u slovenskoj politici da žene na čelo stranaka, a ovaj put možda i vlade, stižu tek kao “stečajne upraviteljice”, nakon što muškarci sve upropaste; nešto slično usponu Jadranke Kosor na čelo HDZ-a i vlade u Hrvatskoj.

Milijun interesa

Do ulaska u Pozitivnu Sloveniju promijenila je nekoliko stranaka. Na lokalnim izborima 2006. bila je na listi Liberalne demokracije Slovenije; 2008. se za ulazak u Državni zbor natjecala na listi stranke Zaresa, iako nije bila članica; 2010. je ušla u kranjsku gradsku skupštinu na listi neovisne kandidatkinje za gradonačelnicu Hermine Krt, a 2011. je ušla u parlament kao članica Pozitivne Slovenije.

"O njoj kao političarki znamo vrlo malo. U parlamentu je od 2011., prije je radila u ministarstvu financija. Ja mislim da ona neće javno nastupati kao Pahor, neće srljati u sukobe kao Janša, ali uskoro će se vidjeti koga sluša i kakve su joj pregovaračke sposobnosti jer će morati menadžerirati s milijun interesa", kaže Cirman.

‘Ako odustane od štednje, morat će nam pomoći EU’

Alenka Bratušek sada ima 15 dana da sastavi vladu i predstavi je u parlamentu, a ako i uspije pomiriti različite interese, čeka je težak posao.

"Sloveniji treba vlada koja će se prvo baviti ekonomijom i bankama. To su velike slovenske rak-rane. Politika još uvijek nije osvijestila u kakvoj je situaciji Slovenija. Veliki je manjak ideja što uopće učiniti, kakva će biti Slovenija u idućih pet godina. Tu vidim osnovni problem. Postoje priče da će loša banka biti nekakvo čudo pa će ekonomija preživjeti sama od sebe. Možda ova vlada može malo poraditi na atmosferi, ali slovenska ekonomija ima tri velika problema: prezadužena je, nema dotoka krvi iz banaka i nema ni stranih investicija koje bi otvarale radna mjesta", kaže analitičar ljubljanskog Dnevnika Primož Cirman.

Od nove vlade velikih očekivanja nema ni Ekonomski analitičar lista Finance Karel Lipnik.

"Ovisi tko će biti u vladi. Oni razmišljaju da bi dignuli neke poreze, što bi opet bila katastrofa za Sloveniju. Mislim da neće smanjiti troškove javnog sektora, što je također katastrofa. Jedino što je dobro je da sada nemamo mnogo novca. Kada to doznaju, mogli bi i poduzeti neke mjere koje bi nam pomogle", kaže Lipnik.

Upozorava da, ako nova vlada odustane od štednje i proračunski deficit eksplodira, morali bi prihvatiti pomoć EU.

"Na dugi rok to bi za Sloveniju moglo biti pozitivno, ali na kraći rok to bi značilo da bismo ove i iduće godine imali gospodarski pad zbog smanjenja proračuna i viših poreza, ali barem bismo dobili proračun koji bi bio izbalansiran koji bi otvorio put mjerama za dizanje privrede", kaže Lipnik. ( N. Š.)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti