Alma Konjičanin, slikarka - Kad porastem bit ću Picaso

24.05.2012. 15:08 / Izvor: eKapija.ba
Alma Konjičanin, slikarka - Kad porastem bit ću Picaso

Među radovima koji su izloženi na ovogodišnjoj trećoj Damarovoj izložbi "Probudi se, pokreni se", nalaze se i radovi mlade slikarke Alme Konjičanin. Po profesionalnom opredjeljenju odgajateljica u sarajevskom vrtiću "Pipi duga čarapa" ova Visočanka ove se godine po prvi put predstavila slikarskim umijećem. Kako saznajemo, ljubav prema slikarstvu i otkriveni talent i za nju su nešto novo i još potpuno neistraženo područje. Odmah po otvaranju izložbe razgovarali smo s mladom umjetnicom koja nije krila svoju radost reakcijom koju je dobila od ljubitelja umjetnosti iz Visokog – kako amatera tako i profesionalaca.

"Nisam očekivala ovakve pozitivne reakcije, ali sam sretna što sam u svom Visokom dobila ovakve pohvale. Naravno, zahvalna sam svima na podršci koja mi sada puno znači", izjavila je Alma Konjičanin.

Alma dolazi iz umjetničke porodice, njena majka i sestra također se bave slikarstvom, a do prije dvije godine nije ni znala da posjeduje taj talent.

"Imala sam sreću pa sam se i na fakultetu četiri godine bavila umjetnošću te tako proširila svoje znanje i vještine u tome. Počela sam slikati sasvim slučajno i iznenada. Prije dvije godine sam učestvovala na Likovnoj koloniji na Pelješcu, koju je vodila naša draga teta Emina Kamber. Bili su prisutni brojni umjetnici i svi su nešto stvarali i onda sam i ja odlučila da pokušam nešto naslikati i tu je nastala moja prva slika. Dobila sam odlične komentare i poticaj da slikam dalje, da ja to mogu i da mi dobro ide. Moj talenat otkrila sam u 28. godini života i to je samo još jedan pokazatelj da nikad nije kasno da budete ono što ste htjeli biti i za što imate dara. Bitna je volja i želja, da vjerujete u sebe, oslobodite se predrasuda i pustite maštu da vas vodi. Ništa nije nemoguće. Ja sam jako sretna i zadovoljna" , ističe mlada umjetnica.

Rad s djecom, njihova mašta, kreativnost i ljubav koju svakodnevno uzvraćaju – bili su Almi dodatni poticaj da se okuša u slikarstvu.

"Svaka moja slika je priča za sebe, puna je mojih emocija, razmišljanja, mojih riječi kazanih bojom i oblikom. Inspiraciju nalazim u svemu što me okružuje, u ljudima, u emocijama, u pokretu i životnim situacijama, u životu općenito i svakodnevnim događajima. Ništa ne donese veće olakšanje kao nova naslikana slika. Smiraj za dušu", kaže ona.

Radovi nastaju u jednoj maloj sobi, uz tišinu, pastel, papir i punu glavu mašte i boja. Svaka slika je puna ljubavi i truda, riječi koje je samo potrebno pročitati.

Od velikih slikara uzor mi je jedan i jedini Pablo Picasso. Najveći umjetnik svih vremena. Kad porastem bit ću on – ističe kroz smijeh Alma.

"Uzori su mi i moji roditelji i sestra, teta Emina, moji profesori likovnog sa Pedagoške akademije, moji prijatelji, djeca u vrtiću i svi oni dobri ljudi u mom životu koji su zaslužni za ono što ja danas jesam. Svi oni koji su me pratili u mom radu, koji su mi bili oslonac i podrška, koji su mi nesebično davali ljubav, savjete, prave kritike. Bez njih ne bih bila ovo što jesam...", naglašava ova slikarka.

Alma Konjičanin rođena je 16.02.1982. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu je završila u Visokom, te Pedagoški fakultet u Sarajevu 2009.godine - odsjek za Predškolski odgoj, te stekla zvanje Profesor predškolskog odgoja. Upisala je Postdiplomski studij na istom fakultetu i trenutno je u izradi magistarski rad, a ima ambicije i za doktorsko zvanje. I diplomski i magistarski rad je iz oblasti Metodike likovnog odgoja.

Mlada umjetnica inspirisana životom i ljudima svakodnevno nalazi inspiraciju za svoja djela. Ističe kako će uskoro, za uži krug svojih prijatelja, pripremiti i malu izložbu svojih radova - očekujući nove inspiracije.

Nekoliko radova mlade umjetnice još uvijek su izloženi u Zavičajnom muzeju u Visokom u okviru izložbe "Probudi se, pokreni se".

izvor: visoko.co.ba

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti