Alma Telibečirević, PR manager - Dobra vila iz svijeta mašte

18.08.2010. 16:23 / Izvor: eKapija.ba

Kada je na vizit kartu trebala da napiše svoje zanimanje, Alma Telibečirević našla se u nedoumici. Slikar, producent, PR manager ili organizator... Na kraju je napisala - visokokvalificirani brojač zvijezda.

Rođena je u znaku osmice (08.08.1978.) koja inače simbolizira beskonačnost. U Sarajevu upisuje Srednju školu primjenjenih umjetnosti, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo, gdje je i danas apsolvent. Trenutno priprema diplomsku izložbu. Godinu i pol dana studirala je na fakultetu Accademia di Belle Arti u Veneciji. Govoreći o odluci da upiše slikarstvo, kaže da ona nije birala, već da je umjetnosti nju odabrala.

"Umjetnost se živi jednostavno. Za neke stvari se možda čak ne odlučiš, dođu po defaultu. Po vokaciji bih trebala biti slikar, ali ipak to više volim raditi za sebe a za novac se bavim poslovima koji su usko vezani za različite vrste umjetnosti, film, koncerti, festivali. Mada trenutno intenzivno radim na jednoj potencijalnoj izložbi, slikarstvo smatram jednim vidom izražavanja unutarnjeg svijeta i nisam sigurna da bih mogla baš slikati po narudžbi. Druga je stvar ukoliko neko reaguje na nešto što sam već naslikala...", govori Alma u razgovoru za portal eKapija.ba.

U proteklih deset godina radila je kao organizator, PR i marketing manager na brojnim poznatim projektima kao što su Mess, Teatarfest, Sarajevo Film Festival, No Limit, Demo Fest "Moja BiH" i dr. Organizirala je mnogobrojne manifestacije i koncerte, među kojima i nastupe velikih muzičkih zvijezda Jamiroquai, Maksima Mrvice, grupe Lord of the Dance, Jamesa Blunta, Zdravka Čolića.

Poslom organizatora i glasnogovornika počela se baviti sasvim neplanirano, kada je tokom studija tražila honorarne poslove kako bih mogla priuštiti sebi novac za materijale.

"Počela sam sa Mess-om, SFF-om, Teatarfestom i jedno je vuklo drugo kao kada se brodić pusti niz rijeku, pa mu svi nadolazeći padovi niz vodopade postanu izazov. Zavoljela sam ovaj posao i shvatila da su sve umjetnosti itekako povezane tako da se ja u suštini i nisam odmakla od umjetnosti, samo sam proširila vlastitu perspektivu", priča Alma, dodajući da je kroz ovaj posao stekla čelične živce i samopouzdanje da je sve moguće i da ne postoji nerješiv problem.

Trenutno je radi kao producent Teatarfesta, te kao freelancer angažovana na različitim projektima i organizacijama koncerata. No, najveći ponos u njenog karijeri je Kid"s Festival, događaj koji djecu iz cijele BiH jednom godišnje uvodi u svijet mašte, igre i čarolije.

"Kažu da si sretan onoliko koliko uspiješ druge usrećiti. Mislim da u jednom dijelu godine prikupim zalihe sreće koje me trebaju služiti tokom cijele godine. Otkako se rodila ideja o ovom fenomenalnom festivalu nisam ni časa dvojila da je to nešto što će, bez pogovora, uspjeti. Ekipa entuzijasta koja čini taj festival je definitivno dobitna kombinacija. Projekat koji se radi srcem, nevjerovatnom predanošću, projekat koji individualno nadilazi svakoga od nas. I mi ga promatramo kao dijete koje raste i pretvara se u nešto čudesno", sa oduševljenjem priča Alma.

Ističe da Kid's festival definitivno postavio nove standarde, novu vrstu događaja za mlade i svakako treba da posluži kao model i inspiracija za ostale organizatore koji žele da unesu novu šaroliku, kulturnu dimenziju djeci ne samo iz BiH, već i iz cijelog svijeta.

Lično, smatra se bogatom osobom jer posjeduje izuzetne prijatelje, a kroz život se vodi motom da nikada ne treba dopustiti da ti neko bude prioritet ako si ti njemu samo opcija.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti