Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Almir Mirica, izvršni direktor Sektora trgovine i nadzora Sarajevske berze

04.09.2007. 15:19 / Izvor: eKapija.ba

Almir Mirica rođen je 18.11.1975. godine u Beogradu.

Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u bivšoj SFRJ, Njemačkoj i Austriji.

Ekonomski fakultet završio je u Bonnu, Savezna Republika Njemačka. Nakon završenog fakulteta, 2001. godine vratio se u Bosnu i Hercegovinu gdje se ubzro angažovao u pripremama za početak rada Sarajevske berze - burze vrijednosnih papira.

Radni odnos sa ovom kompanijom sklopio je 1. marta 2002. godine. Na Sarajevskoj berzi je (nakon apsolviranja pripravničkog staža i rada kao jedini uposlenik sektora) prvobitno obavljao funkcije Rukovodioca odjela u Sektoru trgovine i nadzora, a kasnije i Rukovodioca Sektora trgovine i nadzora SASE.

U perodu od maja do oktobra 2005. godine obnašao je funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora Sarajevske berze.

Nakon toga, imenovan je za izvršnog direktora SASE, Sektor trgovine i nadzora. Zadaci Sektora trgovine i nadzora su, pored onih koji su u samom nazivu, i razvoj tržišta (indeksi, razvoj mikrostrukture tržišta, novi proizvodi) i (usljed nedostatka ljudstva) poslovi odnosa sa javnošću.

U toku svog rada na SASE održao je veliki broj prezentacija (seminari u organizaciji Revicona, Udruge računovođa FBiH, stranim i domaćim investitorima). Pored toga, obavio je i određen broj predavanja za studente ekonomskih i drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Tuzli. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održao je više predavanja o različitim aspektima berzanskog poslovanja studentima post-diplomskog studija.

Njegovi radovi na temu berzanske problematike su objavljeni u određenom broju domaćih časopisa (i.o. Prizma, Banke, Business)

Ima položen ispit za obavljanje brokerskih poslova Komisije za vrijednosne papire FBiH, kao i certifikate o seminarima u organizaciji Securities and Exchange Commission-a i NASD / University of Reading.

tekst & foto: PRO EDUCA

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti