Amila Jusufbegović - zvijezda u usponu bh. tenisa

03.03.2018. 08:52 / Izvor: Fena
Amila Jusufbegović - zvijezda u usponu bh. tenisa

Amila Jusufbegović pobjedom protiv Sare Mikače postala je državna prvakinja u tenisu u kategoriji juniorki do 16 godina.

Amila Jusufbegović pobjedom protiv Sare Mikače postala je državna prvakinja u tenisu u kategoriji juniorki do 16 godina.

Jusufbegović koja je tokom cijelog turnira pružila odličnu igru, svoj nastup zaključila je pobjedom protiv konkurentkinje koju je savladala prvi put, nakon što je tri puta u nizu gubila međusobni duel.

"Sretna sam i ponosna nakon što sam uspjela ostvariti pobjede u pet mečeva zaredom i osvojiti titulu najbolje u BiH", kazala je Jusufbegović nakon meča.

Mlada teniserka, rođena 2002. godine, svih pet mečeva na Dvoranskom prvenstvu BiH, koje je održano u Banja Luci, riješila je u svoju korist rezultatom 2:0.

Članica teniskog kluba Winner iz Sarajeva redom je pobjeđivala Andrijanu Dragić, Suanu Tucaković, Izel Repuh, Teodoru Vrucan i na kraju u finalu već pomenutu Saru Mikaču.

Jusufbegović je kako sama kaže cijeli život na teniskom terenu.

"Od treće godine sam na terenu i kako znam za sebe stalno sam sa reketom u ruci. Već s pet godina sam počela da savladavam zahtjevnije udarce i jednostavno svi su vidjeli talenat koji posjedujem i drago mi je da sam izabrala tenis, kao svoje opredjeljenje. Volim ovaj sport i nadam se da ću ove godine kada počnem igrati turnire na još većem nivou, dodatno napredovati i uspjeti da se izborim za još bolju poziciju", kazala je Jusufbegović. 

Trenutno radi sa dvojicom trenera - proslavljenim bh. teniserom Ismarom Gorčićem i Damirom Jusufbegovićem, koji je otac nadarene bh. teniserke.

"To što mi je otac trener nije mi nikakva prednost. Ponekad se i ne slažem sa njim, ali njegova je zadnja i ja to poštujem. Smatram da treneri objektivnije sagledavaju situaciju oko mene i otklanjaju nedostatke. Tu je i Ismar Gorčić, koji je svakako neko ko mi svakim svojim savjetom koji mi uputi "otvori" neka nova razmišljanja i sigurno da su mi njegove upute jako bitne", objašnjava mlada teniserka. 

Pobjedom u svojoj kategoriji Jusubegović će imati priliku da nastupa i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, što joj je kako nam je rekla, velika čast, ali ujedno i prilika za dobre mečeve sa vršnjakinjama iz drugih država.

Mnogi koji su imali priliku da prate ovu djevojku kažu da neodoljivo podsjeća na nekada najbolju teniserku svijeta Moniku Seleš. Jedna je od rijetkih koja igra dvoručni backhand i forehand, što je rijetkost u tenisu.

Kalendarska 2018. godina možda je i presudna u njenoj karijeri, s obzirom na to da se sprema za veliki broj turnira ove godine. To naravno iziskuje i određene finansijska sredstva za koja će biti potrebno da se bori ova mlada teniserka i njen klub.

Jusufbegović je jedna od teniserki koja bi mogla poput Damira Džumhura i Mirze Bašića proslaviti ime Bosne i Hercegovine na teniskoj karti svijeta, a treba se nadati da će institucije prepoznati njen potencijal i pomoći joj u stasavanju u respektabilnu teniserku, kakva bi prema talentu koji posjeduje trebala postati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti