Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Amra Travančić - Imširović, direktorica Centra za strane jezike Step by step: Moj san je bio da postanem prevodilac ili turistički vodič

15.02.2010. 12:25 / Izvor: eKapija.ba

Amra Travančić, profesorica engleskog jezika i direktorica Centra za strane jezike Step by step rođena je 1980. godine u Tešnju. Oduvijek je, kaže, imala afiniteta prema jezicima, a nakon što je završila gimnaziju, pala je i konačna odluka o nastavku školovanja. S obzirom da je to bio poslijeratni period i da nije bilo profesora engleskog, odluka je, naravno, bila studij anglistike. Stručno usavršavanje u Americi i Španiji koje je uslijedilo poslije fakulteta je bilo je u cilju napredovanja u svojoj trenutnoj poziciji direktorice škole stranih jezika tj. praćenja modernih svjetskih trendova podučavanja stranih jezika.

"Moje prvo radno iskustvo je bilo 1998. godine na radiju, na mjestu sekretarice. Većinu svog radnog iskustva sam stekla radeći sa osnovcima i srednjoškolcima na području Općine Tešanj počevši 1999. godine", ističe Amra u razgovoru za portal eKapija.ba.

Godine 2000. Amra je određeno vrijeme bila i na mjestu prevodioca u OSCE-u. Ljeta 2003., 2004. i 2005. godine je provodila radeći u ljetnom kampu u Hrvatskoj kao profesorica engleskog jezika. 2003. godine je kratko radila kao predavač za školu stranih jezika Euroclub International Sarajevo, a već 2004. godine je osnovala Centar za strane jezike Step by step u Tešnju.

Po završetku obuke u Americi i Španiji 2007. godine, postala je trener za profesore engleskog jezika. Također, u Barceloni je završila obuku za direktore škola stranih jezika. Preselivši se u Zenicu 2008. godine, bila je na mjestu koordinatorice za ženska ljudska prava za regiju Zenice pri američkoj organizaciji Women for Women International.

"Trenutno sam direktorica i vlasnica Centra za strane jezike Step by step, prve i jedine škole stranih jezika u Zeničko-dobojskom kantonu koja je prihvatila dokument (CEFR) koji je propisalo Vijeće Evrope i koja svoje nivoe definiše po preporukama istih. Također, prvi i jedini radimo pripremne kurseve za polaganje Cambridge ESOL ispita koje administrira British Council u BiH", pojašnjava Amra.

Prema njenim riječima, Centar za strane jezike Step by step je pionir u pružanju usluga podučavanja stranih jezika prateći najsavremenije svjetske trendove kada je u pitanju nastava i organizovanje iste.

Pored mnogobrojnih poslovnih obaveza, Amra uspije odvojiti vremena i za humanitarni rad. Tako, počevši od 2006., svake godine za djecu iz JU Doma porodica iz Zenice prikupljaju novac, odjeću, obuću i igračke, a osmijesi te vesele djece za nju su, kaže, najveća nagrada.

"Ova humanitarna akcija se organizuje u junu mjesecu, a polaznici ovog centra na štandovima prodaju predmete koje su izradili. Taj događaj je već postao tradicionalan i polaznici sa nestrpljenjem očekuju juni", priča Amra sa zadovoljstvom.

Na pitanje kako provodi slobodno vrijeme, Amra kaže da se već pet godina bavi izradom nakita, a što se tiče sportskih aktivnosti, iako nije sportski tip, voli plivanje i skijanje. Također, u zadnje vrijeme je privlači i Tae Bo.

Ljubav prema stranim jezicima kod Amre se rodila još u ranom djetinjstvu.

"Čak i kao dijete i tinejdžer sam maštala da ću raditi nešto vezano za jezike. Moj san je bio da postanem prevodilac ili turistički vodič, a moja slabost je što sve što radim radim sa emocijama, previše se unosim u posao“, ističe Amra dodajući da je njena životna i poslovna filozofija odgovornost, odgovornost i odgovornost; prema sebi, prema ljudima oko sebe i prema poslu.

Pored engleskog, odlično poznaje i njemački jezik, jer je osnovnu školu završila u Austriji, mada se njime ne koristi često. Njena strast je, zapravo, španski jezik koji poznaje na nivou osnovnog sporazumijevanja, ali trenutno nema previše slobodnog vremena da bi se posvetila učenju.

Amra trenutno radi na promovisanju CEFR-a (Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike), na podizanju opće svijesti kada su pitanju evropske norme podučavanja stranih jezika, kao i na promovisanju Cambridge ESOL ispita.

"Misija Centra je da zadržimo prvu poziciju u Zeničko-dobojskom kantonu kada su u pitanju savremeni svjetski trendovi u nastavi i organizaciji nastave. Neki od ciljeva za budućnost su da se u dogledno vrijeme polažu međunarodni Cambridge ESOL ispiti u Zenici i Tešnju, te proširenje u druge gradove Zeničko-dobojskog kantona", zaključuje Amra.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti