Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Andrea Jung , Moćna preduzetnica - Predsjedavajuća odbora i izvršna direktorica kompanije Avon

27.08.2007. 11:54 / Izvor: Nezavisne novine

Andrea Jung poslovna je preduzetnica koja je proglašena jednom od 30 najmoćnijih žena u Americi u magazinu "Ladies Home Journal". Predsjedavajuća je odbora i izvršna direktorica kompanije "Avon" i na tu poziciju promovisana je u novembru 1999. godine.

Razvela se od supruga Majkla Golda, izvršnog direktora kompanije "Bloomingdale". Imaju trogodišnjeg usvojenog dječaka i djevojčicu od 11 godina. Andrea je rođena kao Zong Binksian 1957. godine u Torontu, odrasla u Velesleju.

Diplomirala je englesku književnost na Prinston univerzitetu 1979. godine kao jedan od najboljih studenata. Prvo zaposlenje bilo joj je menadžer u kompaniji "Bloomongdale". U kompaniju "Avon" stigla je 1994. godine kao predsjednik grupe za marketing proizvoda. Ubrzo je unaprijeđena u predsjednicu globalnog marketinga 1996., te u izvršnu potpredsjednicu 1997. godine.

Njene odgovornosti u ovo vrijeme primarno su se koncentrisale oko istraživanja tržišta i marketinga , te strategijskog planiranja. "Morate kombinovati instikt sa dobrom poslovnom ekspertizom. Ne možete biti samo kreativni i ne možete biti samo analitičari. Za mene je prodaja bila veoma zanimljiva karijera u koju sam se upustila" kaže Andrea.

Od novembra 1999. godine izvršni je direktor kompanije "Avon". Prije izbora na poziciju radila je kao predsjednik i direktor svih poslovanja "Avona" u svijetu. Također je godinu dana bila na poziciji člana Upravnog odbora direktora ove kompanije.

"Muškarci u modernom poslovnom svijetu misle da su svemogući i odbijaju priznati svoje limite, dok žene nemaju tih problema. To je naša prednost", tvrdi Andrea.

Kao predsjedavajuća i izvršna direktorica pomogla je da definiše vizije kompanije "Avon" kao "kompanije za žene" i uključila je niz programa osmišljenih da pomognu da se revitalizuje reputacija korporacije kao najvećeg direktnog prodavca kozmetičkih proizvoda širom svijeta.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti