Armin Omerović: U svakom poslu najbitnije je ne izgubiti sebe

06.09.2018. 12:49 / Izvor: Oslobođenje
Armin Omerović: U svakom poslu najbitnije je ne izgubiti sebe

Glumac Armin Omerović govori o zanimljivoj multimedijalnoj predstavi, aktuelnim projektima, glumi...

Film i sevdah u tri čina", program koji obuhvata jedinstveni umjetnički izražaj i fuziju tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke u izvođenju mlade interpretatorice sevdaha Alme Subašić i glumačke izvedbe regiji poznatog mladog glumca Armina Omerovića, je za kratko vrijeme izazvao veliko interesovanje u regiji.

Umjetnički nivo

O ideji i nastanku projekta te gostovanjima ove zanimljive umjetničke forme razgovarali smo sa glumcem Arminom Omerovićem koji je za Oslobođenje najavio naredne koncertne destinacije, a popričali smo i o aktuelnim glumačkim projektima.

"Film i sevdah u tri čina" nastavlja svoje koncertno putovanje. Kada i gdje vas i Almu možemo očekivati?

- "Film i sevdah u tri čina" u svom konceptu pored muzičke koncepcije ima i koncept scenske igre, glume objedinjene kroz tri čina filmskih priča projekata koje sam snimao u posljednjih 13 godina. Ovu specifičnu multimedijalnu predstavu smo imali prilike premijerno prikazati u Zagrebu u Lisinskom, a nedavno je prikazana u Mostaru i Brčkom. Trudimo se zadržati umjetnički nivo predstave te zaista ne žurimo sa gostovanjima i pomno pripremamo svaki u umjetničkom i tehničkom smislu te se radujemo novim igranjima koji su planirani u Bihaću i Zurichu.

Koliko ste do sada zadovoljni odzivom publike?

- Sretni smo što imamo prilike vidjeti ispunjene dvorane i što imamo program koji drži pažnju publike, što publiku vodimo kroz djetinjstvo kroz emocije i sve ono što gluma i pjesma može probuditi u čovjeku. To je naše zadovoljstvo i pored primarnih poslova mog i Alminog ovo je naše zadovoljstvo u kojem možemo jednom mjesečno djeliti svoje emocije sa publikom.

Možete li nam malo predstaviti ovaj muzički- scenski performans i otkud ideja?

- "Film i sevdah u tri čina" je fuzija filma, sevdaha i scenske igre glume. Svaki od ova tri čina je zasebna cjelina koja ima svoju estetiku i priču. Nadahnuto je radimo svaki put jer nakon iscprnih snimanja koje sam imao za Novu TV i Alma na svom magistarskom radu, ovo je nastalo kao potreba za umjetničkim izrazom i fuzijom naših zajedničkih osjećaja. Naime Alma i svi u njezinoj porodici jako njeguju tradicionalni sevdah i gaje veliko poštovanje prema tradiciji i značaju ove pjesme. Alma nikada nije napustila taj odgoj i to se vidi kroz njezin iskaz prema sevdahu. A meni je zadovoljstvo prikazati kroz ove činove neke od svojih filmova koje publika u BiH nije imala prilike vidjeti, a to su segmenti iz djelova filma "Salvation" iz Kine, "The longest way home" Turska, "Boško i Admira" Japanske TV kuće zatim i ostali filmski projekti kao što su "Armin" Ognjena Sviličića, "Halimin put", "Put lubenica" itd.

Koliko je teško, a koliko zabavno raditi projekt sa djevojkom s kojom ste dugo u vezi?

- Alma je vječna inspiracija i uvijek je kreativno raditi s njom. To je cilj umjetnosti - oplemeniti sebe i druge. Bergman je rekao "Bez ti ne postojim ja... Svaki dan je novo iskušenje i nova borba, uživam prolaziti sve to s njom.

Šta Armin trenutno radi kad je gluma u pitanju?

- Imam sreću i zadovoljstvo da u ovom vremenu smanjenih produkcijskih kapaciteta radim i snimam kako u mojoj dragoj BiH tako i u Zagrebu i regiji. Prošle godine sam snimao "Čistu ljubav" nekoliko mjeseci za Novu TV, zatim "Počivali u miru" za HRT "Dobrodošli u Orient Expres" za TV1, filmove "Salvation" i "General", te spot "Sve dok te bude imalo" Dine Merlina. Dosta festivala je bilo te teatarskih predstava, naročito smo igrali "Alana Forda" Kokana Mladenovića. Posebno emotivno igranje je bilo u Splitu za pokojnog Predraga Lucića.

Trenutno ste jedan od najtraženijih glumaca mlađe generacije, pa koliko vam to imponuje, a koliko zapravo predstavlja teret zbog toga šta odabrati, da li ste napravili pravi izbor i sl.?

- Zahvalan sam Bogu i svim rediteljima, kolegama koji su prepoznali profesionalizam i moju želju za rad. Prošlo je 13 godina od mog prvog snimljenog filma i kada sam kao dječak išao na svoju prvu audiciju znao sam da da to želim i vjerovao sam u to.

Hirurgija duše

Danas je ovo hljeb od kojeg živim, to je zanat, hirurgija duše. Mnogo još toga ima za otkriti i za naučiti. Zahvalan sam što sam imao prilike snimati u Pekingu, Berlinu i drugim gradovima i pokazati ono što znam i rediteljima sa drugih govornih područja i estetika. I u svakom od ovih projekata trudim se na najbolji način prikazati BiH jer BiH ima najbolje reprezente u branšama sporta i kulture, to je prepoznato širom svijete gdje se prikazuju naši fillmovi i gdje smo redovno osvajali ozbiljne i velike nagrade. Na nama svima je da nastavimo dalje biti što bolji u svojim poslovima a i u svemu ovome ne izgubiti sebe i ono ljudsko u sebi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti