Behida Dolić s ljubavlju ručno izrađuje šešire i haljine u Hudsonu

11.07.2019. 11:27 / Izvor: Oslobođenje
Behida Dolić s ljubavlju ručno izrađuje šešire i haljine u Hudsonu

Preživjela je rak i prevazišla teškoće sa nezamislivom energijom, ali nikada nije zaboravila svoje ciljeve

Behida Dolić s ljubavlju ručno izrađuje šešire i haljine, gradeći svoj put unutar zajednice u Hudsonu, ali i u svijetu mode.

Preživjela je rak i prevazišla teškoće sa nezamislivom energijom, ali nikada nije zaboravila svoje ciljeve. Njena vesela energija je zarazna i inspirativna!

Uvijek ste bili dizajnerica šešira i sada svoj posao širite i na haljine. Šta je inspiracija za Vaše modne kolekcije? Možete li dodatno pojasniti zašto insistirate na ručno rađenim komadima odjeće?

- Bila sam dizajnerica šešira mnogo godina, ali sam uvijek sanjala o tome da pravim odjeću koja bi se mogla nositi uz moje šešire. Konačno, moj san se ostvario. Sada je moja prodavnica ispunjena poetskim platnenim haljinama, slamnatim šeširima i torbicama. Moja inspiracija uvijek dolazi iz romantike. Želim da se svaka žena koja izađe iz moje prodavnice osjeća prelijepo i u svom svijetu oslikava Provansu (provincija u Francuskoj, op. a.), cvijeće i poeziju. Posvećena sam ručnoj izradi šešira jer je to moja umjetnost, a moja umjetnost je moj život.

Promjena i prilagodba Vam nisu strani pojmovi. Gubitak kose uslijed hemoterapije iskoristili da se preobrazite i osmislite novi izgled za sebe. Kakvo je to unutrašnje putovanje bilo? I odakle ste dobili snagu?

- ​Kao ljudska bića, mi smo iznimno prilagodljivi. Iznenadili biste se na šta se možete prilagoditi kada nemate drugu opciju. Kada sam izgubila kosu uslijed hemoterapije, mnogo sam tugovala zbog toga, pored svih drugih problema. Moja duga kosa uvijek me činila ženstvenom i lijepom. Rak ima moć da ukloni sve površno i ostavi vas bez ičeg osim istine. I eto vas, sami sa vašom dušom, držite ruke, nadate se svjetlu, životu i ljepoti bilo gdje. I tako sam počela. Počela sam kreirati stvari koje bi učinile da se osjećam lijepom.

Prvi korak je bio kreiranje haljina sa velikim širokim ovratnicima. Veliki ovratnici i ćelavost učinili su da se osjećam vrlo ženstveno. Iznova i iznova naučila sam da, ako ne možete imati nešto ovdje i sada, uvijek možete zatvoriti oči i zamoliti svoje srce i dušu da vam pomognu u stvaranju onoga što želite. Moja kreativnost mi je uvijek pomagala da se prilagodim, istrajem i naslikam svoj put kroz život.

Šta za Vas lično znači biti dio grupe kreativnih i sjajnih žena iz Hudsona, ali i biti među vlasnicama malih biznisa?

- Osjećam se počašćeno biti članicom ove grupe sjajnih žena! Jedna stvar koju, kada dolaze u Hudson, ljudi ne razumiju je da biznis u skoro cijelom gradu vode žene. To je sjajno za mene! Rođena sam i odrasla u Bosni gdje žene nisu imale priliku biti umjetnice, poduzetnice i vlasnice malih biznisa. Kao što možete zamisliti, Hudson je ostvarenje sna za nekoga poput mene.

Šta je Vaš sljedeći potez?

- Postoji toliko lijepih stvari u mojoj budućnosti i sada ih mogu vidjeti puno jasnije. Kreirat ću haljine i šešire za žene širom svijeta. Bit ću izliječena od raka zauvijek! Nastavit ću razvijati svoj biznis i otvoriti svoju prodavnicu u Los Angelesu i jednu u Evropi. Jednog dana ću preseliti proizvodnju iz New Yorka u Bosnu, gdje ću osigurati radna mjesta za žene poput mene i doprinijeti liječenju raka dojke, koji je broj jedan ubica žena u Bosni. Nastojat ću biti vjerna sebi i kreirati ljepotu u ovom svijetu sve dok sam živa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti