Bernarda Tolić, dizajnerica, producentica: Žena koja je poljuljala showbiz regiona

15.03.2012. 13:26 / Izvor: eKapija.ba
Bernarda Tolić, dizajnerica, producentica: Žena koja je poljuljala showbiz regiona

Bernarda Tolić po svojoj obrazovnoj strukturi je akademski product designer (industrijski dizajner). Svoju menadžersku karijeru započela je 1994. godine u Zagrebu, a tri godine kasnije svoje poslovanje proširuje na BiH.

Jedna je od rijetkih koja je kao muzički izvršni producent svoju intelektualnu svojinu, profesionalno vrijeme i materijalna sredstva usmjerila u ulaganje pop-rok muzike na našim prostorima.

Početak djelovanja u muzičkoj industriji započinje u Zagrebu gdje se isključivo bavila propagandno-markentiškim poslovanjem kao menadžer sarađivajući tada sa muzičkim menadžerima Borisom Šuputom "Šuput" d.o.o. i Zoranom Škugorom "Zg Zoe". Poslujući sa njima imala je priliku da sarađuje sa najpoznatijim zvijezdama hrvatske muzičke scene.

Godine 1997. godine svoje poslovanje, putem filma "Melody Box", započinje na teritoriji BiH gdje je dovela prve hrvatske izvođače u poslijeratno Sarajevo.

Zahvaljujući ovoj firmi dogodile su se mnoge značajne manifestacije u BiH, a godinu dana kasnije Bernadra Tolić počinje da se bavi i izvršnom produkcijom. Radi sa Almom Čardžić, grupom "Punkt", Fuadom Backovićem...

Za vrijeme svoje dugogodišnje karijere dobila je mnogobrojne nagrade, kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Jedan od takvih priznanja je i zahvalnica za koncert "Volim Dubravu" (Zagreb), koje je dobila za veliki odziv posjetilaca i uspješnu organizaciju.

Godine 2001. proglašena je menadžericom godine (nagrada MPX, BiH), zatim 2002. godine manedžericom godine (Muzički BiH Oscar), 2002. godine radio "EFM" je proglasio za ličnost godine, 2002. godine dobila je zahvalnicu za izuzetan doprinos u muzičkom stvaralaštvu (nagrada Davorin BiH), 2003. godine proglašena je najboljom menadžericom u BiH i Jugoistočnoj Europi od strane privrednika BiH, dok je godinu dana kasnije proglašena najboljom menadžericom u BiH i Jugoistočnoj Evropi za doprinos izvandrednoj organizaciji nastupa našeg predstavnika na Eurosongu u Istanbulu (Turska).

Iza Bernarde stoje na stotine organiziranih javnih manifestacija (koncertne aktivnosti, promocije, prezentacije) kako u BiH, tako i u inozemstvu, a kruna njene karijere je svakako prezentacija BiH na Eurosongu 2004. godine. Također, Bernarda je jedan od "krivaca" za novogodišnje koncerte koji se svake godine dešavaju na otvorenom u Sarajevu, a koje je pokrenula u saradnji sa JU Sarajevo Art.

2007. godine piše i priprema knjigu "Show bez bizza" u koju je pretočila iskustva i doživljaje iz svojih dugogodišnje karijere. Knjiga je željno očekivana, a kada je ugledala svjetlo dana poljuljala je i šokirala showbiz scenu. Danas mnogi BiH izvođači osvajaju hrvatsko tržište zahvaljujući pomoći ove Sarajke koja živi na relaciji Zagreb – Sarajevo - Istanbul.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti