Budislav Vojinović, direktor Nove dječije knjige: Čovjek od povjerenja

14.07.2014. 10:04 / Izvor: eKapija.ba
Budislav Vojinović, direktor Nove dječije knjige: Čovjek od povjerenja

U djetinjstvu kao i svaki drugi dječak Budislav Vojinović, direktor Nove dječije knjige je imao svoje snove. Želio je postati pilot, astronaut ili fudbaler. Kako je uvijek volio čitati, ljubav prema knjigama prevladala je sve druge.

U djetinjstvu kao i svaki drugi dječak Budislav Vojinović, direktor Nove dječije knjige je imao svoje snove. Želio je postati pilot, astronaut ili fudbaler. Međutim kako je uvijek volio čitati, ljubav prema knjigama prevladala je sve druge. Uronio je i svijet izdavaštva i danas se nalazi na čelu jedne od najuticajnijih izdavačkih kuća u BiH kada je u pitanju školska knjiga i lektira.

"Uvijek sam volio knjige, osjetiti miris knjiga, to mi je bilo najdivniji osjećaj. Kupiti novu tašnu, krenuti u novi razred", priča u razgovoru za eKapija.ba Vojinović.

Menadžerske sposobnosti je naslijedio od pokojnog oca koji je bio njegov uzor.

"Dugo godina je uspješno vodio jednu veliku i uspješnu bh. firmu. Gledao sam kako to on radi i uvijek sam bio fasciniran njegovim odnosom prema radnicima. Uvijek je bio tu za radnike, da sasluša i pomogne. Porodica je znala često da trpi, jer je zbog posla znao propustiti i ljetovanje. Trudim se biti kao on čovjek od povjerenja, čovjek koji će imati ljude od povjerenja i  nastaviti tamo gdje je on stao", kaže Vojinović.

Kaže kako je u osnovnoj školi najviše volio fiziku, dok se već u srednjoj amaterski počeo baviti astronomijom i to je nešto što ga i danas zanima.

Kroz život se vodi teorijom: Ne ubij, ne ukradi , ne svjedoči lažno... Vjeruje da svi koji se drže ovih pravila će uspjeti u životu.

Porodica je njegovo najveće bogatstvo, ona je tu u dobru i zlu.

"Ponosan sam na svoje roditelje, svoju suprugu, djecu i sve što imam", kaže Vojinović, naglašavajući kako je supruga njegov veliki oslonac, neko ko sasluša i pomogne.

Kako izdavaštvo traži stalni angažman, nema dovoljno vremena kako bi ispunio neke svoje skrivene želje.

"Sa naučno-istraživačke strane voli bih obići Meksiko, Peru, Egipat...,  istražiti piramide, znati šta znače".

Priča kako ga je rat dočekao u najboljim mladalačkim godinama, kada se želi sve probati, vidjeti, te su njegove mladalačke iluzije nestale u surovoj stvarnosti u borbi za život i smrt, u borbi za vodu i hranu.

IZ BIOGRAFIJE 

Budislav Vojinović, direktor Nove dječije knjige rođen je u Sarajevu prije 40 godina. Djetinjstvo je proveo na Čengić Vili. Završio je Osnovnu školu "Osman Nakaš", a potom Elektrotehničku školu u Sarajevu. 

Za sebe kaže da je vječiti student jer fakultet još nije priveo kraju.

Oženjen je. Ima dvoje djece (sin devet godina i kćerka šest godina).

Prije Dječije knjige radio je u UN-u, a 2003. godine u izdavačkoj kući VGZ iz Zagreba.

Voli čitati, najbolja knjiga za njega je: "Stepski vuk".

Od muzike voli slušati: Hladno pivo, Dubiozu kolektiv, Massima, Tonija Cetinskog...

Najviše ga nasmije ljudska glupost. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti