Damir Imamović, pjevač: Ispisuje novu stranicu historije sevdaha

08.02.2012. 09:02 / Izvor: eKapija.ba

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od djetinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pjesama svoga dede i jednog od najuticajnijih pjevača u historiji sevdaha - Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svijet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom.

Ubrzo počinje graditi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu. Od prvih nastupa izdvajaju se: koncert u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005.); gostovanje u centru Pompidou u Parizu u okviru obilježavanja godišnjice Centra Andre Marlaux (2005.); snimanje sa Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju "Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma" (Goethe/Yaman, 2008), kao i serija koncerata "Sevdah Ripablik" u sarajevskom café-u "Karabit" (buybook, Umjetnička galerija BiH).

2006. okuplja "Damir Imamović Trio" (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim iste godine snima "DI3 Svira Standarde" (buybook). Nakon serije uspješnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Turskoj i dr., DI3 u novembru 2007. godine snima live CD u Omladinskom kulturnom centru "Abrašević" u Mostaru. "Abrašević Live" ubrzo postaje jedan od najslušanijih CD-ova "novog sevdaha" na području bivše Jugoslavije i donosi Triju nastupe na brojnim prestižnim scenama kao što su "CRR" u Istambulu (2008.), "BKC" u Sarajevu (2008.), "Domu omladine" u Beogradu (2009.), Jazz Fest-u Sarajevo (2009.) i dr.

April 2009. godine donosi i premijerni koncert internacionalnog kvarteta Eric Vloeimans/Damir Imamović/Bojan Zulfikarpašić/Bachar Khalife u sarajevskom BKC-u, tokom muzičkog happeninga «Xenophonia». Kvartet nastavlja saradnju u avgustu iste godine sa dva koncerta na Umbria Jazz Fest Balcanic Windows u Beogradu i Novom Sadu (Srbija). U januaru 2011. godine Kvartet nastupa u amsterdamskom Concertgebouw, nakon čega slijedi holanska turneja sastava.

U aprilu 2010. izlazi prvi DI solo CD (Gramofon) kojim se kruniše uspješna serija solo nastupa i novi korak koji Imamović pravi s ovom najstarijom od svih formi izvođenja sevdaha. Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svjetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom Kolarcu, washingtonskom Kennedy Centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i dr.

Drugi DI solo CD zove se "Svrzina kuća" (iTM, 2011.). Snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u muzeju "Svrzina kuća" u Sarajevu.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pjevačima i autorima ove umjetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljica Marina Andree (www.dim.hr) snimila je i dokumentarni film "Sevdah" koji je na Sarajevo Film Festu osvojio Prvu nagradu publike (2009.). Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu "SevdahLab" – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže historiju i estetiku ove tradicionalne umjetnosti.

Kritike:

"Damir Imamovic je novi, opet izvorni glas sevdaha današnjice!"
Dragan Kremer, Vreme

"Damir Imamović reinterpretira sevdah ispisujući novu stranicu istorije ove muzike. Osim što pomjera granice ostajući vjeran tradiciji, Imamović se svojim novim repertoarom dokazuje i kao izuzetan storyteller".
www.jazzfest.ba

"Nije rođen samo novi pevač sevdalinki, sa Damirom Imamovićem je rođena nova sevdalinka".
Svetlana Slapšak, Peščanik

Izvor: www.damirimamovic.com

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti