Damir Rožajac: Svjetski prvak u slastičarstvu na čelu sarajevske La Delicie

09.04.2019. 13:38 / Izvor: Akta.ba

La Delicia je nakon kratkog vremena našla put do srca korisnika. Mnoge poznate ličnosti ali i kompanije dale su priliku da njihove svečanosti baš oni uvesele svojim tortama i slasticama.

Jedan od najboljih bosansko-hercegovačkih slastičara, Damir Rožajac nalazi se na čelu proizvodnje u novootvorenom slastičarskom pogonu La Delicia, koji je u vlasništvu domaćeg trgovačkog lanca.

Damir Rožajac, šef proizvodnje u La Deliciji za Akta.ba kazao kako je ideja vlasnika lanca, bila da Sarajevo dobije moderni objekat koji će nuditi samo kvalitetne slastice izrađene rukama domaćih vrhunskih slastičara, što je nakon samo godinu dana i uspio.

"Ovo je bio jedan potpuno novi izazov u mojoj dosadašnjoj karijeri. Sretan sam što sam dio jedne super slatke i nove priče u našem gradu, koja svakodnevno dobija svoje nove konzumente. Trenutno radimo samo maloprodaju naših 12 proizvoda putem trgovačkog lanca Amko komerc. A uskoro planiramo otvoriti i svoju prvu slastičarnu koja će biti u sklopu proizvodnog pogona, gdje će se naći preko 50 vrsta raznih slastica koja će zadovoljiti i najizbirljivija nepca", kaže Rožajac.

U razgovoru pojašnjava kako stalno posmatraju potrebe tržišta te u skladu sa tim izrađuju svoje slastice, te svakih šest mjeseci obnavljaju svoju paletu proizvoda.

"Nakon što napravimo analizu koji su to kolači bili najmanje konzumirani, njih povlačimo iz prodaje i ubacujemo neke nove i nesvakidašnje okuse. To se pokazalo kao dobra strategija, jer naši korisnici tako mogu isprobati nove okuse koje do sada nismo imali u ponudi, a mi na taj način dobijamo povratnu informaciju o samim proizvodima, što nam je jako bitno za naš dalji razvoj i usavršavanje", pojašnjava Rožajac.

Zajedno sa svojim timom, Rožajac kaže da La Deliciu želi pretvoriti u prepoznatljivo i nezaobilazno slatko sarajevsko mjesto.

"Naš glavni cilj je bio ponuditi tržištu nešto novo, domaće, kvaliteno i donijeti dašak svjetskih nota kada je slastičarstvo u pitanju. Tim La Delicie čine mladi ljudi željni znanja i edukacije, trenutno je zaposleno 10 radnika koji svakodnevno plasiraju kolače u maloprodaju, a u skladu sa poslom tim će se proširivati", rekao je Rožajac.

Kaže da svakodnevno prate svjetske trendove kada je izrada i receptura proizvoda u pitanju, ali to ne znači da zanemaruju sve one tradicionalne slastice, koje će imati posebno mjesto na njihovim policama.

Sirovine za izradu slastica nabavljaju od nekoliko dobavljača. Ono što im je najbitnije, kako kaže, jeste kvalitet namirnica koje koriste pri izradi kolača. U svojoj osnovi bazirali su se na kvalitet i toga se drže pri svakom postupku.

"Sirovine se prerađuju po našim recepturama. Sarađujemo sa nekoliko firmi iz Italije i Belgije ali i sa našim domaćim kompanijama koje kroz naše posao promovišemo a koje nude vrhunske proizvode. Nažalost u našoj zemlji nema mnogo domaćih kompanija koje imaju sirovine neophodne za izradu slastica, ali ove koje zadovoljavaju određene standarde svakako podržavamo i potičemo na rad", govori Rožajac.

Damir Rožajac je dobro poznato ime u svijetu slastičarstva, kaže da se slastičarski zanat danas dosta razlikuje od onoga što je on prvobitno bio. 

"Slastičarstvo je danas umjetnost i istraživanje, svakodnevni rad ali je isto tako i dostupan svima i svako vrlo brzo i jednostavno može napraviti zanimljivu slasticu. Kroz našu radionicu mi pružamo mogućnost mladima da steknu osnovna znanja ali i da usavrše neka već postojeća, na neki način im dovodimo Evropu. Mladima treba dati mogućnost da rade, naravno onima koji to žele, postoje tehnike koje se trebaju znati i naučiti ali sve dalje je samo nadogradnja i konstantno učenje", priča Rožajac. 

Rožajac je član Udruženja kuhara i slastičara Italije, Slovenije, Švedske, Srbije i Hrvatske. Osvajač je mnogih priznanja, medalja, plaketa, pehara i sve to mu je samo podstrek i daje još veću snagu da se još više bori, trudi i zalaže i naravno da doprinese i sebi i poslodavcu.

Svoje recepte, ovaj mladi i uspješni slastičar, objavljuje u mnogim tematskim časopisima. Aktivan je takmičar na svim svjetskim slatkim revijama ali i sudija na istim. Za Svjetsko natjecanje u Istanbulu 2015. napravio je sarajevski šećerni Sebilj koji je čak i imao česmu s vodom sa kojim je osvojio zlatnu medalju.

Iako posjeduje 15-togodišnje iskustvo, trostruku titulu svjetskog prvaka u slastičarstvu, licencu svjetskog sudije, Rožajac kaže da za sebe nikada neće reći da je slastičar ili da sve zna da radi.

La Delicia je nakon kratkog vremena našla put do srca korisnika. Mnoge poznate ličnosti ali i kompanije dale su priliku da njihove svečanosti baš oni uvesele svojim tortama i slasticama. Svojim radom svakodnevno se predstavljaju na različitim svjetskim i domaćim slastičarskim takmičenjima na kojima ostvaruju zavidne rezultate.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti