Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Danis Tanović, režiser i prvi bosanskohercegovački oskarovac

18.06.2008. 13:40 / Izvor: eKapija.ba

Bosanski redatelj i scenarist Danis Tanović svjetski je poznato ime, prvi bosanski dobitnik Oscara i rekorder po broju nagrada za svoj debitantski film (oko 60!). Rođen je u Zenici, ali je odrastao u Sarajevu, gdje će 1992. doživjeti ono što je obilježilo njegov život i karijeru - rat. Prekinuo je studij režije na Akademiji scenskih umjetnosti i priključio se Armiji Bosne i Hercegovine, prvo kao običan vojnik, a zatim kao dio filmske ekipe. "Posudio" je kameru s Akademije i počeo bilježiti ono što se događalo oko njega. Materijali koje je snimio korišteni su u brojnim filmovima i reportažama o opsadi Sarajeva i ratu u BiH.

1994. Tanović odlazi u Belgiju gdje nastavlja studij na filmskoj školi INSAS. Oženio je Belgijanku Mae-Lisu i ima s njom četvero djece a 1998. je dobio i belgijsko državljanstvo. Režirao je par dokumentarnih filmova, a nakon što je diplomirao s odličnim ocjenama, započinje rad na filmu `Ničija zemlja` (2001), za kojeg je napisao i scenarij.

Nedavno je završeno snimanje njegovog novog filma "Triage" za koji je Danis napisao snažan scenarij s univerzalnom porukom. Film se snimao na lokacijama u Španiji, Irskoj i Bosni i Hercegovini, a glavnu ulogu u filmu glumi Colin Farrell.

Filmografija

Režija

Enfer, L` (2005)

11`09`01 - September 11 (2002)

Ničija zemlja (2001)

Buđenje (1999)

Aube, L` (1996)

Nagrade (za prvi film)

NAGRADA AMERIČKE FILMSKE AKADEMIJE

2001- Najbolji strani film Ničija zemlja

KANSKI FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji scenario Ničija zemlja

SARAJEVSKI FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film Ničija zemlja

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

PALIĆKI FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film Ničija zemlja

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

MOTOVUNSKI FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film Ničija zemlja

MANAKI BROTHERS FESTIVAL

2001- Najbolji film Ničija zemlja

SAN SEBASTIJAN FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

SAO PAULO FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

COTTUBUS FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film Ničija zemlja

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

LOS ANĐELES FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

HIGH FALLS FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

BEJRUT FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

CINEFEMME FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film Ničija zemlja

EVROPSKA FILMSKA AKADEMIJA

2001- Najbolji scenario Ničija zemlja

OSLO FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film Ničija zemlja

ČIKAGO FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji film (izbor publike) Ničija zemlja

NATIONAL BOARD OF REVIEW

2001- Među 5 najboljih stranih filmova Ničija zemlja

UDRUŽENJE FILMSKIH KRITIČARA L.A.-a

2001- Najbolji strani film Ničija zemlja

ZLATNI KOLUT

2001- Box Office Award Ničija zemlja

UDRUŽENJE FILMSKIH KRITIČARA LAS VEGASA

2001- Najbolji strani film Ničija zemlja

ZLATNI GLOBUS

2001- Najbolji strani film Ničija zemlja

DEHEJE FEDZR FILMSKI FESTIVAL

2001- Najbolji scenario Ničija zemlja

FRANCUSKA FILMSKA AKADEMIJA

2001- Najbolji prvi film Ničija zemlja

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti