Dario Vučić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo: Nova dirigentska palica Kuće na Obali

31.10.2011. 15:40 / Izvor: eKapija.ba

Maestro Dario Vučić u svojoj karijeri dirigirao je brojnim simfonijskim orkestrima, a od juna ove godine, u ulozi direktora, `dirigira` Narodnim pozorištem u Sarajevu, jednom od najuglednih kulturnih institucija u našoj zemlji. Vučić je ujedno najmlađi direktor u historiji "Kuće na Obali", a prije imenovanja bio je i najmlađi dirigent otkako postoji sarajevska Opera.

U razgovoru za eKapiju, Vučić ističe da funkcija direktora najvećeg pozorišta u BiH predstavlja veliku odgovornost, ali i čast i zadovoljstvo. Napočetku, razmišljao je da li da prihvati ovu poziciju, ali je ipak odlučio da doprinose napretku ove kuće.

"Dvoumio sam se, ali ne iz razloga što sam mislio da neću moći i htjeti raditi, nego, da li ću ipak moći nešto promijeniti, pogotovo ako je nešto loše i tako je uhodano već dugo. No međutim, ipak je prevagnula želja za promjenom i pokušajem da nešto napravim nabolje" , kaže on.

Dirigiranje sa kineskim štapićima

Dario Vučić rođen 1980. u Sarajevu. Diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu - Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, smjer dirigiranje u klasi profesora Julija Marića. Za profesiju diregenta se još odmalena odlučio, a da toga nije bio u potpunosti svjestan.

"S roditeljima sam išao na koncerte klasične muzike, Opere…, ali i na probe hora tadašnje Radio televizije Sarajevo. Na tim probama sam sjedio baš u horu i gledao u dirigenta. Onda sam kasnije, po kući dirigovao s kineskim štapićima za jelo i tako je sve krenulo u tom smjeru", priča nam Vučić.

Kada je trebao odabrati svoje buduće zvanje, kao i svaka mlada osoba razmišljao je u više pravaca. Bilo je tu raznih opcija, od želje da bude milicioner, pa da studira talijanski, arhitekturu, vajarstvo, ali na kraju se odlučio za muziku.

Tokom studija, Vučić je bio je stipendist HKD Napredak – Sarajevo, a u ovoj organizaciji pod 2009. godine nalazi se na dužnosti dopredsjednika. Od 1995. je orguljaš sarajevske Katedrale, a od 1996. orguljaš katedralnog mješovitog hora Josip Stadler. Član i osnivač kamernog Napretkovog trija Magis (dvije violine i klavir/orgulje/čembalo), od 2003, u kojem svira klavir/orgulje/čembalo.

Prije nego što je postao direktor, od 2004. do 2009. bio šefa Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je istovremeno radio i kao korepetitor Baleta.

U periodu od 2009. do 2011. bio je dirigent Opere NPS. Prva premijera maestra Darija Vučića u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo bila je opera Don Pasquale, izvedena 2009. godine. Od septembra 2007. godine asistent je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu - Odsjek dirigiranje, gdje je danas u zvanju višeg asistenta.

Želja, talenat i rad

Novi direktor Narodnog pozorišta ističe da je upravljanje jednom kulturnom institucijom veoma zahtjevan, ali izazovan zadatak.

"Kvalitetan menadžment je veoma bitan, jer na taj način kultura “dolazi” do ljudi odnosno publike. Također, menadžment tim ljudima, publici, daje duhovnu hranu i uživanje u lijepim i kvalitetnim dešavanjima. Nadam se da će moj mandat biti prvenstveno koristan za Narodno pozorište Sarajevo, ali i za kulturu u gradu i državi općenito", navodi Vučić.

Kako iza svakog umjetnika stoje godine ulaganja, Vučić smatra i da uspješnog menadžera potrebna prvo želja, pa talent i rad. Vučić pak naglašava da je od presudnog značaja da su Bosni i Hercegovini povećaju ulaganja u kulturi, koja do sada nije bila na listi prioriteta naše vlasti.

Putovanja po sunčanim predjelima

Iako su najveći uspjesi tek pred njim, Vučić ističe da se ponosi činjenicom da je oženio ženu koju voli.

Svoje slobodne vrijeme provodi shodno svom raspoloženju: nekad je to čitanje knjige, nekad s društvom, nekad u tišini. Hobi mu je skupljanje hemijskih olovaka. Imam više knjiga koje volim, kao što je "Kaluđer koji je prodao svoj ferari", koju je napisao Robin S. Sharma. Voli putovati, a posebno sunčanim predjelima Zemaljske kugle.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti