Devleta Balić, direktorica Zavoda za humanu reprodukciju Tuzla - Specijalista za ginekologiju i akušerstvo

26.06.2012. 12:10 / Izvor: eKapija.ba

Devleta Balić, direktorica Zavod za humanu reprodukciju "Dr Balić" Tuzla je rođena 27. marta 1966. godine u Brčkom.

Medicinski fakultet u Tuzli završila je 1988. godine, a specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva, položila je na Ginekološko-akušerskoj klinici u Tuzli 1996. godine.

Od 1998 - 1999. godine je viši asistent na predmetu ginekologija i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Tuzli, a od 2001. – 2005. godine docent na na predmetu ginekologija i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Tuzli, te od 2005. – 2012. godine vanredni profesor na predmetu ginekologija i akušerstvo, nakon čega postaje i redovni profesor.

Balić je utemeljitelj i prvi rukovodilac predmeta Zdravstvena njega hirurških i ginekoloških bolesti na Visokoj zdravstvenoj školi, Univerziteta u Tuzli.

Stručna usavršavanja stekla je širom svijeta, od kojih izdvajamo: edukacijska iz ednoskopske hirurgije, Hildesheim SR Njemača, internacionalna škola ultrazvučne dijagnostike u ginekologiji i akušerstvu (Dubrovnik, Interuniversity school Ian Donald), Ultrazvučna dijagnostika - kolor-dopler (GAK Opšte bolnice Sveti Duh Zagreb), ultrazvučna dijagnostika 3D/4D. (Nordwest Frauenkrankenhaus, Frankfurt), 3D VISUS course (Wiena international School of 3D ultrasonography, Zagreb)…

Član je Svjetske federacije ginekologa i obstetričara - FIGO, Evropskog udruženja za asisitiranu humanu reprodukciju – ESHRE, Predsjednik Sekcije za Reproduktivnu medicinu Udruženja ginekologa i perinatologa FBiH (2009. godine).

Aktivno govori engleski i njemački jezik. Udata je za Adema Balića, specijalistu ginekologije i akušerstva, redovnog profesora. Ima dvoje djece: Merimu, student Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Behdžeta, učenik OŠ "Novi grad".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti