Dežurni krivac za tešanjsko poslovno čudo je Senad Brka

27.08.2019. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Dežurni krivac za tešanjsko poslovno čudo je Senad Brka

Više od dvije decenije vodi uspješan biznis, a da nikoga nije potkivao. To je u ovoj državi podvig. U poslovanju nikada nije imao dodir sa javnim novcem, nikada nije uzeo državni poticaj.

Kada bi stavio zlatni lanac oko vrata i obukao bijele čarape, podsjećao bi na hercegovačkog tajkuna iz devedesetih godina.

Oni koji ga ne poznaju, mogli bi pomisliti da je mafijaški kum ili moderni utjerivač dugova kojem za posao ne treba oružje, već samo pogled. Ali, kao što to obično biva, prvi dojam zna da prevari. Valjda ga najbolje zna njegova žena Alma: "Ma, moj ti je Senad, kao svaki pravi rak u horoskopu, veliki emotivac".  On sam za sebe voli reći da pripada kosmopolitskoj, a ne nacionalističkoj generaciji.

Njegova tvrtka ABIAS posljednjih 20 godina napravila je veliki posao sa trgovinom kopir mašinama, čak je postala i regionalni lider. A onda mu je u pedesetoj godini postalo jako dosadno, mada je imao sve – ženu, djecu, avione, kamione…  Bio je ostvaren čovjek, no nekako mu se činilo da život nema pravi smisao. Ne, Senad Brkanije htio više. Nije želio još i samo još. On nije pohlepan čovjek. Njemu bogatstvo nije kazna, nego dar. Samo je osjetio da mu fali neka životna misija. Želio je raditi nešto gdje novac neće igrati presudnu ulogu. Želio je volontirati.  I onda su ga izabrali za predsjednika Udruženja privrednika ‘Biznis centar’ Jelah-Tešanj. Bio je to još jedan Božji dar. Konačno je postao volonter.

Kada je Brka prije četiri godine preuzimao Udruženje, bilo je to tek obična nevladina organizacija. Danas se prilikom izbora ministara, premijera, direktora javnih poduzeća, čak i šefova policije – osluškuju glasovi iz ovog Udruženja. Jasno, on to nikada javno neće priznati.

Članovi Upravnog odbora "Biznis centra" postali su toliko moćni da su ih neki vodeći ljudi iz tešanjske SDA prozvali "poduzetničkom huntom", a padale su i druge teške riječi poput "robovlasnici" i slično.

Strah vladajućih poprimio je razmjere panike kada su se pojavile glasine da će Senada Brku biznismeni kandidirati za načelnika Općine Tešanj na izborima iduće godine. Ukoliko bi se to zaista i dogodilo, Brka bi sasvim izvjesno bio glavni favorit. Ne samo zbog neograničene logistike koju bi imao u kampanji; on je čovjek koji može reći bobu bob, a popu pop, jer nijedan orah nikada nije imao u džepu.

Više od dvije decenije vodi uspješan biznis, a da nikoga nije potkivao. To je u ovoj državi podvig. U poslovanju nikada nije imao dodir sa javnim novcem, nikada nije uzeo državni poticaj. Ni kurvao se nikada nije. Takvome će za izaći na megdan na izborima, zaista trebati imati muda.

Senad Brka (53) jest biznismen, ali i intelektualac koji već drži predavanja iz ekonomije po raznim seminarima i skupovima. Konačno, diplomirao je organizaciju rada – na državnom fakultetu, da se ne zaboravi. Uspostavio je saradnju sa Ekonomskim fakultetom univerziteta u Sarajevu i implementirao dostignuća ekonomske nauke u radu tešanjskog Udruženja privrednika. Tako su lokalni biznismeni na vrijeme saznali o važnoj ekonomskoj zakonitosti: ako u svojim firmama i dalje budu postavljali direktore iz porodice – propašće. Oni koji su prerastali iz porodičnog u korporativni biznis, odmah su odvojili menadžersku od vlasničke strukture. I, preživjeli.

Mada je u bh. javnosti izazivao odijum, Tešanj je nekada bio poznat po tešanjskom lobiju, kojeg su činili moćni članovi SDA koji su bili dobro raspoređeni u Sarajevu. Mirsad Ćeman je jedno vrijeme bio i predsjednik SDA BiH, kada je Alija Izetbegović morao odstupiti sa čela Stranke zbog tada nespojive stranačke i državne funkcije. Osman Brka je bio glavni kadrovik SDA, dok Šemsudina Mehmedovića – iako sa upitnim dostignućima – ne možeš istjerati iz skupštinskih klupa (mada, zbog novih pravila najavljenih iz vrha SDA za septembarski Kongres, već odbrojava posljednje dane).

"Taj lobi nikada nije ni postojao", izjavio je svojevremeno književnik Amir Brka, "jer od smrti Edhema Pobrića krajem osamdesetih, niko i nikada nije lobirao za Tešanj.” Sve dok se nije pojavio Senad Brka i njegova ekipa u Udruženju privrednika, složili bi se mnogi danas.

I, sve dok je tu onaj sa Forbesove liste (Izudin Ahmetlić, HIFA-OIL Group), Brka ne treba da brine za svoja leđa. UP ‘Biznis centar’ Jelah-Tešanj definitivno je jedan veliki brend. Kada bi postojala mogućnost da izađu na berzu i da prodaju samo ime (brend), mogli bi zaraditi velike pare. Pogotovo ako se zna da je ovo Udruženje postalo prva nevladina organizacija u BiH koja je usvojila (međunarodni) Standard upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015.

"Dugo radim ovaj posao, ali ozbiljnost na koju sam naišao tokom procesa certifikacije u tešanjskom Udruženju privrednika, do sada nisam doživio. Samo mogu reći – ponosan sam", izjavio je Šefket Turalić iz certifikacijske kuće TÜV Adria.

Šta reći? Udruženje privrednika ‘Biznis centar’ Jelah-Tešanj je pravi, autentični, moderni tešanjski lobi. Upravo onakav kakav treba da bude. Transparentan.

P.S. Zamolio je predsjednik Brka da stavimo napomenu ‘za one koji sve shvataju bukvalno’: "Ovo Udruženje nije nikakav otuđeni centar moći. Vlast nije neprijatelj, već partner. Glupo bi bilo zaključiti da su biznismeni budale.“

Senad Brka je, naime, htio da kaže da on, bez obzira na ogovaranja, izvrsno sarađuje sa tešanjskim načelnikom Suadom Huskićem, a sa premijerom Vlade ZDK, Mirzom Ganićem – još bolje. Uprkos tome što su iz SDA.

Autor: Hajrudin Redžović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti