Dino Mustafić, direktor MESS-a: "Rođen u YU"

23.09.2011. 10:51 / Izvor: eKapija.ba

Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo spada u red najistaknutijih bh. filmskih i pozorišnih režisera. Rođen je 6. jula 1969. godine u Sarajevu gdje je proveo najljepše godine svoga djetinjstva. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Režija i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Opća književnost i bibliotekarstvo.

Njegova radna biografija ispisana je do posljednje stranice. Režirao je dokumentarne filmove, muzičke programe i pozorišne predstave. Prvi igrani film koji potpisuje je "Remake" urađen po scenariju Zlatka Topčića i koji je doživio svjetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu 2003. godine gdje je izabran među pet najboljih filmova Festivala. Nakon toga film je prikazan na mnogim internacionalnim festivalima, od kojih izdvajamo Montreal, Istanbul, Pariz, Rim, Minhen i San Francisko.

Predstave Dine Mustafića izvođene su u mnogim teatarskim centrima na ex-jugoslavenskim prostorima, te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu i Italiji. Režirao je predstave po tekstovima Sartra ("Zid", "Prljave ruke"), Ionesca ("Nosorog", "Kralj umire"), Mrožeka ("Pješice", "Policajci"), Molijera ("Tartif"), Koltesa ("Roberto Zucco"), Shakespearea ("Macbeth"), Wildera ("Spašeni za dlaku"), Schwaba ("Predsjednice"), Bojčeva ("Pukovnik ptica", "Hanibal podzemni"), Gardnera ("Nisam ja Rappaport"), Villqista ("Helverova noć"), Lohera ("Adam Geist"), Nick Wooda ("Trg ratnika"), Glowackog ("Četvrta sestra"), Martin Mcdonagh (Sakati Billy)...

Film "Remake" je nagrađen za najbolji debitantski film i najbolje glumačko ostvarenje u San Francisku i nagradom "One future award" u Minhenu.

Predstave "Pukovnik Ptica", "Četvrta sestra" i "Helverova noć" nagrađene su nagradom "Ključ Tmača" koju dodjeljuje časopis za dramu, teatar i odgoj TmačaArt. "Helverova noć" je nagrađena i na festivalima u Kairu, Rijeci i Prištini, te je time ušla u historiju Kamernog teatra 55 kao najnagrađivanija predstava.

Nakon predstave "Rođeni u YU" koja je dobila simpatije poklonika pozorišne umjetnosti, istaknuti bh. režiser oslanjajući se na dokumentarna istraživanja, radi na predstavi o životu Srba i Albanaca sa Kosova. Predstava se radi prema zajedničkom scenariju Minje Bogavac iz Beograda i Jetona Neziraja iz Prištine i ovo će biti predstava na dva jezika, odnosno na srpskom i albanskom jeziku.

Mustafić u mnogobrojnim izjavama sa bh. i srbijanske medije kaže kako je u ovaj projekt ušao vrlo emotivno, s jednom velikom odgovornošću spram ove teme i s jednom svojevrsnom empatijom.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti