Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Douglas L. McElhaney, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini

21.05.2007. 17:27 / Izvor: eKapija.ba

Douglas L. McElhaney, profesionalni diplomata u američkoj diplomatskoj službi, položio je zakletvu za ambasadora u Bosni i Hercegovini 6. avgusta 2004. godine u State Departmentu i stigao je u Sarajevo 14. septembra.

Ambasador McElhaney počeo je raditi za State Department 1973. godine, kada je imenovan za vice konzula u Američkoj ambasadi u Lisabonu, Portugal. Nakon što je 1975. godine radio u Operativnom centru State Departmenta, nastavio je profesionalno usavršavanje na Univerzitetu Stanford 1977. i 1978. godine. U naredne četiri godine radio je na pregovorima vezanim za Namibiju koji su rezultirali nezavisnošću ove jugozapadne afričke države, a nakon toga je službovao u Američkoj ambasadi u Briselu, Belgija.

Kao zamjenik političkog savjetnika u Američkoj ambasadi u Kairu, Egipat, od 1987. do 1989. godine, radio je na bliskoistočnim pregorovima. Nakon mandata u Američkoj ambasadi u Rimu, Italija, vratio se u Washington kako bi radio na vojnim pitanjima vezanim za Evropu. Od 1995. do 2000. godine radio je kao politički savjetnik, a potom kao zamjenik stalnog američkog predstavnika u Misiji SAD u NATO savezu. Bio je zamjenik šefa misije u Američkoj ambasadi u Parizu, gdje je često obavljao funkciju otpravnika poslova, prije imenovanja za generalnog konzula SAD u Milanu, Italija.

Sa tridesetjednogodišnjim stažom u State Departmentu, ambasador McElhaney je član Udruženja radnika u američkoj diplomatskoj službi i u toku karijere dobio je niz vrijednih nagrada za svoj rad. Diplomirao je sa najvišim ocjenama na Univerzitetu Michigan, a magisterij u oblasti međunarodnih odnosa stekao na Univerzitetu Columbia.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti