Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Dr. Radomir Božić, viceguverner Centralne banke BiH

10.11.2009. 09:45 / Izvor: Centralna Banka BiH (CBBH)

Radomir Božić je rođen 1960. godine u Olovu, BiH, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1983. godine. Magistarski rad o temi "Visoke tehnologije, strukturne promjene i razvoj privrednih subjekata" odbranio je 1989. godine, a doktorsku disertaciju o temi "Finansiranje preduzeća i finansijsko tržište" 1996. godine na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Ovlašteni je revizor i investicioni menadžer. Od 1984. godine do 1992. godine radio je kao asistent i naučni saradnik na Institutu za organizaciju i ekonomiku u Sarajevu i kao predavač na Vojnoj akademiji u Sarajevu, finansijski smjer. Od 1992. do 1994. godine radio je kao finansijski direktor DP "Vezionica" Zvornik.

Od 1994. godine do 1996. godine je asistent na predmetu "Finansije" na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini, od 1996. godine do 1999. godine je, kao docent, na ovom fakultetu predavao "Bankarstvo", a na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu predmet "Analiza bilansa".

Od 1999. godine do 2002. godine docent je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u naučnoj oblasti finansijskog menadžmenta, institucija i tržišta. Od 2002. godine je vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na predmetu "Analiza i revizija poslovanja", na redovnom studiju predaje "Finansijske institucije i tržišta", a predavač je i na postdiplomskom studiju.

Od 2005. godine predaje "Korporativno finansijsko izvještavanje" na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, a od marta 2008. godine je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uža naučna oblast računovodstvo i revizija. Član je Komisije za računovodstvo i reviziju BiH, bio je član Komisije za vrijednosne papire Republike Srpske u prvom sazivu, a od juna 2006. godine do juna 2009. godine bio je član Odbora za reviziju "Elektroprenosa BiH" ad Banja Luka.

Učestvovao je u izradi većeg broja naučno-istraživačkih projekata, studija, monografija i knjiga, u radu simpozija i savjetovanja, te bio mentor mnogih magistarskih radova i doktorskih teza.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti