Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Dragan Vrankić, ministar financija i trezora BiH

06.06.2007. 13:49 / Izvor: Vijeće ministara BiH

Rođen 23.01.1955. odine u Trebižatu, Općina Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu. Stekao zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Radio u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u tijelima uprave; pročelnik je Odjela za gospodarstvo te zamjenik načelnika za financijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina. Zatim je imenovan na dužnost zamjenika ministra financija u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (dva mandata). Potom je imenovan na dužnost zamjenika župana te župan Hercegovačko-neretvanske županije. U dva mandata izabran je za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. U izbornom mandatu (2003.-2006.) imenovan je ministrom financija i zamjenikom predsjednika Vlade Federacije BiH. Sudjelovao je u uspostavi Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, i sada je član Upravnog odbora.

U političkom životu angažiran je u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Obnašao je dužnost člana te predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH. Sada je član Predsjedništva te stranke.

Sudionik je i organizator brojnih seminara i savjetovanja iz ekonomske struke. Bio na stručnom usavršavanju u SAD-u. U više navrata bio predsjednik brojnih športskih i kulturnih društava, te pokrovitelj i sponzor više kulturnih i športskih manifestacija općinskog i regionalnog značenja.

Na posljednjim izborima izabran je u Zastupnički dom Parlament Bosne I Hercegovine.

Oženjen, otac troje djece.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti